Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Σεπ-2018 15:47

  H Coca Cola θα μπορούσε να ανακόψει τη φόρα των Starbucks στην Κίνα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  H Coca Cola θα μπορούσε να ανακόψει τη φόρα των Starbucks στην Κίνα

  του Πάνου Μουρδουκούτα 

  Η αγορά της βρετανικής αλυσίδας καφέ Costa Coffee από την Coca Cola θα μπορούσε να ανακόψει τη φόρα της Starbucks στην πιο "καυτή" αγορά της, την Κίνα. 

  Ο λόγος είναι προφανής: H Costa Coffee έχει ήδη 450 καταστήματα στην Κίνα. Προσθέτοντας σε αυτό και την πολυετή παρουσία της Coca Cola εκεί,  η Κίνα θα μπορούσε να δει τον ρυθμό του ανοίγματος των νέων καταστημάτων Costa Coffee να αυξάνεται. 

  Η κίνηση της Coca Cola στην αγορά του καφέ έρχεται σε μια στιγμή που η Starbucks έρχεται αντιμέτωπη με τον κορεσμό της αγοράς. Τα καταστήματά της βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γωνιά και έχουν ξεκινήσει να βλέπουν τις πωλήσεις τους να ελαττώνονται. 

  Η Wall Street γνωρίζει πως οι μετοχές της Starbucks παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις την ίδια ώρα που η συγκεκριμένη αγορά κινείται ανοδικά. 

  H Starbucks έχει επεκτείνει την παρουσία της στην Κίνα όπου ανοίγει τα καταστήματα της με γρήγορους ρυθμούς. Αλλά η Costa Coffee είναι ήδη εκεί. Και η  εξαγορά της από την Coca Cola αναμένεται να εντείνει τον ανταγωνισμό για ένα μερίδιο στην αγορά, επιβραδύνοντας έτσι την ορμή της Starbucks. 

  Με πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και με τα εισοδήματα να αυξάνονται, η Κίνα υπήρξε μια πολύ καλή αγορά για τα Starbucks και για άλλες επιχειρήσεις. Αλλά η κατάκτηση των "μυαλών" και των "πορτοφολιών" των Κινέζων καταναλωτών δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται. Η Κίνα είναι περισσότερο μια ποικιλόμορφη αγορά παρά ομογενοποιημένη,  και αποτελείται από τρία τμήματα: 

  -    Το τμήμα της παγκοσμιοποίησης, στο οποίο οι Κινέζοι καταναλωτές παρουσιάζουν παρόμοιες προτιμήσεις με τους καταναλωτές που βρίσκονται σε αναπτυγμένες χώρες. Αυτό το τμήμα επεκτείνεται σε τρεις ανατολικές περιοχές. Το δέλτα του ποταμού Περλ το οποίο περιλαμβάνει Χονγκ Κονγκ, Κουανγκτσόου και Σεντζέν, το δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ το οποίο περιλαμβάνει Σαγκάη και άλλες κοντινές πόλεις και την περιοχή Πεκίνου – Τιαντζίν. 

  -    Το τμήμα που διατηρεί τοπικό χαρακτήρα, στο οποίο οι καταναλωτές διατηρούν τις τοπικές προτιμήσεις τους . Αυτό το τμήμα εντοπίζεται στις πιο απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές της κεντρικής και δυτικής Κίνας. 

  -    Το "ημι- παγκόσμιο τμήμα", στο οποίο οι καταναλωτές εμφανίζουν ένα μείγμα προτιμήσεων, διεθνών και εγχώριων. Αυτός ο τομέας αποτελείται από πόλεις όπως Φουτσόου, Τζιμπό, Τσινγκτάο, Σαντόου, Νταλιάν και Χουϊτζόου. 

  Μέχρι στιγμής η Starbucks και άλλες αλυσίδες καταστημάτων καφέ έχουν επεκταθεί στην εύκολη αγορά, στο διεθνοποιημένο τμήμα, όπου οι ξένες αλυσίδες καταστημάτων δεν χρειάζεται να τραβήξουν τους ντόπιους από το He Cha (κρύο τσάι) στον καφέ εσπρέσο. 

  Ωστόσο η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κορεσμό της αγοράς στο διεθνοποιημένο τρήμα της γεγονός που θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία όλων των αλυσίδων καφέ εκεί καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποια εταιρεία να προσεγγίσει τα άλλα δύο τμήματα χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στο επιχειρηματικό της μοντέλο, μια κίνηση που θα πλήξει όμως τη δυνατότητα επέκτασης και την αποδοτικότητα της. 

  Ορισμένοι αναλυτές είναι ακόμα αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Starbucks "Μακροπρόθεσμα, η Starbucks γίνεται μια ώριμη εταιρεία δημιουργίας ταμειακών ροών στην αμερικανική αγορά με μια υψηλή ροή εισοδήματος από συνεργάτες σε ολόκληρο τον κόσμο και μια τεράστια ευκαιρία υψηλής απόδοσης στην Κίνα" δηλώνει ο αναλυτής μετοχών John Zolidis. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  133,9 δισ. $

  -209,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  97,6 δισ. $

  +422,1 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,5 δισ. $

  -427,5 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  80,2 δισ. $

  +479,6 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  65,7 δισ. $

  -21,0 εκ. $