Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Ιουν-2018 13:10

  Η IBM είναι καλύτερη μακροπρόθεσμη επένδυση από το Bitcoin

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η IBM είναι καλύτερη μακροπρόθεσμη επένδυση από το Bitcoin

  Του Panos Mourdoukoutas

  Η IBM είναι καλύτερη επιλογή από το Bitcoin στο blockchain και έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αλλάξει τον κόσμο. Και αυτό είναι που κάνει την IBM μια καλύτερη μακροπρόθεσμη επένδυση από το ψηφιακό νόμισμα.

  Οι επενδυτές που τρέχουν πίσω από τα Bitcoin, ενώ η τιμή τους μεταβάλλεται συνεχώς, ελπίζοντας πως θα βρουν άλλους επενδυτές στους οποίους θα τα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή, δεν έχουν αντιληφθεί κάτι: την υπόσχεση της τεχνολογίας που βρίσκεται πίσω από το Bitcoin, σε αντίθεση με την υπόσχεση του ίδιου του Bitcoin ως εναλλακτικού νομίσματος.

  Χωρίς αμφιβολία, η τεχνολογία πίσω από το Bitcoin, το λεγόμενο blockchain, έχει τις δυνατότητες να αλλάξει τον καπιταλισμό, φέρνοντας αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και ακριβή καταγραφή στις καθημερινές συναλλαγές.

  Το Bitcoin, σαν εναλλακτική στα εθνικά νομίσματα, μπορεί να αλλάξει τον καπιταλισμό, εκδημοκρατίζοντας τις συναλλαγές, εξαφανίζοντας τη διαφθορά και μετακινώντας την εξουσία από τις κεντρικές τράπεζες στον λαό.

  Γι' αυτό και το έχω αποκαλέσει "νόμισμα του λαού". Το πρόβλημα είναι, και στις δύο περιπτώσεις, πως το Bitcoin θα αντιμετωπίσει την αντίθεση των οικονομικών ελίτ.

  Η χρήση του blockchain για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, η οποία εμποδίζει τις αναπτυσσόμενες χώρες να γίνουν αναπτυγμένες, αναμένεται να συναντήσει την αντίθεση των ελίτ που επωφελούνται από τη διαφθορά. Μάλιστα, ήδη το Bitcoin δέχεται πυρά από τις κεντρικές τράπεζες, επειδή χρησιμοποιείται αντί των εθνικών νομισμάτων.

  Αυτά είναι δυσάρεστα νέα για όσους επενδύουν στο Bitcoin, καθώς οι τράπεζες μπορούν να βρουν τρόπους να καθυστερήσουν τη ζήτηση για Bitcoin, περιορίζοντας τις αυξήσεις στην τιμή του και -κάποιες φορές- κρασάροντάς το, όπως έκανε η κινεζική κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο.

  Επίσης, υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα: η τεχνολογία blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν και άλλα κρυπτονομίσματα που θα ανταγωνιστούν το Bitcoin. Τέτοια παραδείγματα είναι, ενδεικτικά, τα Ethereum, Litecoin, Ripple.

  Αυτά είναι επιπλέον άσχημα νέα για τους επενδυτές. Περισσότερα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν κάποια στιγμή να συντρίψουν την τιμή του Bitcoin, όπως συνέβη με την τιμή της τουλίπας τον 17ο αιώνα.

  Για να το θέσουμε απλά, η τεχνολογία που δημιούργησε το Bitcoin κάποια στιγμή θα υπονομεύσει την επιβίωσή του.

  Αυτό δεν ισχύει για εταιρείες που κατέχουν ηγετική θέση στην τεχνολογία blockchain - η IBM είναι μία από αυτές.

  "Ναι, η IBM μπορεί να ξεπεράσει το Bitcoin, επειδή οι οι περισσότερες αρχικές προσφορές IPO είναι κεντρικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αποκεντρωμένες λύσεις. Τα Ether και Bitcoin είναι αποκεντρωμένες λύσεις χωρίς κάποιες επιχειρήσεις να τα διοικούν. Όλα τα άλλα όμως είναι κυρίως αποκεντρωμένες λύσεις σε κεντρικής διαχείρισης επιχειρήσεις. Η IBM λοιπόν εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με επιχειρηματικές λειτουργίες που είναι 90% πιο αποδοτικές από τα κρυπτονομίσματα, τα οποία δεν έχουν το ιστορικό λειτουργικών κερδών της IBM", υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Ντρέικ, πρόεδρος της LDJ Capital.

  Πριν από λίγες εβδομάδες, η IBM ανακοίνωσε μια επένδυση 5,5 εκατ. δολ. για να κατασκευάσει το πρώτο κέντρο που θα προσφέρει λύσεις blockchain, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. (Υπάρχουν ήδη παρόμοια κέντρα στην Αγγλία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ιαπωνία και στη Γερμανία.)

  Επιπρόσθετα, η IBM ήδη τρέχει πολλά ερευνητικά προγράμματα κβαντικής υπολογιστικής, τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και κυβερνοασφάλειας.

  Για όλους τους παραπάνω λόγους η IBM είναι μια καλύτερη μακροπρόθεσμη επένδυση από το Bitcoin.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  140,0 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,4 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,2 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,5 δισ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,9 δισ. $

  +0,0 εκ. $