Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Ιουν-2018 13:49

  Κι όμως, το hacking κάνει… καλό στα Bitcoin, Ethereum και Ripple

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas 

  Το φαινόμενο του hacking στα Bitcoin, Ethereum και Ripple, έχει γνωρίσει μια πρωτοφανή άνοδο τελευταία, πλήττοντας την αξιοπιστία των κρυπτονομισμάτων, ωστόσο μακροπρόθεσμα "υπόσχεται" να τους… κάνει καλό, καθώς θα τα ενδυναμώσει. 

  Το hacking στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων ήταν πάντα ένας αποτρεπτικός παράγοντας που φόβιζε τους επενδυτές. Μοιάζει λίγο με τις παλιές εποχές, όταν δεν υπήρχαν κεντρικές τράπεζες για να εγγυηθούν την ασφάλεια των συναλλαγών και των καταθέσεων. 

  Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις κρυπτονομισμάτων μετά την είδηση ότι το ανταλλακτήριο Coinrail στη Νότια Κορέα δέχθηκε επίθεση από χάκερς. 

  Η εβδομαδιαία απόδοση των τριών βασικών κρυπτονομισμάτων:  Η Νότια Κορέα είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές κρυπτονομισμάτων στον κόσμο και ως εκ τούτου μια αγορά που… δίνει τον ρυθμό. 

  Ο τόνος στην αγορά δίνεται συνήθως από την Ασία, ξεκινάει για παράδειγμα από την Κορέα, καθώς οι επενδυτές βλέπουν αυτές τις αγορές ως το μέσο για να αποφύγουν τους κρατικούς ελέγχους στις συναλλαγματικές συναλλαγές και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το ανάλογο premium για αυτό. Αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές στην περίπτωση της Κίνας, όταν η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να απαγορεύσει τις συναλλαγές ψηφιακών νομισμάτων. 

  Αυτός ήταν ο λόγος που η παραβίαση δεδομένων της Coinrail είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων. 

  Ωστόσο, το hacking δεν είναι κάτι καινούργιο για τα κρυπτονομίσματα. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός όταν τον Ιανουάριο το ιαπωνέζικό ανταλλακτήριο Coincheck έπεσε θύμα χάκερς, πλήττοντας σφόδρα τους επενδυτές και προκαλώντας αναταράξεις στην ψηφιακή αγορά. Επίσης, το hacking δεν θα εξαφανιστεί έτσι άπλα. Το φαινόμενο αυτό δεν πρόκειται να εκλείψει άμεσα. "Οι hackers υπήρχαν πάντα και η πιθανότητα να εξαφανιστούν είναι πολύ πολύ χαμηλή", δήλωσε χαρακτηριστικά η επιχειρηματίας Blockchain και πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζες Επενδύσεων, Mary Saracco. "Με βάση τα παραπάνω, ειδικά ο τομέας των κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας, καθώς η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη βιομηχανία".

  Ενώ το hacking αποτελεί ένα επώδυνο φαινόμενο με συνέπειες για τους επενδυτές βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα υπόσχεται να τους κάνει πιο δυνατούς και ανθεκτικούς, όπως υποστηρίζουν εμπειρογνώμονες της αγοράς. Ο Christian Ferri, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της BlockStar, είναι ένας από αυτούς. "Όπως σε κάθε τεχνολογία, το hacking είναι μια οδυνηρή εμπειρία για τους επενδυτές βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα όμως θα αποτελέσει σημαντική κινητήρια δύναμη για το οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων, καθιστώντας το πιο ασφαλές, γεγονός που συνιστά βασικό παράγοντα για την μαζικότερη υιοθέτησή του", σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

  Η Amy Wan, επικεφαλής της Sagewise, συμφωνεί. "Πάντα θα υπάρχει μια κοινότητα "κρυπτοενθουσιαστών", παρά τα όποια χακαρίσματα. Αλλά τα κρυπτονομίσματα δεν θα γίνουν ποτέ mainstream επενδύσεις μέχρι η βιομηχανία να επιλύσει αυτά τα σημαντικά ζητήματα υποδομής παρέχοντας στους μετέχοντες σε αυτήν την απαιτούμενη εμπιστοσύνη και ασφάλεια στις συναλλαγές", τόνισε. 

  Στο μεταξύ, οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων καλό θα ήταν να προετοιμαστούν για μεγάλες αναταράξεις στην αγορά. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  139,0 δισ. $

  +727,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,5 δισ. $

  +74,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,3 δισ. $

  +225,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,8 δισ. $

  -489,9 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  62,7 δισ. $

  +476,2 εκ. $