Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Μαϊ-2018 15:49

  Ιταλία και Ισπανία εγείρουν την απειλή ενός "Μαύρου Κύκνου"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ιταλία και Ισπανία εγείρουν την απειλή ενός "Μαύρου Κύκνου"

  Του Panos Mourdoukoutas

  Οι αυξανόμενοι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ιταλία και την Ισπανία έχουν οδηγήσει το ευρώ σε πτώση σχεδόν 8% έναντι του δολαρίου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

  Και αυτό άρχισε ήδη να επηρεάζει τις ανά τον κόσμο αγορές: στην Ευρώπη, η ιταλική αγορά έχασε χθες σχεδόν 3%, ενώ απώλειες άνω του 1,5% σημείωσαν το γαλλικό και γερμανικό χρηματιστήριο. Τη σκυτάλη της πτώσης πήρε στη συνέχεια η Wall Street.

  Η Ιταλία έχει εγκλωβιστεί σε μια πολιτική κρίση που φέρνει τους ευρωσκεπτικιστές αντιμέτωπους με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συγκρότηση συμμαχιών για το σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης.

  Και αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το μελλοντικό ρόλο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Στο μεταξύ, η Ισπανία ταλανίζεται από τη δική της πολιτική κρίση, με τον πρωθυπουργό Mariano Rajoy να βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόταση μομφής την Παρασκευή. Και αυτό επίσης δημιουργεί ερωτήματα για το μελλοντικό ρόλο της Ισπανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Η πολιτική κρίση στις δύο μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης εγείρουν την προοπτική ενός συστημικού κινδύνου για ακόμη μια φορά. "Η κρίση στην Ιταλία και την Ισπανία επαναφέρει μνήμες από την ελληνική κρίση που έθεσε υπό αμφισβήτηση το μέλλον του ευρώ και της ΕΕ", λέει ο risk analyst Πάνος Αγγελόπουλος. "Αλλά το ειδικό βάρος της Ιταλίας και της Ισπανίας στην ΕΕ είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας. Μια κρίση στην Ιταλία και την Ισπανία θα μπορούσε να απειλήσει σοβαρά το ευρώ. Για αυτό το λόγο το ευρώ ξεπουλιέται έναντι του δολαρίου".

  Και θα συνεχίσει να το κάνει, μέχρις ότου οι επενδυτές έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ποια πλευρά του πολιτικού φάσματος θα πάρει το πάνω χέρι, οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του καθεστώτος ή οι Ευρωσκεπτικιστές.

  Στο μεταξύ, οι επενδυτές θα ετοιμαστούν για μεγαλύτερη μεταβλητότητα, καθώς το ισχυρότερο δολάριο προκαλεί την απόσυρση θέσεων από κάθε είδους carry trade.

  Και αυξάνει την πιθανότητα ενός ακόμη περιστατικού "μαύρου κύκνου" που θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές στη λάθος πλευρά της αγοράς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  139,3 δισ. $

  +1.027,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,5 δισ. $

  +82,1 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,2 δισ. $

  +1.116,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,8 δισ. $

  -489,9 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  62,6 δισ. $

  +333,4 εκ. $