Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Μαϊ-2018 09:09

  Τέσσερις απειλές για την ισχυρή οικονομία του Duterte

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τέσσερις απειλές για την ισχυρή οικονομία του Duterte

  Του Panos Mourdoukoutas

  Οι Φιλιππίνες απολαμβάνουν μια ισχυρή οικονομία υπό τον Πρόεδρο Rodrigo Duterte, σημειώνοντας ρυθμό ανάπτυξης 6-7% ετησίως, σε σύγκριση με 5-6% υπό την προηγούμενη κυβέρνηση.

  Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στις Φιλιππίνες ήταν κατά μέσο όρο 3,72% από το 1982 έως το 2017, φθάνοντας στο υψηλό ρου 12,4% το τέταρτο τρίμηνο του 1988 και στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του -11,10% το πρώτο τρίμηνο του 1985, σύμφωνα με το Tradingeconomics.com.

  Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία του Duterte αναπτύσσεται με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με το μακροπρόθεσμο μέσο ρυθμό ανάπτυξής της.

  Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης ίσως να μην διαρκέσουν, λόγω του αυξανόμενου, αποτιμημένου σε δολάρια, χρέους των Φιλιππίνων, το οποίο τοποθετεί τη χώρα ανάμεσα στις πιο χρεωμένες του πλανήτη σε δολάρια.

  Αυτό εκθέτει τις Φιλιππίνες σε σημαντικό κίνδυνο από τα επιτόκια των ΗΠΑ, όπως συνέβη και με τις άλλες αναδυόμενες αγορές όπως η Τουρκία και η Ινδονησία -και οι τρεις χώρες είδαν τις χρηματιστηριακές τους αγορές να υποχωρούν τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς τα επιτόκια των ΗΠΑ αυξήθηκαν.

  Και έπειτα υπάρχει διαφθορά -ο κλασικός δολοφόνος της ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών- η οποία επιδεινώνεται επί θητείας Duterte, με τη χώρα να πέφτει 10 βαθμίδες στην Κατάταξη Διαφθοράς του 2017 που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Διαφάνεια.

  Αυτό ξεπερνά τις έξι βαθμίδες που είχε χάσει το 2016 και είχε ήδη ωθήσει τη χώρα πιο κοντά σε άκρως διεφθαρμένες ασιατικές χώρες όπως το Πακιστάν και πολύ κάτω σε σχέση με χώρες όπως η Σιγκαπούρη και η Νέα Ζηλανδία που είναι σχεδόν απαλλαγμένες από τη διαφθορά.

  Και έπειτα υπάρχουν και τα πισωγυρίσματα της εξωτερικής πολιτικής του Duterte για τη διαμάχη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ο Πρόεδρος Duterte πιστεύει ότι η χώρα του είναι καλύτερα να κατευνάσει παρά να αντιμετωπίσει την Κίνα. Αλλά οι επενδυτές έχουν διαφορετική άποψη και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι αγορές μετοχών των Φιλιππίνων έμειναν έξω από το πρόσφατο ράλι των αναδυόμενων αγορών - όχι ένα καλό σημάδι για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

  Εν τω μεταξύ, η σκληρή τακτική του Duterte εξωθεί τις Φιλιππίνες σε μια κατάσταση που δεν θέλουν να είναι: μια διαιρεμένη χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου, ενός άλλου δολοφόνου της ανάπτυξης της αναδυόμενης αγοράς.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  131,8 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  94,9 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,7 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  61,4 δισ. $