Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 20-Μαϊ-2018 14:23

  Πρόσεχε, Amazon! Έρχεται η Google

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πρόσεχε, Amazon! Έρχεται η Google

  Του Shep Hyken

  Είμαι μεγάλος θαυμαστής της Amazon. Είναι μια εταιρεία για την οποία μου αρέσει να γράφω, αλλά και να αγοράζω προϊόντα της. Αναμφίβολα είναι η πιο εύχρηστη και βολική εταιρεία για να συνεργαστεί οποιοσδήποτε. Το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών είναι το σημείο αιχμής της, και η δίψα της για καινοτομία έχει μεταμορφώσει την αγορά του λιανεμπορίου. Η Amazon αποτελεί πρότυπο για πολλές εταιρείες, οι οποίες μπορούν να διδαχθούν πολλά από αυτήν για να επιτύχουν.

  Υπάρχουν δύο ερωτήσεις που με απασχολούν. Πρώτον, ποιος μπορεί να ξεπεράσει την Amazon; Όταν είσαι ηγέτης στις επιχειρήσεις, γίνεσαι εύκολα στόχος. Όλοι θέλουν να γίνουν Νο 1, οπότε, αν είσαι στην κορυφή, όλοι θα εποφθαλμιούν τη θέση σου. Και η δεύτερη απορία μου έχει να κάνει με το πόσο ακόμη η Amazon θα μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της ανάπτυξη και την καινοτομία.

  Εάν δούμε τις άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, ποια θα μπορούσε να ανταγωνιστεί  την Amazon; Η Walmart, η Target; Η απάντηση ίσως είναι η... Google.

  Η Google πρόσφατα λάνσαρε το Shopping Actions, μια πλατφόρμα διαδικτυακού εμπορίου. Πώς λειτουργεί; Κατ' αρχάς, όποιος έμπορος θέλει μπορεί να ενταχθεί στην πλατφόρμα. Κάθε φορά που ο χρήστης θα αναζητεί ένα προϊόν, η Google θα εμφανίζει στα δεξιά της σελίδας αναζήτησης το μήνυμα: "Αγοράστε το τάδε προϊόν στην Google". Κλικάροντας αυτό το μήνυμα, ο χρήστης-πελάτης θα οδηγείται σε μια νέα σελίδα όπου θα υπάρχει το προϊόν, οι έμποροι που το πωλούν αλλά και το εύρος τιμών. Η Google θα λαμβάνει ένα μικρό μερίδιο από κάθε επιτυχή αγορά-συναλλαγή.

  Για να αγοράσει κάποιος χρήστης από την πλατφόρμα της Google, θα πρέπει πρώτα να ανοίξει έναν λογαριασμό, ονόματι "universal cart". Η εν λόγω λειτουργία είναι συμβατή με desktop υπολογιστές αλλά και με το περιβάλλον χρήσης των έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones). Μόλις γίνει η εγγραφή, ο χρήστης θα μπορεί να περιηγηθεί στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της Google. Σε αντίθεση με το παρόμοιο "1-Click Chekout" της Amazon, τα προσωπικά στοιχεία, όπως ο αριθμός της πιστωτικής κάρτας, θα είναι ασφαλώς αποθηκευμένα στην Google, και ο χρήστης δεν θα χρειάζεται να τα εισάγει κάθε φορά που θα χρησιμοποιεί την υπηρεσία της Google. Μέχρι στιγμής, επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, όπως οι  Target, Walmart, Home Depot και άλλοι, έχουν ξεκινήσει να συνεργάζονται με την Google.

  Σκέφτομαι λοιπόν πως πλέον οι έμποροι θα μπορούν να εισάγουν το εμπόρευμά τους στην υπηρεσία της Google ή της Amazon, ή και στις δύο. Η Amazon, βέβαια, θα έχει για πολύ καιρό ακόμα τα πρωτεία, μιας και οι χρήστες που την έχουν επιλέξει για τις αγορές τους είναι στην πλειονότητά τους ικανοποιημένοι με την εξυπηρέτηση. Αυτό είναι το δυνατό σημείο της Amazon: η εγγύηση και η ποιότητα του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών. 

  Επιπλέον, πολλοί χρήστες με τους οποίους έχω μιλήσει πιστεύουν ότι η Google είναι η μηχανή αναζήτησης των προϊόντων και η Amazon η ηλεκτρονική τοποθεσία που θα κάνουν τις αγορές τους. Αυτήν τη νοοτροπία πρέπει να προσπαθήσει να αλλάξει η Google. Δηλαδή θα πρέπει να πείσει τους καταναλωτές ότι η Google δεν είναι μόνο για να αναζητείς προϊόντα, αλλά και για να αγοράζεις πλέον. Είναι η Google έτοιμη, λοιπόν, για να πετύχει κάτι τέτοιο;

  Κάθε επιχείρηση θα γνωρίσει τον ανταγωνισμό - είναι αναπόφευκτο. Όπως στη ζωή, έτσι και στον επιχειρηματικό κόσμο, υπάρχει ένας κύκλος. Και μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει αν η Google, ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, θα είναι ικανή κάποια στιγμή να ξεπεράσει την Amazon. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  126,2 δισ. $

  -5.599,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  93,9 δισ. $

  -963,7 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,6 δισ. $

  -903,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,3 δισ. $

  +568,0 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  60,0 δισ. $

  -1.419,6 εκ. $