Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουλ-2018 08:24

  Η startup από τη Γιούτα που τριπλασίασε την αξία της σε λιγότερους από τρεις μήνες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η startup από τη Γιούτα που τριπλασίασε την αξία της σε λιγότερους από τρεις μήνες

  Του Alex Konrad

  Δεν είχε προλάβει καλά καλά να ολοκληρωθεί ο α' γύρος χρηματοδότησης της statup Divvy, η οποία εδρεύει στη Γιούτα, όταν το τηλέφωνο του Blake Murray άρχισε να χτυπά ξανά.

  Η εταιρεία Divvy, που δημιουργεί λογισμικό παρακολούθησης δαπανών, είχε ανακοινώσει τον α’ γύρο χρηματοδότησης τον Μάιο, συγκεντρώνοντας 10,5 εκατ. δολ. από μια τοπική venture capital εταιρεία, την Pelion Ventures. Αλλά πριν προλάβει ο Murray να ξοδέψει αυτά τα χρήματα, η startup του έλαβε μια προσφορά που δεν μπορούσε να αρνηθεί. Η Divvy αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα β’ γύρο χρηματοδότησης, αξίας 35 εκατ. δολ. με κύρια χρηματοδότρια την Insight Venture Partners.

  Καθώς ο νέος γύρος ανακοινώθηκε μόλις 11 εβδομάδες μετά τον πρώτο, η νέα επένδυση σχεδόν τριπλασίασε την κεφαλαιοποίηση της Divvy, λέει ο Murray - από 50-80 εκατ. δολ. στα 150-200 εκατ. δολ..

  Τέτοια ποσά συνηθίζουμε να βλέπουμε σε εταιρείες της Silicon Valley, αλλά όχι σε εταιρείες λογισμικού από τη Γιούτα. Αλλά ο Murray αναφέρει ότι ο λόγος για τον οποίο ενδιαφέρθηκε η Insight, ήταν οι ρυθμοί ανάπτυξης της εταιρείας, που ξεκίνησε με μια μηνιαία αύξηση 60% στα έσοδα. 

  "Μπορεί να μοιάζει σαν να τα καταφέραμε όλα εν μία νυκτί, αλλά στην πραγματικότητα προσπαθούσαμε να χτίσουμε την εταιρεία επί δύο συνεχόμενα χρόνια, οπότε είχαμε γερά θεμέλια για την εταιρεία πριν ξεκινήσουμε ακόμα", λέει ο Murray. "Είχαμε ήδη προσαρμοστεί στην αγορά. Και τότε άρχισε η εταιρεία να πηγαίνει πολύ καλά”.

  Προσφέροντας μία freemium πλατφόρμα στις επιχειρήσεις, ώστε να παρακολουθούν τις δαπάνες χωρίς οι εργαζόμενοι να χρειάζεται να συντάσσουν reports δαπανών, ο συνιδιοκτήτης του Divvy πιστεύει ότι η startup του προσφέρει ένα προϊόν που απευθύνεται τόσο στους managers όσο και στους εργαζομένους. Η Divvy αποφάσισε να περιορίσει ει δυνατόν περισσότερο τα στοιχεία που έπρεπε να καταχωρηθούν για τα έξοδα και τα επαγγελματικά ταξίδια. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται ο χρόνος που χρειάζονται οι χρήστες για να χειριστούν το σύστημα και απλοποιείται η διαδικασία για τα στελέχη, ώστε να εντοπίζουν ό,τι χρειάζεται.

  Η startup είχε λάβει μεγαλύτερες προσφορές κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον Murray, αλλά τις απέρριψε διότι είχαν πιο σκληρούς όρους που περιόριζαν τα δικαιώματα των ιδρυτών και δεν τους προσέφεραν τον ίδιο έλεγχο όσον αφορά τους όρους και τη διαχείριση του διοικητικού συμβουλίου. Μετά την πρώτη χρηματοδότηση, ο Murray λέει ότι πήγε στο γραφείο και βρήκε έναν κατακλυσμό μηνυμάτων και κλήσεων από νέους επενδυτές που επιθυμούσαν να λάβουν μέρος στον επόμενο γύρο χρηματοδότησης.

  O Murray λέει ότι η startup του σχεδιάζει να ξοδέψει τα χρήματα σε νέες προσλήψεις, ειδικά στους κλάδους της μηχανικής και του προϊόντος, αλλά και στις πωλήσεις και το μάρκετινγκ, όπου η εταιρεία ξοδεύει λιγότερα από 75.000 δολ. το μήνα για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή της.

  Ο επιχειρηματίας συμβουλεύει τους συναδέλφους του να μην προχωρούν σε τεράστιες χρηματοδοτήσεις πάρα πολύ σύντομα - κάπως ειρωνικό, δεδομένου του ρυθμού της χρηματοδότησης της Divvy - και στη συνέχεια να "βεβαιωθούν ότι γνωρίζουν τι τους ενδιαφέρει". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  140,0 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,4 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,2 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,5 δισ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,9 δισ. $

  +0,0 εκ. $