Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Ιουν-2018 20:55

  Ο εμπορικός πόλεμος μόλις έγινε παγκόσμιος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο εμπορικός πόλεμος μόλις έγινε παγκόσμιος

  Της Frances Coppola

  Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα τους τελευταίους δύο μήνες. Αλλά τώρα ο εμπορικός πόλεμος έχει γίνει παγκόσμιος με την επιβολή δασμών σε Καναδά, Μεξικό και ΕΕ.

  Αυτό προκάλεσε περαιτέρω αναταραχή στις αγορές που έχουν ήδη αναστατωθεί από την πολιτική κρίση της Ιταλίας. 

  Τα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά συμφέροντα καταδίκασαν άμεσα την απόφαση της κυβέρνησης του Τραμπ.

  Παράλληλα, οι αμερικανικές εταιρείες στην Ευρώπη αντιτίθενται στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στην ΕΕ. Ανησυχούν ιδιαίτερα για τις ζημίες που θα προκαλούσε η διαμάχη για τη διατλαντική οικονομία και τις επιπτώσεις της στις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και την ασφάλεια σε όλο τον Ατλαντικό.

  Μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος επίσης καταδίκασαν σθεναρά αυτή την κίνηση. Ο  Γερουσιαστής της Νεμπράσκα Ben Sasse περιέγραψε την απόφαση ως "ανόητη".

  Η κυβέρνηση του Τραμπ δεν πτοήθηκε από τη θύελλα κριτικών. Ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος απέρριψε την αντίδραση της αγοράς, λέγοντας ότι η πτώση της Wall Street δεν ήταν " κατακλυσμική" και ότι οι αγορές θα "πρέπει να προσαρμοστούν".

  Έτσι οι δασμοί θα προχωρήσουν. Τι θα συμβεί μετά;

  Επανάσταση, κατά πώς φαίνεται. Οι πληγείσες χώρες δήλωσαν όλοι οι δασμοί είναι εντελώς αδικαιολόγητοι και ότι θα ανταποκριθούν αναλόγως.

  Η ΕΕ ετοιμάζει την απάντησή της. Το Μεξικό και ο Καναδάς επίσης.

  Το πρόβλημα με τους δασμούς-αντίποινα είναι ότι δεν λειτουργούν αν ο αντίπαλός είναι πλουσιότερος. Κάποια στιγμή, το πλήγμα γίνεται τόσο μεγάλο, που αναγκάζεται κανείς να κάνει ό,τι θέλει ο αντίπαλός σας. Ο Καναδάς και το Μεξικό, που είναι πολύ μικρότεροι από τις ΗΠΑ και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους εκτεταμένους εμπορικούς δεσμούς, θα πρέπει τελικά να συμφωνήσει σε μια NAFTA πολύ λιγότερο συμφέρουσα από ό, τι επιθυμεί.

  Όμως η ΕΕ είναι ένα πολύ διαφορετικό ζήτημα. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί πολύ πιο εύκολα να σταθεί στα πόδια της. 

  Οι ΗΠΑ θα πάρουν χωρίς αμφιβολία αυτό που θέλουν από τον Καναδά και το Μεξικό, και ίσως μάλιστα να επιτύχουν να αποσπάσουν κάποιες παραχωρήσεις από την ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό, θα αποξενώσουν τους εγγύτερους συμμάχους της. Μπορεί να κερδίσουν εμπορικό πλεονέκτημα, αλλά με το κόστος της εμπιστοσύνης και της φιλίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  137,3 δισ. $

  +1.703,1 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,8 δισ. $

  +686,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,7 δισ. $

  +1.057,4 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,2 δισ. $

  +2.350,7 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  65,9 δισ. $

  -210,2 εκ. $