Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Ιουν-2018 16:27

  Η Grail αναζητά το τεστ αίματος που θα ανιχνεύει τον καρκίνο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Grail αναζητά το τεστ αίματος που θα ανιχνεύει τον καρκίνο

  Του Matthew Herper

  Ακόμα και το όνομα της εταιρείας έχει μια δόση υπερβολής: Grail, όπως το άγιο δισκοπότηρο της ιατρικής. Τι εννοούμε; Η δημιουργία ενός τεστ αίματος που θα ανιχνεύει τον καρκίνο σε τόσο αρχικό στάδιο που θα είναι δυνατή η ίασή του. Και η Grail είναι μεγάλη, μυστηριώδης και πλούσια, καθώς έχει ήδη αντλήσει 1,6 δισ. δολ. σε χρηματοδότηση venture capital.

  Στα δύο μεγαλύτερα ιατρικά συνέδρια που έγιναν φέτος, η Grail έδωσε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες των προσπαθειών της να ανιχνεύονται καρκινικά κύτταρα που απελευθερώνονται στο αίμα από όγκους. Μάλιστα, ήταν πολλοί εκείνοι που ενθουσιάστηκαν με το εγχείρημα της εταιρείας βιοτεχνολογίας.

  "Όταν το άκουγα πριν από δύο χρόνια, ήμουν σκεπτικός", λέει ο Τζέφρεϊ Όξναρντ, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου Dana-Farber. "Τα δεδομένα της εταιρείας είναι αρκετά για να διαλύσουν τον σκεπτικισμό. Υπάρχουν αποδείξεις πως μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο στο αίμα. Αυτή η έρευνα έχει μέλλον και θεμέλια. Χρήζει περαιτέρω έρευνας, οπωσδήποτε".

  Μία λέξη θα καθορίσει αν η εν λόγω έρευνα της Grail θα καταλήξει αστείο ή περιπέτεια: η ειδικότητα (specificity). Αυτός είναι ο ιατρικός όρος που δείχνει το ποσοστό των ασθενών που δεν θα λάβουν ένα λανθασμένο θετικό αποτέλεσμα. Η Grail υποστηρίζει πως η εξέτασή της θα έχει ειδικότητα της τάξης του 99%. Με απλά λόγια, στους 100 ασθενείς που θα κάνουν το τεστ αίματος, μόνο ένας θα ενημερωθεί ότι πάσχει από καρκίνο, αλλά στην ουσία θα είναι υγιής.

  "Με ενδιαφέρει περισσότερο η ειδικότητα παρά η ευαισθησία της εξέτασης, και η Grail έχει δείξει υπερβολικά μεγάλη ειδικότητα", σχολίασε ο Ότις Μπρόλεϊ, επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης για τον Καρκίνο. "Δεν θες να υπάρχουν πολλοί ψεύτικοι συναγερμοί".

  Ο Όξναρντ παρουσίασε δεδομένα από 127 ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων. Στον καρκίνο πνεύμονα ως το τρίτο στάδιο τα τεστ αίματος DNA ανίχνευσαν καρκίνο σε ποσοστό 40%. Στα επόμενα στάδια, ανίχνευσαν 90%. 

  Γι' αυτό και το πιο σημαντικό στοιχείο της νέας εξέτασης αίματος ήταν τα δεδομένα που παρουσίασε η Grail τον Απρίλιο. Στους 580 ασθενείς που εξετάστηκαν, ανιχνεύθηκε μια καρκινική ένδειξη στους 5 από αυτούς. Ωστόσο, μια γυναίκα από αυτούς ανέπτυξε  καρκίνο στις ωοθήκες σταδίου 3 και μια άλλη καρκίνο ενδομητρίου σταδίου 2.

  Ο Μπέντζαμιν Ντέιβις, ειδικός στον καρκίνο του προστάτη στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, είπε πως τα πρώιμα δεδομένα είναι ενδιαφέροντα, αλλά ο αριθμός των ασθενών είναι μικρός, για να ενθουσιαστεί. Και αυτό είναι σωστό. Η Grail υποστηρίζει πως σκοπός αυτών των μελετών δεν είναι να αποδείξει πως τα τεστ της έχουν αποτελέσματα, αλλά να καταλάβει επακριβώς ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει.

  Τα δεδομένα που έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα αφορούν 1.800 ασθενείς με καρκίνο και 580 που είναι υγιείς. Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από μια μελέτη 15.000 ασθενών, που έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τους αλγορίθμους της Grail. Θα χρειαστούν και άλλες έρευνες καθώς η Grail προσπαθεί να αναπτύξει τεστ αίματος που θα ανιχνεύουν πολλούς τύπους καρκίνου. Εδώ επενδύονται λοιπόν τα χρήματα του venture capital. Σε κάθε περίπτωση, η Grail συγκεντρώνει δείγματα αίματος από ασθενείς και τους παρακολουθεί για χρόνια.

  Κάθε εξέταση περιλαμβάνει τρία στάδια, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Grail, Ανν-Ρενέ Χάρτμαν. Μετά την αρχική εξέταση ακολουθεί ένα τεστ που θα βελτιώνει τα αποτελέσματα. Και μετά μια τρίτη ανάλυση, σε πολλές χιλιάδες ασθενών, για να βεβαιωθεί από το τεστ αίματος αν έχουν καρκίνο, αποφεύγοντας τον κίνδυνο για λανθασμένο συναγερμό σε κάποιον που δεν έχει νοσήσει.

  Υπάρχουν όμως πολλά ζητήματα που αγνοούμε ακόμη. Όλοι οι καρκίνοι αφήνουν ίχνη της κυτταρικής δομής τους; Δεν είναι ξεκάθαρο, και ίσως υπάρχουν πολλοί που δεν μπορούν να ανιχνευθούν στα πρώιμα στάδιά τους. Όλοι οι καρκίνοι πρέπει να θεραπευτούν; Ίσως κάποιοι από αυτούς καταστραφούν από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Η Grail έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα, καθώς έχει ανακαλύψει πως χρειάζεται να εντοπίσει εκείνα τα λευκά αιμοσφαίρια που απελευθερώνουν το DNA ενός καρκινικού όγκου, και να επιβεβαιώσει αυτά τα αποτελέσματα από την περαιτέρω ενδελεχή ανάλυση. Αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο για να το καταφέρει αυτό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  135,8 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,1 δισ. $

  +6,2 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,3 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,4 δισ. $

  +1.268,2 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  62,6 δισ. $

  -2.637,0 εκ. $