Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 23-Ιουν-2018 11:30

  Γιατί είναι δύσκολη η ειρήνη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν που προωθεί η Κίνα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γιατί είναι δύσκολη η ειρήνη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν που προωθεί η Κίνα

  Του Panos Mourdoukoutas

  Η Κίνα θέλει να συμβάλει στην εξομάλυνση των ταραχωδών σχέσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Και έχει σχέδιο για να το πετύχει αυτό.

  Τον περσινό Ιούνιο, το Πεκίνο άνοιξε τον δρόμο προκειμένου οι δύο χώρες να ενταχθούν στον SCO, τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, που ιδρύθηκε από την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας.

  Φέτος, το Πεκίνο θέλει στρατιωτικό προσωπικό των δύο χωρών να συμμετάσχει σε αντιτρομοκρατικές ασκήσεις υπό την ονομασία "Αποστολή Ειρήνης 2018".

  Ποιος είναι ο λόγος αυτής της παρέμβασης του Πεκίνου; Η άμβλυνση των διαφορών μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις στενής οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, όπως συνέβη με την εξομάλυνση των σινοαμερικανικών σχέσεων τη δεκαετία του '70.

  Υπάρχουν, όμως, και μερικοί ανεπίσημοι λόγοι.

  Ένας από αυτούς είναι ότι, μετά την ειρήνη Ινδίας και Πακιστάν, θα ολοκληρωθεί η οικονομική συνεργασία Κίνας-Πακιστάν, ή αλλιώς ο Οικονομικός Διάδρομος CPEC. Γι' αυτό και το Πεκίνο έχει επενδύσει 46 δισ. δολ. σε αυτό το πρότζεκτ πουθα συνδέει τη δυτική Κίνα με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι αυτός ο διάδρομος περνά από εδάφη του Πακιστάν τα οποία διεκδικεί και η Ινδία...

  Ένας έτερος λόγος της παρέμβασης του Πεκίνου είναι πως θέλει μια νέα αγορά για τα κινεζικά προϊόντα. Ειδικά τώρα που οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί.

  Αλλά αυτές οι προσπάθειες δεν θα έχουν αποτέλεσμα για συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, οι δύο χώρες έχουν διαφορετική αντίληψη του τι σημαίνει "τρομοκρατία". Δεύτερον, μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει κάνει πολύ λίγα πράγματα για να ικανοποιήσει την Ινδία. Το αντίθετο, μάλιστα, αφού το Πεκίνο έχει εμποδίσει την είσοδο της Ινδίας στην NSG (Nuclear Supplier Group). Τρίτον, η συμπόρευση της Ινδίας με τις ΗΠΑ στη διαμάχη της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

  Το συμπέρασμα: Το Πεκίνο έχει πολύ δρόμο μπροστά του ακόμη για να φέρει στο ίδιο τραπέζι την Ινδία και το Πακιστάν και να εξομαλύνει τη μεταξύ τους ένταση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  131,8 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  94,9 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,7 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  61,4 δισ. $