Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 24-Ιουν-2018 13:52

  Σε χαμηλά επίπεδα η ενημέρωση για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην Κίνα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σε χαμηλά επίπεδα η ενημέρωση για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην Κίνα

  Του Russell Flannery

  Την περασμένη Κυριακή διεξήχθη στη Σαγκάη μια συζήτηση για τη σεξουαλική παρενόχληση, υπό τον τίτλο "Γυναίκες και Εργασία στην Κίνα". Με το πέρας της συζήτησης, επικοινώνησα με τη Lesli Ligorner, νομική σύμβουλο και συνεργάτιδα της Morgan Lewis Consulting, η οποία έχει διεξαγάγει τα τελευταία χρόνια έρευνες αναφορικά με ενδείξεις και καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. 

  "Βάσει ανεπίσημων στοιχείων, πιστεύω ότι η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας της Κίνας είναι ένα σύνηθες θέμα", μου είπε η Ligorner, που ειδικεύεται σε εσωτερικούς και διεθνείς ελέγχους. Η ενημέρωση για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο υπολείπεται της ενημέρωσης που γίνεται στις ΗΠΑ, επισημαίνει η ίδια.

  Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συζήτηση που είχα με τη Lesli Ligorner:

  Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας στην Κίνα; Υπάρχουν στοιχεία ή ανεπίσημες αναφορές για αυτό το φαινόμενο;

  Δεν γνωρίζω ούτε έχω στην κατοχή μου επίσημα ή ανεπίσημα στοιχεία για το εν λόγω φαινόμενο. Ωστόσο, κατά την άποψή μου, η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας είναι γνωστό φαινόμενο στην Κίνα. Εγώ προσωπικά δεν συνεργάζομαι ούτε ασχολούμαι με εθνικές επιχειρήσεις, οπότε δεν μπορώ να αποφανθώ με βεβαιότητα για την έκταση αυτής της συμπεριφοράς σε κινεζικές κρατικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις.

  Βάσει της νομικής σας εμπειρίας και εξειδίκευσης σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, θα λέγατε ότι το πρόβλημα είναι πιο πιθανό να παρατηρηθεί σε ξένες επιχειρήσεις, ή σε εθνικές κρατικές-ιδιωτικές; Επίσης, συμβαίνει πιο συχνά στις μεγάλες πόλεις απ' ό,τι σε μικρότερες;

  Από την εμπειρία μου των 12 ετών στην Κίνα, δεν μπορώ να πω ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο εμφανίζεται περισσότερο σε κάποιες πόλεις και όχι σε κάποιες άλλες. Οι περισσότεροι πελάτες μας έχουν γραφεία στο Πεκίνο ή στη Σαγκάη, οπότε όσες καταγγελίες γίνονται ερευνώνται σε αυτές τις δύο πόλεις.

  Οι διεθνείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα φέρουν μαζί τους κάποια προγράμματα αντιμετώπισης και ενημέρωσης του φαινομένου;

  Πολλές φορές συμμετέχουμε σε ενημερώσεις που αφορούν την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στον χώρο εργασίας κινεζικών εταιρειών ή αμερικανικών επιχειρήσεων που έχουν επεκταθεί στην Κίνα. Πολλές από αυτές τις πολυεθνικές μάλιστα παρέχουν στους εργαζομένους τους εσωτερική ενημέρωση και εκπαίδευση για το εν λόγω ζήτημα.

  Το ενδιαφέρον είναι πως στην Κίνα δεν υπάρχει σαφής νομοθεσία για τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, και η ενημέρωση για την αντιμετώπιση του φαινομένου υπολείπεται της ενημέρωσης που γίνεται στις ΗΠΑ. Μπορεί από τον Αύγουστο του 2005 να απαγορεύεται η σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών στον εργασιακό χώρο, ωστόσο δεν καθορίζεται με λεπτομέρεια και σαφήνεια τι σημαίνει "σεξουαλική παρενόχληση". Οι επαρχίες και οι μεγάλοι δήμοι είχαν την εντολή να εκδίδουν τοπικούς κανονισμούς για να διευκρινίσουν τι συνιστά σεξουαλική παρενόχληση. Μόλις τον Μάιο του 2007 η Σαγκάη εξέδωσε κανονισμούς και έθεσε την υποχρέωση στους εργοδότες να "προλαμβάνουν και να απαγορεύουν τη σεξουαλική παρενόχληση με τη μορφή των λέξεων, των εικόνων, των ηλεκτρονικών πληροφοριών ή και των σωματικών ενεργειών".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  133,0 δισ. $

  -1.141,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,9 δισ. $

  +274,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,1 δισ. $

  +686,9 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  78,5 δισ. $

  +896,4 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  65,5 δισ. $

  +1.604,4 εκ. $