Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιουν-2018 19:24

  Η Κίνα έχει μια λύση σε ένα από τα προβλήματα του Modi

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Κίνα έχει μια λύση σε ένα από τα προβλήματα του Modi

  Του Panos Mourdoukoutas

  Ο Narendra Modi έχει ένα σοβαρό πρόβλημα: οι οικονομικές του πολιτικές δεν δημιουργούν αρκετές θέσεις εργασίας για να απασχολήσουν το νεαρό εργατικό δυναμικό της χώρας. Και πρέπει να βρει γρήγορα μια λύση στο πρόβλημα, πριν από τις εκλογές του 2019. 

  Αλλά όπως και για όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της Ινδίας, η Κίνα ισχυρίζεται ότι έχει λύσεις στο πρόβλημα απασχόλησης της χώρας: με το να μετατρέψει την Ινδία σε εργοστάσιο για προϊόντα εντάσεων εργασίας.

  Αυτό ισχύει σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του περιοδικού Global Times, το οποίο συμβουλεύει τον Modi να συνεργαστεί με την Κίνα για την ανάπτυξη βιομηχανιών υψηλής έντασης εργατικού δυναμικού. "Θα ήταν προτιμότερο να επικεντρωθεί η κινεζο-ινδική συνεργασία επί των βιομηχανιών με μεγάλο εργατικό δυναμικό, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τους άφθονους εργατικούς πόρους της Ινδίας", γράφει ο Mao Keji, ερευνητής στο Pangoal Institution.

  "Λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών, αυτή η συνεργασία μπορεί να ανακουφίσει το σημερινό εμπορικό έλλειμμα της Ινδίας και άλλα θέματα όπως η υπερβολική εξάρτηση από το ξένο κεφάλαιο και οι ανεπαρκείς ευκαιρίες απασχόλησης, προσφέροντας παράλληλα στην Κίνα περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης. Η εκβιομηχάνιση είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει η Ινδία μια παγκόσμια οικονομική δύναμη και η Κίνα μπορεί να επωφεληθεί παίζοντας ενεργό ρόλο σε αυτό. Τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα φαίνονται πιο έτοιμες από ποτέ να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους".

  Αυτό είναι το είδος συνεργασίας η Κίνα το χρειάζεται απεγνωσμένα για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι η αύξηση του εσωτερικού κόστους εργασίας έχει διαβρώσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της έναντι χωρών όπως η Ινδία και το Βιετνάμ.

  Στη συνέχεια, υπάρχει η ανάγκη της Κίνας για νέες αγορές για προϊόντα που αντιμετωπίζουν δασμούς από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, έχει ανάγκη να απαλλαχθεί από τις ρυπογόνες βιομηχανίες, οι οποίες έχουν καταστήσει τη ζωή άθλια για τους πολίτες της.

  Η Ινδία χρειάζεται αυτή τη συνεργασία; Η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για το εργατικό δυναμικό της Ινδίας με χαμηλή ειδίκευση, είναι αυτό που χρειάζεται ο Modi, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με τις εκλογές του επόμενου έτους.

  Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να αυξήσει την επιρροή της Κίνας στην Ινδία, να καλλιεργήσει κάποιο είδος νεοϊμπεριαλιστικής σχέσης. Και η κίνηση αυτή θα μπορούσε να δυσχεράνει το πρόβλημα ρύπανσης στις ήδη μολυσμένες πόλεις της Ινδίας.

  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ινδία θα πρέπει να σκεφτούν καλά τις προτάσεις της Κίνας.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  140,0 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,4 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,2 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,5 δισ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,9 δισ. $

  +0,0 εκ. $