Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Αυγ-2018 11:01

  Γιατί οι μετοχές της Wall Street θα έπρεπε να είναι υψηλότερα και δεν είναι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γιατί οι μετοχές της Wall Street θα έπρεπε να είναι υψηλότερα και δεν είναι

  Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ βρίσκεται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, και δεδομένου ότι τα πάντα φαίνεται να πηγαίνουν καλά, θα έπρεπε να έχει υπερβεί αυτά τα επίπεδα. Σκεφτείτε το εξής:

  -Τα τελευταία στοιχεία για την τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ ήταν τα καλύτερα από το 2014.

  -Οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ως ποσοστό της συνολικής πολιτικής απασχόλησης βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο.

  -Τα επιτόκια εξακολουθούν να κυμαίνονται γύρω από το κάτω άκρο του εύρους των 100 ετών.

  -Το ποσοστό των εταιρειών που ανακοινώνουν απρόσμενα θετικά κέρδη ανά μετοχή είναι το υψηλότερο από τότε που η Standard and Poors άρχισε να παρακολουθεί αυτόν τον δείκτη πριν από 10 χρόνια.

  -Οι επαναγορές των ιδίων μετοχών και τα μερίσματα ανά μετοχή βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα

  Παρά τις εξαιρετικές αυτές συνθήκες, οι μετοχές δεν έχουν καταφέρει να υπερβούν τα υψηλά επίπεδα του Ιανουαρίου. Αν δεν το κάνουν σύντομα, ίσως είναι καιρός να εξετάσουμε εάν οι τιμές των μετοχών έχουν φτάσει στην κορυφή του κύκλου.

  Τι συγκρατεί τις μετοχές από το να ανέβουν υψηλότερα; Η μόνη λογική απάντηση είναι ότι η αγορά δεν πιστεύει ότι οι σημερινές συνθήκες είναι βιώσιμες. Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι:

  Ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος

  Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό παρατηρητών, αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη. Ξεκίνησε όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στα τέλη Ιανουαρίου και από τότε κλιμακώθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά αμβλύνθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων εταίρων στη Δύση, όπως ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Τα στοιχεία, ωστόσο, δεν παρουσιάζουν αρνητικές επιπτώσεις από τις εμπορικές εντάσεις. Η ερευνητική εταιρεία FactSet συνέκρινε την αύξηση των κερδών β’ τριμήνου για εταιρείες που πραγματοποιούν πάνω από το 50% των πωλήσεών τους εκτός των ΗΠΑ έναντι εκείνων που παράγουν περισσότερο από το 50% των πωλήσεων εγχώρια. Η πρώτη ομάδα (με μεγαλύτερη παγκόσμια έκθεση) είχε 32% μεγαλύτερη ανάπτυξη κερδοφορίας (29,4% έναντι 22,2%). Τα έσοδα ήταν ακόμη πιο ασύμμετρα, με την πρώτη ομάδα να παρουσιάζει  57% μεγαλύτερη αύξηση (13,5% έναντι 8,6%). Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί απόδειξη ότι οι εμπορικές κυρώσεις ωφελούν στην πραγματικότητα το παγκόσμιο εμπόριο. Αντίθετα, θα μπορούσε να σημαίνει ότι, εν αναμονή κλιμάκωσης, οι παγκόσμιες εταιρείες προσπάθησαν να χωρέσουν περισσότερη από τη δραστηριότητά τους στο δεύτερο τρίμηνο σε περίπτωση που οι εντάσεις επιδεινώνονταν αργότερα.

  Υψηλότερα  επιτόκια

  Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει σταθερή στην πρόθεσή της να αυξήσει άλλες δύο φορές τα επιτόκια φέτος και τρεις φορές το 2019. Αυτό με τη σειρά του έχει ενισχύσει το αμερικανικό δολάριο κατά περισσότερο από 9% από τον Ιανουάριο - μια παράπλευρη επίπτωση που είναι πιθανό να διογκώσει το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα που ήδη κινείται σε υψηλά επίπεδα. Θα αυξήσει επίσης το κόστος του χρέους των καταναλωτών, όπως τα ενυπόθηκα δάνεια.

  "Φρένο" στην παγκόσμια ανάπτυξη

  Η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για το Παγκόσμιο Οικονομικό Outlook, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για την Ευρωζώνη, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αντικατοπτρίζοντας τις αρνητικές εκπλήξεις στην οικονομική δραστηριότητα στις αρχές του 2018. " Οι αναδυόμενες αγορές επλήγησαν σφοδρά τους τελευταίους μήνες, ιδίως η Τουρκία, το νόμισμα της οποίας βυθίστηκε την τελευταία εβδομάδα, και η Βενεζουέλα, η οποία μάχεται με ένα υπερπληθωρισμό που φτάνει το 83.000%.

  Πολιτική

  Το πολιτικό τοπίο παραμένει περίπλοκο. Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν σημαντικά τις προοπτικές των πολιτικών εάν, όπως κάποιοι προβλέπουν, το Δημοκρατικό Κόμμα αναλάβει τον έλεγχο του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Επιπλέον, μια έκθεση σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές στις ΗΠΑ, την οποία αναμένεται να εκδώσει ο ειδικός σύμβουλος Robert Mueller τον προσεχή μήνα, θα επηρεάσει σίγουρα το κλίμα. Δεδομένου ότι η έρευνα περιβάλλεται από μυστικότητα, οποιαδήποτε ανακοίνωση θα αποτελέσει έκπληξη και έχει τη δυνατότητα να μετακινήσει τις αγορές.

  Αυτά είναι μόνο μερικές από τις πιο προφανείς ανησυχίες, αλλά υπάρχουν και άλλες, όπως η αύξηση του δημόσιου χρέους και το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς και η επιβράδυνση των πωλήσεων ακινήτων λόγω του συνδυασμού υψηλότερων τιμών κατοικιών, υψηλότερων επιτοκίων στεγαστικών δανείων και στάσιμων μισθών.

  Κατά συνέπεια, οι μετοχές είναι εγκλωβισμένες ανάμεσα στις σημερινές εξαιρετικές συνθήκες και στις ανησυχίες για τις προοπτικές του επόμενου έτους. Δεδομένου αυτού, ακόμη και αν τα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία εξακολουθήσουν να εκπλήσσουν θετικά, η όποια διάσπαση πάνω από τα επίπεδα-ρεκόρ του Ιανουαρίου μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια, εκτός εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές βελτιωθούν σημαντικά.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  139,8 δισ. $

  +744,5 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,8 δισ. $

  +316,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,7 δισ. $

  +472,3 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,3 δισ. $

  +708,5 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  63,0 δισ. $

  +304,9 εκ. $