Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 19-Αυγ-2018 13:21

  Η Κίνα πρέπει να το καταλάβει: Οι ΗΠΑ δεν παρακμάζουν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Κίνα πρέπει να το καταλάβει: Οι ΗΠΑ δεν παρακμάζουν

  Του Panos Mourdoukoutas

  Σύμφωνα με ένα πρόσφατο δημοσίευμα της Global Times, που ασκεί κριτική στις ΗΠΑ για την "απρόβλεπτη" πολιτική πορεία που ακολουθούν, η Αμερική παρακμάζει και σύντομα θα ξεπεραστεί από την Κίνα που ενισχύεται.

  "Η απρόβλεπτη αμερικανική πολιτική συγκρούεται με την αναδυόμενη Κίνα", γράφει ο Lu Jingxian στην Global Times, "δημιουργώντας ακόμα περισσότερες απορίες για το εάν οι ΗΠΑ παρακμάζουν, καθώς και για το εάν είναι ζήτημα χρόνου να ξεπεραστούν από την Κίνα που θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Τα περισσότερα ΜΜΕ βρίθουν συναισθηματικών αναφορών, ωστόσο υπάρχουν πολλοί Κινέζοι ακαδημαϊκοί που σκέφτονται ψύχραιμα".

  Ο Jingxian βασίζεται σε ένα βιβλίο του Zi Zhongyun, του πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Αμερικανικών Σπουδών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, σύμφωνα με τον οποίο οι ΗΠΑ έφτασαν στο ζενίθ τους τον 20ό αιώνα, αλλά από τότε ακολουθούν πτωτική πορεία.

  Ωστόσο, οι αριθμοί λένε μια διαφορετική ιστορία. Η Αμερική συνεχίζει να ακμάζει. Μάλιστα, στο πιο πρόσφατο τρίμηνο, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,1% - καθόλου άσχημα για μια ώριμη οικονομία της τάξεως των 20 τρισ. δολαρίων.

  Μετά είναι η Wall Street, που δείχνει την άνοδο της αμερικανικής οικονομίας. "Η οικονομία των ΗΠΑ ήταν σε πτώση στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων διακυβερνήσεων", σχολιάζει ο Cristopher Bates, πρώην μέλος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. "Η παρούσα κυβέρνηση με την πολιτική της στο εμπόριο και το σύνθημα 'πρώτα η Αμερική' κατάφερε να δημιουργήσει δουλειές, να επαναπατρίσει επιχειρήσεις από τον Καναδά και το Μεξικό, και έτσι να οικοδομήσει μια οικονομία ανταγωνιστική και σπουδαία".

  "Η αμερικανική οικονομία έχει επιδείξει μια ισχυρή ικανότητα να προσαρμόζεται στην αλλαγή", σημειώνει ο γεωπολιτικός αναλυτής Δρ Gregory Nikitas, από την Αθήνα. "Πάντα κατάφερνε να επιστρέφει δυναμικά μετά από σύντομες περιόδους κάμψης".

  Ο Christos Giannikos, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, είναι λιγότερο ενθουσιώδης. "Η αμερικανική οικονομία είναι περισσότερο σταθερή παρά ακμάζει", λέει. Επίσης είναι επιφυλακτικός για το μέλλον, και ειδικά για την αντίθεση μεταξύ των Αμερικανών σε συγκεκριμένες πολιτικές, όπως ο διαχωρισμός μεταξύ των οπαδών και των πολεμίων της παγκοσμιοποίησης.

  Το εν λόγω ζήτημα δεν είναι φυσικά καινούργιο. Το 1979, υπήρχαν πολλοί ακαδημαϊκοί που πίστευαν ότι η Ιαπωνία θα ξεπερνούσε τις ΗΠΑ, κάτι όμως που δεν έγινε τελικά αφού η Ιαπωνία απέτυχε να αλλάξει από οικονομία εξαγωγών σε καταναλωτική οικονομία.

  Άραγε η Κίνα θα ακολουθήσει τη μοίρα της Ιαπωνίας; Δύσκολο να το προβλέψει κανείς αυτό.

  Η κινεζική οικονομία δεν θα βοηθηθεί πολύ από την εγχώρια καταναλωτική της αγορά για έναν σημαντικό λόγο: Πρέπει να αναπτύξει τους οργανισμούς και τους θεσμούς της για να υποστηρίξει μια καταναλωτική οικονομία. Όπως η ανακατεύθυνση του τραπεζικού δανεισμού από τις επιχειρήσεις στους καταναλωτές.

  Και αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάπτυξη της Κίνας και να περιορίσει τις φιλοδοξίες της να ξεπεράσει την Αμερική.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  140,0 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,4 δισ. $

  -6,2 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,2 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  68,5 δισ. $

  +1.022,5 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,9 δισ. $

  +28,1 εκ. $