Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Μαϊ-2018 08:28

  Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαδικτυακοί κολοσσοί της Κίνας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαδικτυακοί κολοσσοί της Κίνας

  Της Yue Wang

  Με τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρονικών αγορών, οι μεγάλες εταιρείες διαδικτύου της Κίνας έχουν μεταμορφώσει τις καταναλωτικές συνήθειες στη χώρα. Τώρα επεκτείνουν την εμβέλειά τους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης της Κίνας, ο οποίος από καιρό αναζητά τρόπους για να βοηθήσει τους υπερφορτωμένους γιατρούς.

  Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Apple ή η Amazon φανέρωσαν μόλις τις φιλοδοξίες τους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δημιουργώντας κλινικές για εργαζόμενους, οι τεχνολογικές εταιρείες της Κίνας πειραματίζονται με την online υγειονομική περίθαλψη εδώ και μερικά χρόνια. Από τα μικρότερα startups έως τα μεγαθήρια όπως η Alibaba και η Tencent, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βελτιώσουν τη νοσοκομειακή φροντίδα δημιουργώντας πλατφόρμες για ραντεβού στο διαδίκτυο και διαγνωστικές εφαρμογές. Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα ήταν μικτά. Αν και οι πλατφόρμες έχουν προσελκύσει πολλούς χρήστες και έχουν μειώσει τους χρόνους αναμονής στα νοσοκομεία οι αναλυτές λένε ότι απέχουν ακόμη πολύ από την εξασφάλιση κέρδους. Εν τω μεταξύ, ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης επωφελείται επίσης από άλλες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η χρήση των big data που χρησιμοποιούνται για την εκκαθάριση των ιατρικών δεδομένων και την εκπαίδευση των βοηθών ρομπότ, μια εξέλιξη που αγκαλιάστηκε από αρκετούς κινέζους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

  Απομακρυσμένοι γιατροί

  Η Κίνα έχει πραγματική ανάγκη για τέτοιες ψηφιακές ιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να διαγνωσθούν ταχύτερα. Η χώρα διαθέτει λιγότερους από 2 γιατρούς ανά 1.000 άτομα - αυτό συγκρίνεται με το 3,3 που καταγράφεται σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Υπάρχει επίσης μια μεγάλη γεωγραφική ανισορροπία, καθώς οι περισσότεροι ιατρικοί πόροι συγκεντρώνονται σε μητροπόλεις, αναγκάζοντας πολλούς ασθενείς να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις για να αναζητήσουν καλύτερη υγειονομική περίθαλψη. Αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλους χρόνους αναμονής σε δημόσια νοσοκομεία σε πόλεις, όπου η πολύωρη ουρά είναι ο κανόνας.

  Αυτή είναι μια τέλεια ευκαιρία για εταιρείες τεχνολογίας με τολμηρές νέες ιδέες. Η AliHealth, ο εισηγμένος στο Χονγκ Κονγκ βραχίονας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα δίκτυο διαδικτυακών νοσοκομείων για τη διάγνωση από απόσταση και την αποστολή συνταγογραφούμενων φαρμάκων απευθείας στις πόρτες των καταναλωτών. Η WeDoctor, ένα startup διαδικτυακής υγειονομικής περίθαλψης υποστηριζόμενο από την Tencent που πρόσφατα αποτιμήθηκε στα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, προσφέρει online συμβουλευτικές υπηρεσίες με τις οποίες οι ασθενείς συνδέονται με τους γιατρούς μέσω video chats. Η Ping An Good Doctor, ένα startup που συγκέντρωσε 1,1 δισ. δολάρια σε IPO στο Χονγκ Κονγκ νωρίτερα αυτό το μήνα, προσφέρει παρόμοιες υπηρεσίες παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες από απόσταση και οικογενειακά πακέτα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

  Κερδοφορία μετά δυσκολίας

  Οι εταιρείες, ωστόσο, δυσκολεύονται να κερδίσουν χρήματα από την αυξανόμενη δημοτικότητά τους λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το ρυθμιστικό πλαίσιο και της απροθυμίας των ασθενών να πληρώσουν περισσότερα, λένε οι αναλυτές.

  Ο κινεζικός νόμος, πάντως, τους απαγορεύει να χρεώνουν markups για τη βοήθεια που παράσχουν στο κλείσιμο ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία. Μπορούν να χρεώνουν αμοιβές από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, αλλά ο ενθουσιασμός των ασθενών παραμένει περιορισμένος καθώς δεν καλύπτονται από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, γεγονός που αφήνει τον κόσμο να πληρώνει από την τσέπη του για τη διάγνωση από απόσταση. Οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου συνταγογραφούμενων φαρμάκων περιορίστηκαν πριν από δύο χρόνια και οι ρυθμιστικές αρχές επιδιώκουν να ενισχύσουν τους κανόνες περαιτέρω εν μέσω ανησυχιών για την ηλεκτρονική κυκλοφορία πλαστών φαρμάκων.

  Η εμπιστοσύνη των επενδυτών δέχεται πλήγμα. Οι μετοχές της Ping An Good Doctor διαπραγματεύονται κάτω από τις τιμές της IPO, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διογκώθηκαν οι ζημιές της στα 158 εκατ. δολάρια πέρυσι. Η AliHealth έχει δει την κεφαλαιοποίησή της να συρρικνώνεται κατά σχεδόν 13 δισεκατομμύρια δολάρια τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς αγωνίζεται να επιστρέψει στα κέρδη. Και οι μικρότερες νεοσύστατες εταιρίες εξέρχονται σωρηδόν από τον  κλάδο, αφού οι επενδυτές σταμάτησαν να διοχετεύουν ρευστότητα σε αυτές.
  Βοηθοί ρομπότ

  Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις διερευνούν άλλους τρόπους για να δημιουργήσουν αξία από τη μεγάλη βάση χρηστών. Η Alibaba, η Tencent καθώς και οι μικρότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις όπως οι Infervision και Yitu Technologies αναλύουν τα στοιχεία των ασθενών για να δημιουργήσουν διαγνωστικά εργαλεία που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη. Η Tencent, για παράδειγμα, παρουσίασε το περασμένο έτος το Miying, ένα ιατρικό σύστημα απεικόνισης που χρησιμοποιείται από 100 νοσοκομεία σε όλη την Κίνα για να βοηθήσει στην πρώιμη ανίχνευση ενδείξεων καρκίνου.

  Για μια χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη σε ειδικευμένους ακτινολόγους, τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά. Το ρομπότ χρειάζεται περίπου δέκα δευτερόλεπτα για να ανιχνεύσουν τις ιατρικές εικόνες των πνευμόνων και να ανιχνεύσουν σημάδια καρκίνου, με ποσοστό ακρίβειας άνω του 90%, σύμφωνα με τους γιατρούς του Νοσοκομείου της Δυτικής Κίνας στην επαρχία Σιτσουάν.

  Αυτό συγκρίνεται με ένα μέσο όρο 15-30 λεπτών που ένας ακτινολόγος χρειάζεται για να διαβάσει τέτοιες εικόνες.

  Η Κίνα έχει και άλλα πλεονεκτήματα όταν πρόκειται για την ανάπτυξη εργαλείων διάγνωσης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Ο τεράστιος αριθμός των ασθενών στην πιο πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, σε συνδυασμό με τους πιο χαλαρούς νόμους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, επιτρέπουν στις εταιρείες να πάρουν τα χέρια τους περισσότερα δεδομένα ασθενών για την εκπαίδευση των ρομπότ. Αν και μερικές φορές καθυστερούν από την κατακερματισμένη αποθήκευση δεδομένων σε πολλά νοσοκομεία σε διαφορετικές περιοχές, η σημερινή πρόοδος φαίνεται ελπιδοφόρα, δήλωσε ο Wu Chun, σύμβουλος του Boston Consulting Group για την Κίνα.

  "Οι τοπικές κυβερνήσεις πιέζουν για πιο συνδεδεμένη αποθήκευση δεδομένων ασθενών", ανέφερε. "Αυτό συμβαίνει αργά αλλά είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να ελπίζουμε."
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  126,2 δισ. $

  -5.599,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  93,9 δισ. $

  -963,7 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,6 δισ. $

  -903,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,3 δισ. $

  +568,0 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  60,0 δισ. $

  -1.419,6 εκ. $