Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Μαϊ-2018 00:05

  O Warren Buffett κάνει λάθος για το Bitcoin

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  O Warren Buffett κάνει λάθος για το Bitcoin

  Του Panos Mourdoukoutas

  Ο θρυλικός επενδυτής και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Warren Buffett, εκφράζει εδώ και καιρό την αντίθεσή του με το Bitcoin, στέλνοντας ισχυρά μηνύματα που προειδοποιούν τους επενδυτές ότι θα χάσουν πολλά χρήματα εάν διατηρήσουν το ψηφιακό νόμισμα. Για παράδειγμα, η φράση "σκέτο ποντικοφάρμακο", που χρησιμοποίησε για να περιγράψει Bitcoin σε συνέντευξή του στο CNBC το περασμένο Σάββατο.

  Αυτό ήταν σίγουρα αρκετό για να ανακόψει το πρόσφατο ράλι του ψηφιακού νομίσματος προς το επίπεδο των 10.000 δολαρίων και να το στείλει προς την αντίθετη κατεύθυνση –προς τα 9.000 δολάρια. Ακολούθησαν κι άλλα κρυπτονομίσματα.

  Ενώ είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να αμφισβητήσει τον Buffett, κάποιοι ειδικοί επί των κρυπτονομισμάτων πιστεύουν ότι κάνει λάθος στην αξιολόγηση του Bitcoin. Ο Darren Marble, Διευθύνων Σύμβουλος της CrowdfundX, είναι ένας από αυτούς. "Αν και ο Warren Buffet έχει διαβλέψει σωστά για πολλές επενδύσεις, είναι εντελώς λάθος για το Bitcoin, γιατί δεν έχει καμία ιδέα από τεχνολογία", θεωρεί ο Marble. "Πώς μπορεί κάποιος που δεν χρησιμοποιεί e-mail να αξιολογήσει το Bitcoin; Δεν μπορεί."

  O Marble επικαλείται την ισχυρή απόδοση του Bitcoin έναντι της Berkshire Hathaway τα τελευταία τρία χρόνια. "Για την ιστορία, εάν είχατε επενδύσει σε μετοχές της Berkshire Hathaway πριν από τρία χρόνια, θα κάνατε κέρδος 30%, ενώ εάν είχατε επενδύσει στο Bitcoin πριν από τρία χρόνια, θα τα είχατε καταφέρει κυριολεκτικά 100 φορές καλύτερα".

  Ο Marble συνεχίζει με μια σκληρή πρόβλεψη. "Σε μερικά χρόνια από τώρα, όταν κατακαθίσει η σκόνη, η αστοχία του Warren Buffett για το Bitcoin θα είναι η μεγαλύτερη αστοχία της καριέρας του που θα κάνει τις αστοχίες του για την Amazon και την Google να μοιάζουν υποφερτές".

  Ο Daniel Rice, επικεφαλής τομέα τεχνολογίας της Sagewise, είναι ένας άλλος ειδικός σε θέματα κρυπτονομισμάτων, ο οποίος διαφωνεί με τον Buffett. "Διαφωνούμε με τον Warren Buffet ότι το Bitcoin είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος", λέει ο Rice. "Παρόλο που είναι αλήθεια ότι το Bitcoin συμπεριφέρεται διαφορετικά σε σχέση με τις πιο παραδοσιακές επενδύσεις, αυτό δεν είναι αρνητικό κατά την άποψή μας. Πολύ συχνά οι παραδοσιακοί επενδυτές ξεχνούν ότι το bitcoin είναι στην πραγματικότητα μια τεχνολογική υποδομή".

  Ο Daniel Worsley, διευθυντής λειτουργιών της LocalCoinSwap, συμφωνεί.

  "Το Bitcoin έχει τροφοδοτήσει την καινοτομία σε τεράστιο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Οι επαναστατικές τεχνολογίες blockchain έχουν δείξει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε πολλές βιομηχανίες και περιουσιακά στοιχεία ", λέει ο Worsley. "Τα χρήματα, η ασφάλιση, οι συμβάσεις, η υπολογιστική ισχύς ή ακόμη και οι ψηφοφορίες είναι πλέον πιο δίκαιες και αποδοτικές χάρη στο Bitcoin και το blockchain".

  "Ο Warren Buffet έχει πει στο παρελθόν ότι πρέπει να" επενδύεις σε αυτό που γνωρίζεις. Αυτή είναι μια συμβουλή που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε σίγουρα!"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  139,4 δισ. $

  +1.070,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,5 δισ. $

  +83,3 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,7 δισ. $

  +653,8 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,0 δισ. $

  -238,9 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  63,0 δισ. $

  +723,1 εκ. $