Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Μαϊ-2018 10:36

  Κακό κλίμα αντιμετωπίζει η Κίνα καθώς εξελίσσονται οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κακό κλίμα αντιμετωπίζει η Κίνα καθώς εξελίσσονται οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

  Του Russell Flannery

  Ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου Liu He αντιμετωπίζουν μια "πολύ αρνητική διάθεση" στην Ουάσιγκτον, καθώς πραγματοποιούνται οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με κορυφαίο επιχειρηματικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Σαγκάη, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από συζητήσεις σχετικές με το εμπόριο στην αμερικανική πρωτεύουσα.

  "Η Κίνα δεν έχει πολλούς φίλους στην Ουάσιγκτον αυτές τις μέρες", λέει ο Ken Jarrett, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Σαγκάη.

  Η σχέση ΗΠΑ-Κίνας αναθεωρείται τόσο στη βάση της οικονομίας όσο και της εθνικής ασφάλειας, καθώς οι Αμερικανοί επανεξετάζουν κάποιες ευνοϊκές εμπορικές πολιτικές που επεκτάθηκαν στη χώρα νωρίτερα στην πορεία της οικονομικής της ανάπτυξης της, εξηγεί.

  Επιχειρηματικές ομάδες που έχουν παραδοσιακά στηρίξει τους στενότερους δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μένουν στο περιθώριο εν μέσω των προσπαθειών της Κίνας να προωθήσει επιθετικά την ανάπτυξη της τεχνολογίας στο εσωτερικό μέσω της στήριξης των πολιτικών. Επιπλέον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επικρίνει τα επίμονα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα υπέρ της Κίνας και των προηγούμενων εμπορικών συμφωνιών ΗΠΑ-Κίνας τις οποίες χαρακτηρίζει μονόπλευρες.

  "Η υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας (για την Κίνα) δεν είναι τόσο σταθερή ή συνεκτική στην Ουάσινγκτον αυτές τις μέρες", λέει ο Jarrett. Οι καιροί έχουν αλλάξει σε τέτοιο βαθμό ώστε οι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις επικρίνει τις αμερικανικές εταιρείες επειδή δεν δίνουν αρκετή προσοχή στα εθνικά συμφέροντα της χώρας, σημείωσε.

  "Τώρα που η οικονομία της Κίνας είναι μεγάλη, πρέπει να είναι υπόλογη σε διαφορετική βάση ", υποστήριξε ο Jarrett. "Υπάρχει μια θεμελιώδης επανεξέταση της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.",

  Ο Τραμπ δήλωσε τις τελευταίες ημέρες ότι τάσσεται υπέρ της άρσης των κυρώσεων εναντίον της κατασκευάστριας τηλεπικοινωνιακών προϊόντων ZTE σε σχέση με τις πωλήσεις της στο Ιράν, μια κίνηση-έκπληξη που θεωρείται ως παραχώρηση στο Πεκίνο για την επίτευξη μιας ευρύτερης εμπορικής συμφωνίας.
  Το Πεκίνο έχει υποστηρίξει ότι μεγάλο μέρος του τεράστιου εμπορικού ελλείμματος μεταξύ των δύο πλευρών προέρχεται από εξαρτήματα που αποστέλλονται από την Κίνα, αλλά τα οποία παράγονται στην πραγματικότητα σε άλλες χώρες. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιβάλλουν δασμούς σε εισαγωγές δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα, εάν οι δύο πλευρές δεν μπορέσουν να επιλύσουν τις εμπορικές διαφορές τους, μια ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε αντίποινα αντίστοιχου τύπου,  να διαταράξει το καθημερινό εμπόριο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων των δύο πλευρών και να προκαλέσει τη μετεγκατάσταση ορισμένων αλυσίδων εφοδιασμού μεταξύ μεγάλων 

  Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ δεν θέλουν η Κίνα να αγνοήσει τη σημασία των μεταρρυθμίσεων με γνώμονα την αγορά, καθώς επιδιώκει τη διαμόρφωση της βιομηχανικής πολιτικής της. Τα οικονομικά συμφέροντα στη σχέση ΗΠΑ-Κίνας είναι υψηλά και ένας καλός τρόπος να επιλυθούν τα τρέχοντα προβλήματα είναι να επικεντρωθούν στα σκληρά αποτελέσματα, λέει ο ο Jarrett.

  Αυτός είναι ένας διπλωματικός τρόπος να πούμε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ευχαριστημένες από την αντιλαμβανόμενη έλλειψη δράσης της Κίνας ως προς τις υποσχέσεις των ηγετών της σε άλλες εμπορικές και οικονομικές ανταλλαγές.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  139,0 δισ. $

  +727,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,5 δισ. $

  +74,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,3 δισ. $

  +225,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,8 δισ. $

  -489,9 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  62,7 δισ. $

  +476,2 εκ. $