Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 12-Μαϊ-2018 14:01

  Τα ζητήματα που θα μπορούσαν να "φρενάρουν" τον Μόντι στις επόμενες εκλογές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τα ζητήματα που θα μπορούσαν να "φρενάρουν" τον Μόντι στις επόμενες εκλογές

  Του Panos Mourdoukoutas

  Ο Ναρέντρα Μόντι είναι ασταμάτητος. Έτσι έχουν τα πράγματα όσον αφορά τις προσπάθειές του να εκμοντερνίσει τη χώρα του, την Ινδία, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη και τις επιδόσεις της στις αγορές.

  Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που θα μπορούσαν να ανακόψουν τη δυναμική του πορεία στις επερχόμενες τοπικές και εθνικές εκλογές. Ένα από αυτά είναι οι επιπτώσεις από τα ειδεχθή εγκλήματα που διαπράττονται στην Ινδία εις βάρος κοριτσιών και γυναικών, κατάσταση που δίνει την εντύπωση πως η χώρα του Μόντι μεταμορφώνεται σε ένα άναρχο έθνος.

  "Τα πρόσφατα περιστατικά βιασμού-φόνου κοριτσιών έχουν συγκλονίσει το έθνος, αν και είναι συχνά φαινόμενα στην Ινδία", λέει ο Udayan Roy, καθηγητής Οικονομικών στο LIU Post. "Ο Ναρέντρα Μόντι καθυστέρησε να εκφράσει την απέχθεια που ένιωθε ο λαός του για αυτά τα εγκλήματα. Αν και η κυβέρνησή του γρήγορα νομοθέτησε τη θανατική ποινή για τους βιασμούς παιδιών, αυτή η κίνηση θεωρήθηκε καθυστερημένη και έδωσε την εντύπωση πως ο πρωθυπουργός έχει χάσει την επαφή με το έθνος του. Εάν αυτή η αίσθηση παραμείνει ζωντανή, τότε ο Μόντι θα γνωρίσει σημαντικές επιπτώσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα. Οι γυναίκες της Ινδίας ψηφίζουν σε υψηλότερα ποσοστά απ' ό,τι παλιότερα. Στις εθνικές εκλογές του 2014, ψήφισαν περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες". 

  Με απλά λόγια, οι γυναίκες της Ινδίας ίσως ρίξουν την αυλαία στη θητεία του Μόντι.

  Μετά, υπάρχει η προοπτική οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό μέτωπο κατά του Μόντι, για να μην έχει κανείς την πλειοψηφία.

  "Η οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται από την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων", λέει ο πολιτικός ακτιβιστής Ananthu Raju. "Η σημερινή κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία για να περάσει νομοσχέδια. Στις επόμενες εθνικές εκλογές του 2019 η κυβέρνηση θα έχει απέναντί της έναν συνασπισμό αντιπολιτευτικών δυνάμεων. Είναι πολύ πιθανόν κανένα κόμμα να μην κερδίσει την πλειοψηφία".

  Ο καθηγητής Roy συμφωνεί. "Αν και το κόμμα του Μόντι κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις εκλογές του 2014, υπάρχει πάντα η πιθανότητα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κερδίσουν τον νυν πρωθυπουργό. Το 2014, το κόμμα του Μόντι κέρδισε λόγω του καθεστωτισμού της προηγούμενης κυβέρνησης. Πλέον, το κόμμα του Μόντι θεωρείται από πολλούς το κατεστημένο που πρέπει να ανατραπεί". 

  Η αντικαθεστωτική αντίληψη των Ινδών ψηφοφόρων αναμένεται να ενισχυθεί από την αναιμική απασχόληση και τα προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή. "Αν και τα στοιχεία της Ινδίας για την απασχόληση δεν είναι αξιόπιστα, τα δεδομένα από την Κεντρική Τράπεζα δείχνουν ότι η απασχόληση πραγματικά μειώθηκε μεταξύ 2014 και 2016, μαζί με την αγροτική παραγωγή", προσθέτει ο καθηγητής Roy. "Επίσης, σημειώστε ότι ο Μόντι βασίζεται πάρα πολύ στις ψήφους από τις αγροτικές περιοχές".

  Με άλλα λόγια, οι αγρότες και οι άνεργοι είναι άλλες δύο κοινωνικές ομάδες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον Μόντι.

  "Σε τελική ανάλυση, το κόμμα του Μόντι είναι πολύ πιθανόν να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Αλλά μπορεί πάντα να συμβεί ένα ατύχημα", συμπεραίνει ο Roy. "Σε λίγες ημέρες, στις 15 Μαΐου, θα πάρουμε μια πρόγευση για το πού κινούνται τα πράγματα μετά τα αποτελέσματα σε κάποιες περιφερειακές εκλογές-κλειδιά".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  140,0 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,4 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,2 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,5 δισ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,9 δισ. $

  +0,0 εκ. $