Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 22-Ιουλ-2018 14:42

  Το μήνυμα του Marchionne μετά την αποχώρησή του από τη θέση του CEO της Fiat

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το μήνυμα του Marchionne μετά την αποχώρησή του από τη θέση του CEO της Fiat

  Της Joann Muller

  Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η αποχώρηση του Sergio Marchionne (φωτογραφία) από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Fiat Chrysler.

  Η είδηση κυκλοφόρησε το Σάββατο, όταν ανακοινώθηκε και επισήμως η αποχώρησή του λόγω απρόσμενων προβλημάτων υγείας, αλλά και η αντικατάστασή του από τον Mike Manley, ο οποίος αυτήν τη στιγμή είναι επικεφαλής των δραστηριοτήτων κατασκευής των Jeep και των Ram.

  Μετά από μια γεμάτη με παρουσιάσεις ημέρα αναφορικά με το πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο της Fiat, ο Marchionne παραδέχθηκε τη φημολογία που κυκλοφορεί για το εάν η επιτυχία της εταιρείας θα συνεχίσει μετά την αποχώρησή του.

  "Κατ' αρχάς, να μην παρασυρόμαστε. Πρέπει να συμπληρώσω ακόμη ένα τρίμηνο, που θα είναι μια δύσκολη περίοδο, και πρέπει να ολοκληρώσουμε το τρέχον επιχειρηματικό πλάνο", ανέφερε, αποδεικνύοντας πως δεν γνώριζε ότι η αποχώρησή του θα ερχόταν τόσο σύντομα.

  Ο Marchionne συνέχισε: "Ενώ καταλαβαίνουμε πλήρως ότι οι διαδικασίες είναι σημαντικές, στην FCA είμαστε και θα είμαστε πάντα υπέρ του αυτοσχεδιασμού, ευκίνητοι, ανοιχτοί στον αντίλογο και ατρόμητοι, αλλά ταπεινοί". 

  "Γιατί διαφέρουμε; Επειδή ξέρουμε να επιβιώνουμε. Η FCA προέρχεται από ανθρώπους που αντιμετώπισαν δύσκολες καταστάσεις τα τελευταία δέκα και δεκαπέντε χρόνια", πρόσθεσε.

  Και όταν ένας αναλυτής ρώτησε τον Marchionne αν μπορούσε να αφήσει κατευθυντήριες οδηγίες για τον διάδοχό του, εκείνος απάντησε: "Δεν υπάρχουν σχέδιο ή και οδηγίες. Η κουλτούρα της FCA είναι μια κουλτούρα ηγετών και εργαζομένων που γεννήθηκαν από δυσκολίες, με αυθόρμητο πνεύμα. Αυτόν τον τρόπο ξέρουμε μόνο".

  Ο Manley, γεννημένος στη Βρετανία, που οδήγησε τα Jeep στην κορυφή, είναι η αναμενόμενη επιλογή διαδοχής του Marchionne, αλλά προφανώς δεν περίμενε να αναλάβει CEO τόσο σύντομα. Εκπρόσωπος της FCA ανακοίνωσε ότι στις 25 Ιουλίου ο Manley θα έχει διάσκεψη με τους επενδυτές για τα αποτελέσματα τριμήνου για τα οποία ανησυχούσε ο Marchionne.

  Θα θυμόμαστε τον Marchionne σαν έναν εξαιρετικό ηγέτη. Έσωσε τη Fiat, μετά την Chrysler, συνδυάζοντάς τες σε παγκόσμια υπερδύναμη και εκτοπίζοντας τους ανταγωνιστές. Το αποτέλεσμα ήταν να χτίσει ισχυρά brand, αναγνωρίζοντας τα όρια της επιχείρησης και αναζητώντας τους σωστούς συνεργάτες για την κατάλληλη θέση.

  Αυτό όμως που δεν του έχουμε αναγνωρίσει τόσο πολύ, και ίσως αποτελεί τη σπουδαιότερη κληρονομιά του, ήταν η ικανότητά του να επιλέγει ταλαντούχους μάνατζερ και να τους μετατρέπει σε μελλοντικούς ηγέτες. Για παράδειγμα, ο Tim Kuniskas, που ήταν επικεφαλής πωλήσεων της Chrysler, τώρα είναι υπεύθυνος της Alfa Romeo και Maserati παγκοσμίως.

  Υπάρχουν πολλοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Manley, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του σε δίκτυο διανομής αυτοκινήτων στην Αγγλία, ενώ αργότερα εντάχθηκε στην DaimlerChrysler, όπου ανέλαβε επικεφαλής των διεθνών πωλήσεων. Αφού η Fiat πήρε τον έλεγχο της Chrysler μετά την πτώχευσή της το 2009, ο Marchionne τον εμπιστεύτηκε για τη σειρά Jeep, όπου ήταν επικεφαλής για σχεδόν μία δεκαετία. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, οι πωλήσεις Jeep αυξήθηκαν σε 1,9 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως, προωθώντας την οικονομική ανάκαμψη της εταιρείας.

  Ο Manley μοιράζεται το πάθος του Marchionne και δεν αναμένεται να πέσει έξω στις επιλογές του.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  135,6 δισ. $

  +938,5 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,1 δισ. $

  +90,7 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,6 δισ. $

  -836,7 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  66,2 δισ. $

  -400,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  64,9 δισ. $

  -1.661,8 εκ. $