Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Ιουν-2018 09:37

  Πού μπορούν να "κρυφτούν" οι επενδυτές όταν το Bitcoin υποχωρεί

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Naeem Aslam

  Οι παραδοσιακοί επενδυτές θα αναζητούσαν πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όταν η αγορά "ταύρων” βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και οι επενδυτές τρέχουν να εξαφανιστούν όταν οι "αρκούδες” έρχονται στην πόλη. 

  Ωστόσο, οι έξυπνοι επενδυτές προσφεύγουν σε μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση. Μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία σε εκείνα που μπορούν να αναζητήσουν ασφάλεια. Για παράδειγμα, σε μια αγορά ταύρων, τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός, η τεχνολογία και η ενέργεια είναι οι πιο δημοφιλείς. Όταν η αγορά αρχίζει να πέφτει, οι managers χαρτοφυλακίων και τα hedge funds αρχίζουν να προτιμούν τομείς όπως τα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Αναζητούν μετοχές με καλύτερη μερισματική απόδοση, επειδή, παρόλο που η γενική τάση στην αγορά θα μπορούσε να είναι αρνητική, εξακολουθούν να έχουν καλύτερη απόδοση σε σχέση με τη συνολική αγορά.

  Στα κρυπτονομίσματα, είναι τελείως διαφορετική η κατάσταση. Αρχικά, δεν υπάρχει μέρισμα, οπότε όταν πέφτει η τιμή, δεν υπάρχει ασφάλεια. Δεύτερον, είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς σε ένα μοντέλο αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων μέσω του οποίου μπορεί να ορίσει ένα συγκεκριμένο νόμισμα ως επένδυση χωρίς ρίσκο. Τρίτον, υπάρχει και το ζήτημα του συσχετισμού, καθώς όλα τα κρυπτονομίσματα κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι όταν το Bitcoin είναι υπό πίεση, υποχωρούν όλα τα κρυπτονομίσματα. Το παρακάτω γράφημα δείχνει τη συσχέτιση μεταξύ του Bitcoin και του Ethereum, των μεγαλύτερων νομισμάτων που κυριαρχούν στον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων.

  Οι επενδυτές αρχίζουν να καταλαβαίνουν τα κρυπτονομίσματα λίγο περισσότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα νομίσματα που συνδέονται με assets έχουν γίνει δημοφιλή και προτιμώνται όταν το Bitcoin βρίσκεται υπό πιέσεις, διότι είναι συνδεδεμένα με ένα συγκεκριμένο εμπόρευμα ή το παραστατικό νόμισμα.

  Για παράδειγμα, το Tether είναι ένα νόμισμα που είναι συνδεδεμένο με το δολάριο. Αν κοιτάξετε την κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Tether από τις 7 Μαΐου 2018, έχει ενισχυθεί από τα 2,1 δισ. δολ. στα 2,5 δισ. δολ. Κοιτάζοντας την τιμή του Bitcoin, η τιμή του κινήθηκε από τα $9.521 στα $6.134. Έτσι, οι επενδυτές απομακρύνονται από το Bitcoin.

  Αν τα hedge funds εμπλακούν στα κρυπτονομίσματα και τα συμπεριλάβουν στο χαρτοφυλάκιό τους, πρέπει σίγουρα να κατανοήσουν τα μαθηματικά, τον συσχετισμό και την επιστήμη πίσω τους. Δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της παραδοσιακής χρηματιστηριακής αγοράς και των κρυπτονομισμάτων. Αυτό εξηγεί γιατί δεν μπορούμε να πούμε ότι όταν η παραδοσιακή χρηματιστηριακή αγορά υποχωρεί, οι επενδυτές μετατρέπουν τα μετρητά τους σε κρυπτονομίσματα. Παρόλο που, πρόσφατα, υπήρξε κάποια αρνητική συσχέτιση μεταξύ του S&P 500 και του Bitcoin. O S&P 500 έχει κινηθεί υψηλότερα από τις αρχές Ιουνίου, ενώ η τιμή Bitcoin χαμηλότερα. Έτσι, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι επενδυτές bitcoin ή κρυπτονομισμάτων έχουν μεταφέρει τα μετρητά τους από την αγορά κρυπτονομισμάτων στις παραδοσιακές αγορές.

  Ναι, μερικές συγκεκριμένες μετοχές που σχετίζονται με την εξόρυξη Bitcoin έχουν ισχυρό συσχετισμό και αυτός ο τομέας έρευνας έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον απόα τους επενδυτές που επιθυμούν να συμπεριλάβουν τα κρυπτονομίσματα στο παραδοσιακό τους χαρτοφυλάκιο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  131,8 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  94,9 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,7 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  61,4 δισ. $