Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Ιουν-2018 13:39

  Οι Έλληνες επιχειρηματίες εισβάλλουν στο Λονδίνο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι Έλληνες επιχειρηματίες εισβάλλουν στο Λονδίνο

  Του Panos Mourdoukoutas

  Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να σταματήσει τους επιχειρηματίες από το να επενδύουν και να αλλάζουν τον κόσμο. Oι Έλληνες επιχειρηματίες, φυσικά, δεν αποτελούν εξαίρεση.

  Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, οι Έλληνες επιχειρηματίες εισβάλλουν και αλλάζουν το Λονδίνο, φέρνοντας νέα προϊόντα και ιδέες στη βρετανική αγορά. Τον περασμένο Μάρτιο, η αλυσίδα καφέ Mikel, με 185 καταστήματα διεθνώς, άνοιξε το πρώτο της καφέ στην Αγγλία. Λίγους μήνες αργότερα, η αλυσίδα εστιατορίων Saucy, άλλο ένα ελληνικό Franchise, άνοιξε δύο εστιατόρια στο Λονδίνο, φέρνοντας τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα στη βρετανική αγορά. 

  Η ελληνική επιχειρηματική εισβολή στο Λονδίνο και στη βρετανική αγορά δεν περιορίζεται στο περιβάλλον του παραδοσιακού λιανικού εμπορίου. Επεκτείνεται και στο ψηφιακό περιβάλλον, όπου startups, όπως η Agnes Gourmet Foods, μεταφέρουν τη μεσογειακή διατροφή στους Βρετανούς.

  Ωστόσο, η είσοδος των ελληνικών επιχειρήσεων στο Λονδίνο δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και αιώνες το Λονδίνο αποτελεί πόλο έλξης των Ελλήνων επιχειρηματιών, κυρίως των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, που έχουν εγκαταστήσει τα κεντρικά τους στην αγγλική πρωτεύουσα. "Το Λονδίνο ήταν ανέκαθεν το κέντρο της ναυτιλιακής δραστηριότητας για τους Έλληνες πλοιοκτήτες", σημειώνει ο ειδικός της ναυλαγοράς, Θεοφάνης Ματσόπουλος.

  Και η βρετανική νομοθεσία, η βάση των διεθνών συμβάσεων στη ναυλαγορά, πάντοτε πρόσθετε κύρος στο Λονδίνο. "Η βρετανική νομοθεσία εφαρμόζεται στην πλειονότητα των συμφωνιών της ναυλαγοράς, κάτι που έλκει την καταγωγή της από το παρελθόν της Βρετανικής Αυτοκρατορίας", συμπληρώνει ο Ματσόπουλος.

  Αυτό που έχει αλλάξει, πλέον, είναι το γεγονός του Brexit, που έχει δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον στους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη βρετανική αγορά χωρίς υψηλό κόστος. 

  Ένας άλλος νέος παράγοντας είναι το ανανεωμένο ελληνικό ενδιαφέρον για τη βρετανική αγορά, σε μια περίοδο που η Ελλάδα αγωνίζεται να βγει από την οκτάχρονη ύφεση.

  Αυτή η κρίση όμως δεν φαίνεται να έχει σταματήσει τους Έλληνες επιχειρηματίες από το να προσεγγίσουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές, με ποιοτικά προϊόντα και καινοτόμες υπηρεσίες.

  "Η Ελλάδα έχει έναν μεγάλο αριθμό από παραγωγούς οργανικών και μη οργανικών τροφίμων υψηλής ποιότητας", λέει ο Αντώνιος Κελεσής της Agnes Gourmet Foods. "Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι μικροί παραγωγοί δεν έχουν τους πόρους ή τις διασυνδέσεις για να μεταφέρουν αυτά τα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Agnes γεφυρώνει αυτό το χάσμα, βοηθώντας τους παραγωγούς".

  Η Ελλάδα, ακόμη, είναι η γενέτειρα πολλών νέων ιδεών. Όπως η ΦΑΓΕ, η οποία έφερε το ελληνικό γιαούρτι στην ευρωπαϊκή και την αμερικανική αγορά. Ενώ η αλυσίδα καφέ Mikel προσφέρει ένα νέο, αλλιώτικο περιβάλλον που συνίσταται στον συνδυασμό του παραδοσιακού ελληνικού καφενείου και του μοντέρνου μπαρ.

  Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στις αγορές της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής, και τώρα στο Λονδίνο - στην πρωτεύουσα των Costa Cafe.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  140,0 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,4 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,2 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,5 δισ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,9 δισ. $

  +0,0 εκ. $