Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Ιουν-2018 20:37

  Η οικονομία της Ινδίας "κερδίζει" την Κίνα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η οικονομία της Ινδίας "κερδίζει" την Κίνα

  Του Panos Mourdoukoutas 

  Η οικονομία της Ινδίας του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,7% το α’ τρίμηνο του 2018, έναντι 5,6% την αντίστοιχη περίοδο του 2017, με "μηχανοδηγό" τη μεταποίηση και τις επενδύσεις. Το ίδιο τρίμηνο, η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,8%, όσο ακριβώς και το αντίστοιχο του 2017.

  Τι βρίσκεται πίσω από αυτά τα στατιστικά δεδομένα; Η διαφορετική φάση ανάπτυξης στην οποία βρίσκονται οι δύο οικονομίες.

  Η οικονομία της Ινδίας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο αναπτυξιακό στάδιο, με μεγάλο πλεόνασμα πόρων. Δύναται λοιπόν να αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας αυτούς τους πόρους κυρίως με συμβατικά τεχνολογικά μέσα. Η οικονομία της Κίνας, αντίθετα, βρίσκεται σε πιο προηγμένο στάδιο ανάπτυξης και λειτουργεί κοντά στα όρια των δυνατοτήτων της. Γι’ αυτό και δεν μπορεί πλέον να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξής της με συμβατικές τεχνολογίες. 

  Πρέπει να εκσυγχρονίσει την παραγωγική της βάση και αυτό δεν είναι εύκολο δεδομένης της οικονομικής δομής της χώρας, όπου οι περισσότεροι κλάδοι ελέγχονται απευθείας από το κράτος.

  Το τελευταίο εξηγεί γιατί η οικονομία της Ινδίας ξεπερνά την αντίστοιχη της Κίνας και σε ακόμη ένα στοιχείο: την ανταγωνιστικότητα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ινδία κερδίζει 20 μονάδες στους δείκτες παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEFR), ενώ η Κίνα έμεινε στην κατάταξη σχετικά σταθερή.

  Η ανερχόμενη ανταγωνιστικότητα της ωστόσο δεν έχει βοηθήσει την Ινδία να κλείσει την ψαλίδα του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της. Για το δημοσιονομικό έτος 2016-17, το έλλειμμα της Ινδίας παρέμεινε στο 0,7% του ΑΕΠ, ενώ η Κίνα κατέγραψα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 1,3% του ΑΕΠ της.

  Αυτό σημαίνει ότι οι Ινδοί συνεχίζουν να ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους, ενώ οι Κινέζοι ζουν χειρότερα απ' όσο θα μπορούσαν.

  Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να επιφέρει προβλήματα στο ινδικό νόμισμα και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, την ώρα που τα επιτόκια στις ΗΠΑ αυξάνονται και το ξένο κεφάλαιο αναπροσανατολίζεται από τις αναδυόμενες αγορές πίσω στις ΗΠΑ.

  Οι αγορές το έχουν ήδη καταλάβει, με τα ινδικά Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETF) να έχουν σημαντικά χαμηλότερος αποδόσεις σε σχέση με τα κινεζικά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  139,0 δισ. $

  +727,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,5 δισ. $

  +74,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,3 δισ. $

  +225,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,8 δισ. $

  -489,9 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  62,7 δισ. $

  +476,2 εκ. $