Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιουν-2018 09:57

  Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εισηγμένες -Shell και Volkswagen στην κορυφή της λίστας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εισηγμένες -Shell και Volkswagen στην κορυφή της λίστας

  Του Jonathan Ponciano

  Οι συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η παγκόσμια εμπορική κρίση δεν εμπόδισαν τις μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις της Ευρώπης να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες.

  Οι κορυφαίες 10 ευρωπαϊκές εταιρείες στη λίστα Global 2000 του Forbes το 2018 είχαν συνολικά έσοδα άνω των 1,7 τρισ. δολ. το τελευταίο έτος. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελβετία ήταν οι ευρωπαϊκές χώρες με τις περισσότερες συμμετοχές στη λίστα, με 153 συνολικά επιχειρήσεις στη λίστα Global 2000 - η λίστα λαμβάνει υπόψη τις πωλήσεις, τα κέρδη, τα περιουσιακά στοιχεία και την αγοραία αξία.

  Η κορυφαία εταιρία μεταξύ των ευρωπαϊκών "τιτάνων" είναι η Royal Dutch Shell, η οποία παρά τη ζημιά ύψους 2 δισ. δολ. μετά τον νέο αμερικανικό φορολογικό νόμο του Προέδρου Trump, κατόρθωσε να διπλασιάσει τα ετήσια κέρδη της το 2017 – κάτι που βοήθησε την εταιρεία να κερδίσει 9 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη για να καταλάβει την 11η θέση.

  Η μετοχή της Shell ενισχύθηκε σχεδόν κατά 29% τον περασμένο χρόνο, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να αποτιμάται λίγο πάνω από τα 300 δισ. δολ. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης Core iSCSI MSCI Europe ETF, ένας δείκτης που αποτελείται από ευρωπαϊκές μετοχές μικρής και μεγάλης κεφαλαιοποίησης, έχει ενισχυθεί λιγότερο από 4% τον περασμένο χρόνο.

  Εκτός από την ολλανδική πετρελαϊκή εταιρεία,  στις κορυφαίες θέσεις είναι και η βρετανική πετρελαϊκή BP, η οποία κατατάσσεται στη θέση Νο 10 στη φετινή ευρωπαϊκή λίστα, μετά από το άλμα περισσότερων από 300 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη. Την περασμένη χρονιά, η BP, στη θέση 359 της παγκόσμιας λίστας, πρόσθεσε πάνω από 27% στην κεφαλαιοποίησή της, που σήμερα ξεπερνά τα 150 δισ. δολ..

  Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία στη λίστα Global 2000. Βρίσκεται φέτος στη θέση 16 στην παγκόσμια κατάταξη, τρία χρόνια μετά το σκάνδαλο εκπομπής ρύπων το 2015. Και ενώ η κεφαλαιοποίηση της επιχείρησης δεν έχει επιστρέψει στις μέρες πριν το σκάνδαλο, η Volkswagen σχεδόν διπλασίασε το λειτουργικό της κέρδος το 2017, το οποίο ξεπέρασε τα 13 δισ. δολ. και πρόσθεσε πάνω από το 26% στην κεφαλαιοποίησή της το τελευταίο έτος.

  Τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να μην είναι ευνοϊκά για τους περισσότερους, αλλά έχουν προσφέρει ένα χέρι βοήθειας στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα κατά το προηγούμενο έτος, παρά τα προβλήματα από το μέτωπο του ευρώ. Οι τράπεζες κυριαρχούν στη φετινή λίστα με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες, με τους τραπεζικούς γίγαντες HSBC Holdings και BNP Paribas να καταλαμβάνουν την 3η και την 4η θέση αντίστοιχα.

  Φέτος, η Global 2000 διαθέτει περισσότερες από 500 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που διατηρούν assets σχεδόν 60 τρισ. δολ. και είχαν σχεδόν 11 τρισ. δολ. μόνο πέρυσι.

  Η λίστα με τις 10 κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες:

  1. Royal Dutch Shell 
  Χώρα: Ολλανδία
  Τζίρος: $322 εκατ.

  2. Volkswagen
  Χώρα: Γερμανία 
  Τζίρος: $272 εκατ.

  3. HSBC Holdings
  Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
  Τζίρος: $63 εκατ.

  4. BNP Paribas
  Χώρα: Γαλλία
  Τζίρος: $118 εκατ.

  5. Allianz
  Χώρα: Γερμανία
  Τζίρος: $123 εκατ.

  6. Total
  Χώρα: Γαλλία
  Τζίρος: $156 εκατ.

  7. Daimler
  Χώρα: Γερμανία
  Τζίρος: $193 εκατ.

  8. Banco Santander
  Χώρα: Ισπανία
  Τζίρος: $56 εκατ.

  9. AXA Group
  Χώρα: Γαλλία
  Τζίρος: $150 εκατ.

  10. BP
  Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
  Τζίρος: $252 εκατ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  140,0 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,4 δισ. $

  +14,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,2 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  68,3 δισ. $

  +872,9 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,9 δισ. $

  +44,5 εκ. $