Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Ιουν-2018 13:05

  Τι σχέση έχουν οι δεσμοί Κίνας-Σρι Λάνκα με τον Πόλεμο του Οπίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι σχέση έχουν οι δεσμοί Κίνας-Σρι Λάνκα με τον Πόλεμο του Οπίου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Η Κίνα μετατρέπει τη Σρι Λάνκα σε μία "ημιποικία" της σύγχρονης εποχής, με τον ίδιο τρόπο που η Μεγάλη Βρετανία και η Πορτογαλία μετέτρεψαν τη νότια Κίνα στις δικές τους ημι-αποικίες πίσω στα μέσα του 19ου αιώνα.

  Η Σρι Λάνκα δεν έχασε πόλεμο από την Κίνα. Ποτέ δεν παραχώρησε επίσημα στην Κίνα κανένα μέρος της επικράτειάς της. Ωστόσο, παρέδωσε τον οικονομικό έλεγχο του λιμανιού Hambantota στην China Merchants Port Holdings (CM Port).

  Την περασμένη εβδομάδα, η CM Port πραγματοποίησε πληρωμή ύψους 584 εκατ. δολ., ως μέρος μιας συμφωνίας ύψους 1,12 δισ. δολ. για τη λειτουργία του λιμένα Hambantota της Σρι Λάνκα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Με βάση αυτή τη συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2017, η CM Port θα διαχειρίζεται το λιμάνι κατασκευής κινεζικών πλοίων ύψους αξίας 1,5 δισ. δολ. για 99 έτη.

  Το συνολικό ποσό των 1,12 δισ. δολ. θα χρησιμοποιηθεί για να μειωθεί το χρέος της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα προς την Κίνα.

  Από οικονομικής άποψης, η συμφωνία αυτή είναι παρόμοια με εκείνη που η Κίνα υπέγραψε μετά από τους Πολέμους του Οπίου με τους Βρετανούς και τους Πορτογάλους, παραδίδοντάς τους τον έλεγχο των νότιων λιμανιών της.

  Η αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στη Σρι Λάνκα ξεκίνησε το 2007, όταν το Πεκίνο παρείχε στον Πρόεδρο Rajapaksa τόσο στρατιωτική όσο και διπλωματική υποστήριξη για τη συντριβή των Τίγρεων Ταμίλ. Στη συνέχεια ακολούθησαν κατασκευαστικά projects υψηλού προφίλ και δάνεια υψηλού επιτοκίου που άφησαν τη Σρι Λάνκα βαθιά χρεωμένη στην Κίνα.

  Το δημόσιο χρέος της Σρι Λάνκα έφτασε το 77,60% του ΑΕΠ της χώρας το 2017, πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της τάξης του 69,69% για την περίοδο 1950-2017, σύμφωνα με το Tradingeconomics.

  Εν τω μεταξύ, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σρι Λάνκα ανέρχεται στο 5,5% του ΑΕΠ της χώρας, αυξάνοντας το χρέος της.

  Η αύξηση του χρέους έρχεται σε μια εποχή που η Σρι Λάνκα παρουσιάζει επίμονα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία ανέρχονταν στο 2,60% του ΑΕΠ της χώρας το 2017.

  Για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο χρέος προς την Κίνα, η Σρι Λάνκα έχει συνάψει συμφωνίες με την ασιατική χώρα για την ανταλλαγή χρέους προς μετοχές, γεγονός που κατέστησε την Κίνα ιδιοκτήτη μεγάλων έργων υποδομής όπως το κυριότερο λιμάνι της Σρι Λάνκα - και ένα βασικό φυλάκιο στον Ινδικό Ωκεανό για το Πεκίνο.

  Η εξέλιξη αυτή έχει πλήξει την Ινδία, η οποία σιγά-σιγά περικυκλώνεται από την Κίνα. Και οι σύμμαχοι της Ινδίας ανησυχούν για τις επιθετικές κινήσεις της Κίνας με στόχο τον έλεγχο του θαλάσσιου εμπορίου από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στον Ινδικό Ωκεανό.

  Αυτό είναι κάτι που οι επενδυτές στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας θα πρέπει να παρακολουθήσουν προσεκτικά, καθώς ανοίγει ακόμα ένα μέτωπο μεταξύ των δύο ασιατικών γιγάντων, αυξάνοντας τον γεωπολιτικό κίνδυνο για επενδύσεις στην περιοχή.

  Οι αγορές, προς το παρόν, φαίνεται να αγνοούν τους κινδύνους αυτούς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  135,8 δισ. $

  +174,3 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,1 δισ. $

  +17,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,3 δισ. $

  -377,2 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,4 δισ. $

  +1.610,6 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  65,6 δισ. $

  -588,7 εκ. $