Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Αυγ-2018 12:54

  Το Bitcoin θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις πιστωτικές κάρτες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το Bitcoin θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις πιστωτικές κάρτες

  Του Panos Mourdoukoutas

  Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στον τομέα του λιανεμπορίου -και η πιθανότητα το ψηφιακό νόμισμα να βοηθήσει τους εμπόρους να μειώσουν τις χρεώσεις συναλλαγών που περιορίζουν τα εταιρικά κέρδη- θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντικατάσταση των πιστωτικών καρτών από τα Bitcoins.

  "Από την οπτική του εμπόρου, το Bitcoin δεν απαιτεί τόσες χρεώσεις όσες απαιτούν οι εταιρείες των πιστωτικών καρτών", γράφει ο Ian DeMartino στο βιβλίο του "Οδηγός για το Bitcoin: Πώς να αποκτήσετε και να επενδύσετε στο πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα του κόσμου".

  "Οι εταιρείες των πιστωτικών καρτών συνήθως χρεώνουν ένα ποσοστό 3-4% για κάθε συναλλαγή, ένα ποσό που βάζουν από την τσέπη τους οι επιχειρηματίες. Για τους εμπόρους όμως με μικρά κέρδη, αυτό το ποσοστό ισοδυναμεί με έως τα μισά κέρδη που μπορούν να έχουν για τις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών", σημειώνει.

  Ο Kris Marszalek, διευθύνων σύμβουλος του CRYPTO.com, συμφωνεί."Όλο το σύστημα και το επιχειρηματικό μοντέλο των πιστωτικών καρτών έχει ως στόχο να παίρνει χρήματα από ανθρώπους που δεν αντέχουν οικονομικά τις επιβαρύνσεις των καρτών".

  Απεναντίας, η τεχνολογία blockchain και τα κρυπτονομίσματα, συνεχίζει, "δίνουν τον έλεγχο πίσω στους καταναλωτές. Μάλιστα, όταν τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται ως μέσο πληρωμής προσφέρουν περισσότερα πλεονεκτήματα από τις πιστωτικές κάρτες. Ο ψηφιακός χαρακτήρας των νομισμάτων κάνει τις συναλλαγές πιο εύκολες, πιο φθηνές και παγκόσμιες".

  Ο Arran Stewart του Job.com εξηγεί πώς το Bitcoin θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις πιστωτικές κάρτες. "Η χρήση των κρυπτονομισμάτων ως μέσο συναλλαγών θυμίζει τις συναλλαγές που πραγματοποιούμε μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληρωμών όπως το Apple Pay. Για τους εμπόρους αυτό σημαίνει ταχύτερη εξόφληση για τα προϊόντα που πωλούν. Το μόνο εμπόδιο που μπορεί να προκύψει είναι η μεταβλητότητα της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, που θα επιτευχθεί εν καιρώ ταυτόχρονα με την αύξηση του όγκου τέτοιων συναλλαγών".

  Αυτά είναι δυσάρεστα νέα για εταιρείες όπως η Visa και η Master Card, αλλά και για τις τράπεζες που εκδίδουν αυτές τις πιστωτικές κάρτες και επιβάλλουν τις δικές τους χρεώσεις (προμήθειες). Αλλά είναι καλά νέα για τους επενδυτές των Bitcoins, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η τιμή του κρυπτονομίσματος.

  Ωστόσο, οι οπαδοί των Bitcoins καλό θα ήταν να μετριάσουν τον ενθουσιασμό τους. Μπορεί οι έμποροι να αποδεχτούν τον νέο τρόπο συναλλαγών, αλλά δεν θα το κάνουν τόσο εύκολα οι καταναλωτές. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει ο Jonah Lehrer στο βιβλίο "Πώς παίρνουμε αποφάσεις", όταν ξοδεύουμε φυσικό χρήμα νιώθουμε το πορτοφόλι μας πιο ελαφρύ, άδειο. Ενώ με τις πιστωτικές απολαμβάνουμε τι αγορές και ανησυχούμε πολύ αργότερα για την απώλεια των χρημάτων μας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  134,8 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  97,7 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,9 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  80,4 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  65,7 δισ. $