Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Μαϊ-2018 09:54

  H καταρρέουσα Βενεζουέλα αγοράζει πετρέλαιο για να βοηθήσει... την Κούβα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  H καταρρέουσα Βενεζουέλα αγοράζει πετρέλαιο για να βοηθήσει... την Κούβα

  Του Panos Mourdoukoutas

  Η Βενεζουέλα βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης και παρολ’αυτά αγοράζει πετρέλαιο από άλλες χώρες για να το μεταφέρει στην παλιά σύμμαχό της, την Κούβα.

  Αυτό σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο αποκαλύπτει ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρία PDVSA της Βενεζουέλας αγόρασε ξένο πετρέλαιο αξίας περίπου 440 εκατ. δολαρίων και το μετέφερε απευθείας στην Κούβα με φιλικούς όρους πίστωσης - και συχνά με ζημία.

  Και αυτό είναι σίγουρα μια παράξενη πολιτική για προφανείς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι η Βενεζουέλα είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και θα περίμενε κανείς να πουλά πετρέλαιο στην Κούβα από τα δικά της αποθέματα παρά να το αγοράζει στην αγορά. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι η Βενεζουέλα βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, που σημαίνει ότι χρειάζεται όση βοήθεια μπορεί να πάρει από τους συμμάχους της αντί να τους επιδοτεί.

  Αλλά τίποτα δεν είναι παράξενο σε μια χώρα όπου υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος αποτυχημένων κυβερνητικών πολιτικών, οι οποίες χρονολογούνται από αρκετές δεκαετίες πριν, ακόμη και πριν από τον μπολιβαριανό σοσιαλισμό.

  Όπως το κύμα κρατικοποιήσεων στα τέλη της δεκαετίας του '70, που έθεσε τους πόρους της χώρας στα χέρια κυβερνητικών γραφειοκρατών και όχι σε επαγγελματίες διαχειριστές.

  Και οι έλεγχοι των τιμών και οι μεγάλες επιδοτήσεις υπό τον Πρόεδρο Καλντέρα και τους συμμάχους του, τα οποία έκαναν το αργό πετρέλαιο φθηνότερο από το νερό, ενώ παράλληλα διεύρυναν το δημόσιο έλλειμμα και επιβάρυναν στο μεταξύ το διογκούμενο δημόσιο χρέος.

  Και πολλές ακόμη πολιτικές.

  Όπως οι έλεγχοι συναλλάγματος που ευνόησαν τους ξένους κατασκευαστές έναντι των εγχώριων κατασκευαστών.

  Και η σύγχρονη εκδοχή του μπολιβαριανού σοσιαλισμού, που δανείστηκε μερικά αποτυχημένα χαρακτηριστικά από τον κουβανικό σοσιαλισμό του Κάστρο και από τον αντι-αμερικανισμό των Τσε Γκεβάρα και Σαλβαδόρ Αλιέντε, για να εντείνει τα δεινά της οικονομίας της Βενεζουέλας. Στην πραγματικότητα, ο αντι-αμερικανισμός έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος για τις πολλές αποτυχίες των οικονομικών πολιτικών της Βενεζουέλας.

  Τώρα έρχεται το τελευταίο κεφάλαιο του μακρόχρονου πειράματος της Βενεζουέλας με τις αποτυχημένες κυβερνητικές πολιτικές. Και δείχνει άσχημο, πολύ άσχημο. Οδηγεί σε σοβαρές ελλείψεις αναγκαίων αγαθών, από τις πάνες μωρών έως τις πετσέτες, τις χαρτοπετσέτες και τα συναφή. Αλλά δεν υπάρχει έλλειψη σε κεφάλαια για να βοηθηθούν οι παλιοί σύμμαχοι.

  Με απλά λόγια: χρειάζονται πάρα πολλές ανόητες κυβερνητικές πολιτικές για να καταστραφεί μια μεγάλη οικονομία. Και οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας από διαφορετικά πολιτικά μέτωπα μοιάζουν να έχουν αγωνιστεί για να τις εφαρμόσουν όλες μέχρι της τελευταίας ρανίδος.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  140,0 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,4 δισ. $

  +19,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,2 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  68,5 δισ. $

  +994,3 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,7 δισ. $

  -148,3 εκ. $