Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Ιουν-2018 21:19

  Walmart και Amazon, oι μεγαλύτερες εταιρείες λιανικού εμπορίου στον κόσμο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Walmart και Amazon, oι μεγαλύτερες εταιρείες λιανικού εμπορίου στον κόσμο

  του Peter Carbonara

  Ενώ ο χώρος του λιανικού εμπορίου αλλάζει συνεχώς, με αρκετά, πολύ γνωστά ονόματα, όπως η Toys R Us, η Limited και άλλες, να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης, κάποια πράγματα παραμένουν τα ίδια. 

  Η Wallmart, για παράδειγμα, εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικού εμπορίου στον κόσμο και η 1η του κλάδου στη λίστα Forbes Global 2000, παρότι στη συνολική κατάταξη υποχώρησε στην 24η θέση, από την 17η που κατείχε το 2016. Το 2017, η εταιρεία συνέχισε τις εξαγορές στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου (εξαγόρασε τη Jet.com, έναντι 3 δισ. δολ. το 2016), αποκτώντας μεταξύ άλλων, την Bonobos, η οποία πωλεί ανδρικά ενδύματα. Νωρίτερα φέτος, φάνηκε ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις μεγάλες εξαγορές, όταν ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την εξαγορά της Flipkart, της μεγαλύτερης ινδικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου, έναντι 16 δισ. δολ. 

  Πρόκειται για μία κίνηση που ερμηνεύτηκε ως "μήνυμα” προς τον νο1 ανταγωνιστή της, την εταιρεία - κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, η οποία βρέθηκε στην 53 θέση, από την 83η στην συνολική κατάταξη. 

  Στη λίστα του 2017, η Amazon κατέκτησε τη 2η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών λιανεμπορίου, εκτοπίζοντας την CVS. Η μεγαλύτερη κίνηση της Amazon πέρυσι, ήταν η εξαγορά της Whole Foods, έναντι 13 δισ. δολ. Το συγκεκριμένο deal, κατέδειξε αφενώς ότι τα καταστήματα τροφίμων είναι περιζήτητα και αποτελούν στόχο για εξαγορά και αφετέρου ότι οι ισχυρότεροι του λιανικού εμπορίου σκοπεύουν να κερδίσουν τη μάχη μέσω της διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων τους, θολώνοντας τα όρια όχι μόνο μεταξύ φυσικών και ηλεκτρονικών καταστημάτων, αλλά και μεταξύ σχεδόν κάθε κατηγορίας λιανικού εμπορίου. Στο μεταξύ η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία λιανεμπορίου, η CVS, μπέρδεψε αυτές τις διαχωριστικές γραμμές ακόμη περισσότερο, όταν ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εξαγοράσει την Aetna έναντι 69 δισ. δολ., προχωρώντας σε μία κίνηση η οποία θα μπορούσε εν δυνάμει να αναμορφώσει τον χώρο των ασφαλειών υγείας στις ΗΠΑ. 

  Στην τέταρτη θέση των μεγαλύτερων λιανεμπόρων, στη φετινή λίστα Global 2000, συναντάμε την Alibaba, η οποία στη συνολική κατάταξη ανέβηκε στην 81η θέση, από την 140η που κατείχε πέρυσι. Παρότι η οργανική της ανάπτυξη στις βασικές λιανικές δραστηριότητές της συνέχισε να είναι έντονη, η εταιρεία του Jack Ma, έχει ισχυρή παρουσία και σε νεώτερες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως το υπολογιστικό νέφος, (cloud computing) και η διαχείριση εφοδιαστική αλυσίδα  (logistics). Επίσης συνεχίζει τις εξαγορές. Τον Απρίλιο, η Alibaba ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εξαγοράσει σχεδόν το 57% της κινεζικής υπηρεσίας διανομής φαγητού Ele.me, έναντι 9,5 δισ. δολ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  139,7 δισ. $

  +1.361,3 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,5 δισ. $

  +92,2 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,2 δισ. $

  +1.140,5 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,8 δισ. $

  -489,9 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  62,6 δισ. $

  +353,1 εκ. $