Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Ιουλ-2018 19:11

  Saudi Aramco - SABIC: Μια περίεργη πρόταση εξαγοράς εντός Σαουδικής Αραβίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Saudi Aramco - SABIC: Μια περίεργη πρόταση εξαγοράς εντός Σαουδικής Αραβίας

  Της Ellen R. Wald

  Σε μία μάλλον μη αναμενόμενη εξέλιξη στον ενεργειακό κλάδο, στις 18 Ιουλίου, ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, ανακοίνωσε ότι εισέρχεται σε κύκλο διαπραγματεύσεων για την εξαγορά "στρατηγικού" ποσοστού της επίσης σαουδαραβικής πετροχημικής βιομηχανίας Saudi Basic Industries Corp (SABIC).

  Η Saudi Aramco διαθέτει και η ίδια πετροχημική μονάδα, ωστόσο ποτέ δεν έδρασε ευθέως ως ανταγωνιστής της SABIC. Πρόσφατα μάλιστα οι δύο εταιρείες σύναψαν συμφωνία για κοινή ανάπτυξη συγκροτήματος κατασκευής χημικών προϊόντων από αργό πετρέλαιο, συνολικού κόστους 20 δισ. Δολαρίων. Η Aramco έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ειδικών χημικών προϊόντων σε συνεργασίας με την DowDuPont και την Total, ενώ η SABIC παράγει κυρίως εμπορεύματα. Στην αγορά δε, υπήρχε εδώ και καιρό η υπόνοια ότι η σχέση μεταξύ SABIC και Aramco ήταν πιο στενή απ’ όσο ήταν ευρέως γνωστό και ότι η Aramco παρείχε στην SABIC ενέργεια και πρώτες ύλες σε προνομιακές τιμές.

  Η SABIC είναι αυτή τη στιγμή η τέταρτη μεγαλύτερη χημική βιομηχανία στον κόσμο, εισηγμένη στο σαουδαραβικό χρηματιστήριο Tadawul. Το 70% της εταιρείας ανήκει στο σαουδαραβικό fund δημοσίων επενδύσεων (PIF) και είναι μέσω αυτών των μετοχών που η Saudi Aramco θέλει να προχωρήσει στην στρατηγική εξαγορά.

  SABIC και Saudi Aramco έχουν συνυπάρξει τόσα πολλά χρόνια ως διακριτές οντότητες που το ξαφνικό ενδιαφέρον της δεύτερης για την απόκτηση μεριδίου στην πρώτη θεωρείται αρκετά περίεργο. H Saudi Aramco εργάζεται εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια για την απόκτηση downstream assets στον χώρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας και δεν είχε εκφράσει την παραμικρή σκέψη για πιθανή εξαγορά μέρους της SABIC.

  Ένας πιθανός λόγος είναι το γεγονός ότι το PIF έχει ανάγκη ρευστού. Αυτή τη στιγμή, το Currently, SABIC's έχει κεφαλαιοποίηση 389 δισ. δολαρίων. Η συνολική αξία η οποία διαπραγματεύεται στο σαουδαραβικό χρηματιστήριο (Tadawul) είναι μικρότερη από 1 δισ. Το PIF θα μπορούσε να πουλήσει ένα μέρος του 70% της SABIC απευθείας εκεί, ωστόσο το μόνο που θα κατάφερνε με αυτή τη κίνηση θα ήταν να βυθίσει την τιμή της μετοχής και να σπείρει τον όλεθρο στο μικρή σαουδαραβική χρηματιστηριακή αγορά.

  Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι η Aramco με την τεράστια ρευστότητά της και τη συναφή δραστηριότητα. Οπότε, αυτό που πιθανόν να έχει συμβεί είναι η κυβέρνηση (ο βασιλιάς, ο πρίγκιπας διάδοχος, ο επικεφαλής του PIF ή και ο υπουργός Πετρελαίου) να πρότειναν τη συμφωνία. Η Aramco θα αύξανε έτσι τη συμμετοχή της στην πετροχημική βιομηχανία και θα αποκτούσε μερίδιο σε μια επικερδή επιχείρηση της "διπλανής πόρτας".

  Το PIF θα έβλεπε έτσι εισροή ρευστού η οποία θα επέτρεπε στα στελέχη του και στον ισχυρό άνδρα της χώρας, πρίγκιπα διάδοχο Μπιν Σαλμάν, να προχωρήσουν σε επιθετικές επενδυτικές κινήσεις για την προαγωγή του Οράματος 2030, προκειμένου να πάψει η οικονομία της χώρας να είναι τόσο έντονα και "μονοθεματικά" εξαρτημένη από το πετρέλαιο.

  Σε αντίθεση με άλλους γιγαντιαίους ομίλους, η Aramco δεν συνηθίζει να χρηματοδοτεί τις συμφωνίες της μέσω δανεισμού. Συνήθως χρησιμοποιεί ρευστό, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, ανάλογα και με το μέγεθος της εξαγοράς, ίσως χρειαστεί να δανειστεί ένας μέρος του ποσού. Ωστόσο, η κίνηση μπορεί να ενισχύσει τη θέση της Aramco ενόψει και της δικής της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO). Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχει το επιχείρημα ότι, εάν η Aramco γεμίσει τα ταμεία του PIF με τη συγκεκριμένη συμφωνία, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και το κρατικό fund πιθανόν να θεωρήσουν την είσοδο της Aramco στο χρηματιστήριο ως μη αναγκαία κίνηση, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  140,0 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,4 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,2 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,5 δισ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,9 δισ. $

  +0,0 εκ. $