Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Σεπ-2018 11:10

  Ο Ρουμπινί λέει πως όλες οι ICOs είναι απάτη και το blockchain άχρηστο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο Ρουμπινί λέει πως όλες οι ICOs είναι απάτη και το blockchain άχρηστο

  Του Naeem Aslam

  Πέρασα δύο ενδιαφέρουσες ημέρες στο συνέδριο Blockshow, όπου συμμετείχα σε δύο διαφορετικά πάνελ. Ένα από αυτά έλαβε χώρα μετά από την ομιλία του Ρουμπινί. Ήταν τόσο ανένδοτος ότι το blockchain δεν είναι παρά μια απάτη ή ακόμα χειρότερα η μεγαλύτερη απάτη του αιώνα, που αποφάσισα να αφιερώσω λίγο χρόνο για να συζητήσω μαζί του λεπτομερώς.

  Του ζήτησα να με συναντήσει μετά το συνέδριο. Αυτός συμφώνησε.

  Είχε κρύο, αλλά ήμουν σίγουρος ότι οι σκέψεις του σχετικά με την αγορά ICO και τη βιομηχανία του blockchain δεν θα επέτρεπαν μία "παγερά” αδιάφορη συζήτηση.

  Λίγο πριν τη συνάντησή μας, έγινε γνωστό ότι μία αίτηση ενός ETF απορρίφθηκε και το bitcoin έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα - η τιμή υποχώρησε. 

  "Δεν είναι πραγματικό asset, δεν είναι παραπάνω από μια μανία". "Λοιπόν τα futures του bitcoin διαπραγματεύονται και είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι κάποιος να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της SEC", σκέφτηκα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2019.

  Για τον Ρουμπινί, το blockchain δεν είναι τίποτα άλλο, παρά κάτι μία άχρηστη τεχνολογία. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς, διότι αναπτύσσεται πολύ αργά.

  Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, το επιχείρημά του ξεκίνησε από μία συνηθισμένη ματιά ενός οικονομολόγου. Το Bitcoin δεν ικανοποιεί τον ορισμό του χρήματος, ως μέσο ανταλλαγής, μονάδα αξίας και διαφύλαξης αξίας. Θα ήταν εντελώς άσκοπο να συζητήσουμε τον ορισμό του χρήματος επειδή υπάρχουν τόσο επιχειρήματα όσο και αντεπιχειρήματα για να υποστηρίξει κανείς την ιδέα ότι το Bitcoin ικανοποιεί τον ορισμό του χρήματος.

  Ενδιαφερόμουν περισσότερο για την άποψή του σχετικά με τα ζητήματα επεκτασιμότητας. Τα τελευταία δέκα χρόνια συζητήθηκαν όλες οι λύσεις για την επεκτασιμότητά του, αλλά ο αριθμός των συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο που μπορούν να γίνουν με Bitcoin σε σχέση με την παραδοσιακή τεχνολογία όπως η Visa ή η Master Card απλά δεν μπορεί να συγκριθεί.

  Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που έθιξε είναι αυτό της ασφάλειας. Η τεχνολογία blockchain είναι αλεξίσφαιρη όσον αφορά το hacking, αλλά οι συναλλαγές χακάρονται καθημερινά. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι αυτό δεν διαφέρει από τις παραδοσιακές συναλλαγές και τις δυσλειτουργίες που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα. Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων βρίσκονται ακόμα σε ένα αρχικό στάδιο, οπότε θα χρειαστεί χρόνος για να τελειοποιήσουν τα συστήματά τους. Ωστόσο, συμφωνούσα μαζί του ότι το hacking δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα και πρέπει να εφαρμοστούν σημαντικά μέτρα.

  Οι άνθρωποι συχνά συγκρίνουν την τεχνολογία blockchain με το Διαδίκτυο στα πρώτα στάδια τoυ. "Πλήρης ανοησία", είπε ο Ρουμπινί. Η υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας δεν είναι καθόλου κοντά σε αυτό το επίπεδο.

  Εδώ κάνει λάθος. Στην πραγματικότητα, βιώνουμε έναν αριθμό ρεκόρ ανθρώπων που ανοίγουν λογαριασμούς σε ανταλλακτήρια. Αυτή τη στιγμή μπορείτε να αγοράσετε ακίνητα, αυτοκίνητα και μια μακρά λίστα αγαθών και υπηρεσιών χρησιμοποιώντας απλά κρυπτονομίσματα. Ακόμη και τα προϊόντα σταθερού εισοδήματος είναι τώρα διαθέσιμα σε αυτόν τον χώρο. Εάν εξετάσετε τον αριθμό των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το 2012 και τον αριθμό των συναλλαγών που πραγματοποιούνται σήμερα, ακόμα και ένα άτομο που δεν καταλαβαίνει πολλά από γραφήματα θα μπορέσει να δει ότι ο σημερινός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

  "Δεν μπορείτε να αρνηθείτε το γεγονός ότι οι τράπεζες δοκιμάζουν την τεχνολογία blockchain. Αυτό επιβεβαιώνει ότι το blockchain είναι το μέλλον, έτσι δεν είναι;", ρώτησα. Βλέπω καθαρά πώς η τεχνολογία blockchain μπορεί να βελτιώσει τον κλάδο του εμπορίου. Με κοίταξε απογοητευμένος. "Δεν υπάρχει τίποτα νέο ή μοναδικό όσον αφορά στις τράπεζες που δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες. Δοκιμάζουν χιλιάδες νέες τεχνολογίες κάθε μέρα", απάντησε. "Αν μια τράπεζα επενδύσει κάποια κεφάλαια στη δοκιμή μιας νέας τεχνολογίας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να την υιοθετήσει".

  Προχώρησα στο θέμα του Ethereum. "Έχω περισσότερα Ethereum στο χαρτοφυλάκιό μου από ό,τι Bitcoin λόγω της χρησιμότητάς του", είπα. "Ποια χρησιμότητα; Δεν πιστεύω στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται τα έξυπνα συμβόλαια ", απάντησε. "Είναι απάτη. Ολόκληρη η βιομηχανία ICO είναι απάτη. Οι άνθρωποι συγκεντρώνουν κεφάλαια για projects με μηδενική αξία".

  Έχω έντονες αντιρρήσεις. Είναι αλήθεια ότι ένας μεγάλος αριθμός ICOs εκεί έξω δεν έχει πραγματική αξία. Αλλά δεν μπορεί να το πει αυτό κανείς και για το σύνολο της εν λόγω βιομηχανίας. Υπάρχουν ορισμένες πραγματικές περιπτώσεις χρήσης του Ethereum και κυβερνήσεις που έχουν υιοθετήσει την τεχνολογία τόσο του blockchain όσο και της τεχνητής νοημοσύνης θα αλλάξουν το τοπίο.

  Παρά τις διαφορές μας, ήταν μεγάλη χαρά να συζητήσω με τον Ρουμπινί στο Λας Βέγκας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  140,0 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,4 δισ. $

  -1,1 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,2 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  68,4 δισ. $

  +928,5 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,9 δισ. $

  +24,8 εκ. $