Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Μαϊ-2018 17:44

  Λιθουανική start-up θριαμβεύει εν μέσω τραπεζικού πολέμου στα κρυπτονομίσματα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Λιθουανική start-up θριαμβεύει εν μέσω τραπεζικού πολέμου στα κρυπτονομίσματα

  Τράπεζες όπως η Barclays και η Bank of America έχουν υιοθετήσει σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά τις εταιρείες του τομέα των κρυπτονομισμάτων. "Βρείτε τραπεζική στέγη αλλού", είναι το μήνυμά τους.
   
  Το 2017, εκατοντάδες επιχειρήσεις οι οποίες χειρίζονται αγορές και πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων είδαν τους λογαριασμούς τους να αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή και να καταργούνται, καθώς οι τράπεζες αδυνατούσαν να ελέγξουν την πηγή των χρημάτων διά μέσου των παραδοσιακών διαδικασιών για την αποφυγή του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
   
  Ακόμη και η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας  ανακοίνωσε ότι δεν θα εξυπηρετεί πλέον πελάτες που συναλλάσσονται με κρυπτονομίσματα, λόγω των συναφών κινδύνων.
   
  Αλλού, ωστόσο, τράπεζες οι οποίες στηρίζουν τα κρυπτονομίσματα ακμάζουν.
   
  Στο Γιβραλτάρ, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, το Λιχτενστάιν και τη Λιθουανία, το διεθνές "κυνήγι" κατά των κρυπτονομισμάτων αποτέλεσε καλό νέο για το σαφώς πιο φιλελεύθερο τραπεζικό τους τοπίο.
   
  Ο λιθουανικός πάροχος υπηρεσιών πληρωμών Mistertango αποκάλυψε την Πέμπτη το πρωί ότι είδε τις συναλλαγές των επιχειρήσεων - πελατών του να αυξάνονται κατά 1.300% μέσα σε έναν χρόνο.
   
  Συγκεκριμένα, η Mistertango ανέφερε συναλλαγές 1,2 δισ. ευρώ στην πλατφόρμα της τον χρόνο που πέρασε, έναντι συναλλαγών συνολικής αξίας 89 εκατ. ευρώ το 2016/17.
   
  Ο CEO της, Audrius Ramanauskas, δήλωσε στο Forbes ότι η τεράστια αύξηση ήλθε ως αποτέλεσμα της εγγραφής περίπου 1,000 εταιρειών που συναλλάσονται σε κρυπτονόμισμα, όπως η Coingate, η Quoinex και η Coinfalcon, στην πλατφόρμα της Mistertango, προκειμένου να διαχειρίζονται τις διαταγές πληρωμής τους, το τελευταίο 12μηνο.
   
  "Τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε μια αναταραχή, με τράπεζες στις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο που σπεύδουν να απαγορεύσουν την δραστηριότητα που σχετίζεται με κρυπτονομίσματα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες", εξήγησε ο Ραμανάουσκας. "Δεν πρόκειται μόνο για μια υπερβολική αντίδραση έναντι πιθανών κινδύνων. Το μεγάλο πρόβλημα εδώ είναι η έλλειψη κατανόησης".
   
  Παρά τους φόβους στον διεθνή τραπεζικό κλάδο, ο Ραμανάουσκας επέμεινε ότι η εταιρεία του διεξάγει "εξαντλητικούς" KYC (know-your-customer) και AML (anti-money laundering) ελέγχους σε όλους τους πελάτες της, οι οποίοι συμμορφώνονται με όλους το νομοθετικό πλαίσιο της Λιθουανίας.
   
  Την ίδια ώρα, στο Γιβραλτάρ, η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της δημιουργίας ρυθμιστικού πλαισίου για  αρχικές προσφορές νομισμάτων, ενώ στο Λιχτενστάιν, η βασιλική οικογένεια είναι τόσο φιλική προς τις επιχειρήσεις blockchain, που εταιρείες όπως η Aeternity συρρέουν στο πριγκιπάτο.
   
  "Το κάνουν πραγματικά απλούστατο για μια επιχείρηση κρυπτονομισμάτων να ενσωματωθεί", είχε δηλώσει ο ιδρυτής της Aeternity Γιάνισλαβ Μαλάχοφ στο Forbes. "Μπορείς να ανοίξεις επιχείρηση χωρίς καν τραπεζικό λογαριασμό, χρησιμοποιώντας μόνο Bitcoin ή Ethereum".
   
  Κατά την άποψη του Ραμανάουσκας, είναι αυτές οι χώρες οι οποίες σκέφτονται με γνώμονα το μέλλον οι οποίες θα επωφεληθούν όταν η οικονομία των κρυπτονομισμάτων θα γενικευθεί.

  "Η αποδοχή των κρυπτονομισμάτων δεν είναι ζήτημα του "εάν” όσο του  "πότε”. Η άνοδος της τεχνολογίας blockchain και η επικράτηση του κρυπτονομίσματος δεν θα καταπνιγεί. Είναι οι γρηγορότερες τράπεζες και εταιρείες χρηματιστικής τεχνολογίας (fintech) που θα επικρατήσουν".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  138,3 δισ. $

  +4.523,1 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,4 δισ. $

  +501,4 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,0 δισ. $

  +713,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,5 δισ. $

  -234,3 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  62,3 δισ. $

  -154,6 εκ. $