Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Ιουν-2018 18:55

  Η Κίνα δεν μπορεί να πει "όχι" στο bitcoin

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Κίνα δεν μπορεί να πει "όχι" στο bitcoin

  Του Panos Mourdoukoutas
   
  Η Κίνα φαίνεται τελικώς να μην μπορεί να πει ένα οριστικό και κάθετο "όχι" στο bitcoin.
   
  Αυτό είναι το μήνυμα ενός editorial των Global Times, στο οποίο πλέκεται το εγκώμιο του ψηφιακού νομίσματος. "Υπάρχει μια ολοένα ενισχυόμενη πεποίθηση ότι το να λέει κανείς απλώς όχι στο Bitcoin δεν θα δώσει λύση στο ζήτημα των κρυπτονομισμάτων", γράφει ο Xiao Xin, ο οποίος υπογράφει το editorial. "Μια πιο θεμελιακή προσέγγιση θα ήταν να αγκαλιάσει κανείς τη νέα τεχνολογία, χωρίς ταυτόχρονα να θέσει σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας".
   
  Η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι δείγμα της τάσης του Πεκίνου να αυστηροποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για το ψηφιακό νόμισμα, στη γραμμή που ακολούθησαν ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα και όχι να προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευσή του.
   
  Αυτό θα μπορούσε να εκτινάξει τις τιμές του Bitcoin, οι οποίες είχαν πάρει την "κάτω βόλτα" τους τελευταίους μήνες. Η ρύθμιση της αγοράς του Bitcoin είναι σίγουρα καλύτερη από την πλήρη απαγόρευσή του. 
   
  Το editorial των Global Times έρχεται μήνες μετά την απόφαση του Πεκίνου να απαγορεύσει τα Initial Coin Offerings (ICOs) και τις αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων, συνθλίβοντας το  Bitcoin και τα άλλα βασικά του αδελφάκια.
   
  Επρόκειτο περισσότερο για την αρχή παρά για το τέλος των προσπαθειών κυβερνήσεων των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να επιστρέψει το Bitcoin σε αυτό που ήταν κάποτε - ένα "εξωτικό" νόμισμα για τους λάτρεις της τεχνολογίας και τους ρομαντικούς "ριζοσπάστες".
   
  Η αλήθεια είναι ότι η κινεζική κυβέρνηση και οι ομόλογές της των υπόλοιπων χωρών, μεγάλων και μικρών, έχουν μία σειρά λόγων οι οποίες τις αναγκάζουν να επιθυμούν να ελέγξουν τη δημιουργία και την ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων. Οι βασικοί είναι η προστασία του κοινού από τη χειραγώγηση στις αγορές και η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας.
  Αυτό άλλωστε είναι κάτι το οποίο οι κυβερνήσεις κάνουν επί χρόνια με πολλά συμβατικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα και μέσα.
   
  Όμως η πλήρης απαγόρευση των ICOs και των ανταλλαγών κρυπτονομισμάτων στην οποία προχώρησε η Κίνα ξεπερνά την παραδοσιακή πολιτική ρύθμισης της αγοράς. Θέτει σε αμφισβήτηση την ίδια την νομιμοποίηση του Bitcoin ως νομισματικής μονάδας.
   
  Κι αυτό επειδή το κρυπτονόμισμα υπονομεύει το μονοπώλιο της κυβέρνησης και του τραπεζικού συστήματος στη δημιουργία χρήματος και πίστης.
   
  Η Κίνα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα επιθυμεί να διατηρεί τον έλεγχο του τραπεζικού της συστήματος, ώστε να διοχετεύει τον δανεισμό με βάση την πολιτική ατζέντα της κυβέρνησής της.
   
  Αυτό σημαίνει ότι ένα ανταγωνιστικό νόμισμα όπως το Bitcoin θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή ακόμη και για το πολιτικό της σύστημα. Γιατί λοιπόν να μην το συντρίψει νωρίς παρά να μετανιώνει αργότερα;
   
  Η απάντηση είναι ότι η συντριβή του Bitcoin θα σήμαινε ταυτόχρονα συντριβή της καινοτομίας, ειδικά σε μία περίοδο που η Κίνα επιθυμεί να κάνει το Μεγάλο Άλμα Προς τα Εμπρός από την αντιγραφή ξένης τεχνολογίας στην ανάπτυξη της δικής της.
   
  Εκτός αυτού, η απαγόρευση του Bitcoin στην Κίνα δεν πρόκειται να σταματήσει το κρυπτονόμισμα. Απλώς θα αφήσει το Πεκίνο ένα βήμα πίσω στην επανάσταση των ψηφιακών νομισμάτων. Όπως σημειώνει ο Xiao Xin, "ένας φράκτης γύρω από τις συναλλαγές με bitcoin δεν μπορεί στην πραγματικότητα να τις καταργήσει, ενώ οι φόβοι για μια "φούσκα” του Bitcoin θα άφηνε την Κίνα πίσω στην επανάσταση των ψηφιακών νομισμάτων".
   
  Η ψηφιακή επανάσταση, άλλωστε, είναι από τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν το στάτους της Κίνας από εκείνο μιας αναδυόμενης σε εκείνο μιας αναπτυγμένης χώρας.
   
  Εξ ου και οι δεύτερες σκέψεις του Πεκίνου για την απαγόρευση του Bitcoin, η οποία δεν αποκλείεται να ανακληθεί στο εγγύς μέλλον.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  134,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,0 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,5 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  66,6 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,6 δισ. $

  +0,0 εκ. $