Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Μαϊ-2018 07:51

  Ο Warren Buffett και η χρονική αξία του χρήματος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο Warren Buffett και η χρονική αξία του χρήματος

  Του Antoine Gara

  Ο Warren Buffett και ο Charlie Munger ξεκίνησαν την ετήσια συνάντηση των μετόχων της Berkshire Hathaway το Σάββατο με δύο δρώμενα. Πρώτον, προβλήθηκε ένα βίντεο του Munger, ο οποίος προσπαθούσε με μανία να ανοίξει μία συσκευασία από παστέλι. Όταν το βίντεο τελείωσε και οι δύο τους ανέβηκαν στη σκηνή μπροστά σε ένα πλήθος 20.000 θεατών στη Νεμπράσκα, υπήρχε ένα παστέλι που περίμενε τον 94χρονο Munger.

  Καθώς ο Munger απομακρυνόταν ανοίγοντας ένα κουτάκι κόκα κόλα, ο Buffett ξεκίνησε να λέει μία δοκιμασμένη στο χρόνο, επενδυτική ιστορία. Κρατούσε μία εφημερίδα των New York Times από το 1942, όταν το αποτέλεσμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ακόμη ασαφές. Ήταν τότε που ο θρυλικός επενδυτής αγόρασε για πρώτη φορά στη ζωή του μετοχές, επιλέγοντας μερικές από τις μετοχές μια εταιρείας που λεγόταν Cities Service. Αργότερα, η μετοχή υποχώρησε κατά περίπου το ένα τρίτο της αξίας της, προτού ανακάμψει ξανά. Ο Buffett, που πλέον γνωρίζει καλά τη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς, πούλησε τις μετοχές του για ένα μικρό κέρδος.

  Η ιστορία, βέβαια, έβαζε στο κλίμα το κοινό για τη βασική αρχή του Buffett στις επενδύσεις: τη δύναμη του ανατοκισμού. Αν είχε επενδύσει τα $114 που ξόδεψε στις μετοχές της Cities Service στον S&P 500 το 1942 και έπειτα δεν έκανε τίποτα, η συμμετοχή του θα άξιζε σήμερα $400.000. Αν κάποιος είχε επενδύσει $10.000 στον S&P, ο Buffett είπε στο κοινό του ότι θα κέρδιζε $51 εκατ..

  Μερικές φορές η σύσκεψη των μετόχων της Berkshire μπορεί να βγάλει εντυπωσιακούς τίτλους.

  Πριν από λίγα χρόνια, ο Buffett εξήγησε γιατί άλλαξε πορεία και έγινε μεγαλομέτοχος αεροπορικών εταιρειών όπως οι United, Delta, American και Southwest. Τα σχόλια που έκανε τότε αποτελούν ακόμη οδηγό για τους "ταύρους" του ενοποιημένου σήμερα κλάδου. Ο κόσμος πάντα περιμένει από τον Buffett μια ένδειξη για το πώς η Berkshire θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα των άνω των 100 δισ. δολαρίων.

  Φέτος, στα νέα στοιχεία που έλαβαν τη στήριξη του Buffett ήταν και η γεμάτη σκάνδαλα Wells Fargo και ο CEO της Tim Sloan. "Μου αρέσει σαν επένδυση", δήλωσε ο Buffett για τη Wells. Η Berkshire είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας. "Μου αρέσει ο Tim Sloan ως διευθυντής. Διορθώνει τα λάθη που γίνονται από άλλους ανθρώπους". Το συμπέρασμα; Μην αναμένετε πιέσεις ρευστοποιήσεων στην Wells που θα καθοδηγούνται από την Berkshire.

  Άλλα αποκαλυπτικά νέα; Η Duracell, μια επιχείρηση της Berkshire, την οποία απέκτησε σε μια ανταλλαγή με την Procter & Gamble, δεν τα έχει πάει ιδιαίτερα καλά. Η εταιρεία ετοιμάζει μεγάλες επενδύσεις με στόχο τη βελτίωση της κερδοφορίας. Η Apple, η μεγάλη αγορά της Berkshire πρόσφατα, θα πρέπει να επαινεθεί για την απλότητά της και την προθυμία της διοίκησης να επιστρέψει κεφάλαια στους επενδυτές, δήλωσε ο Buffett. 

  Πάνω απ’ όλα, ωστόσο, η συγκέντρωση των μετόχων μπορεί να αποτελέσει μία υπενθύμιση των απλών αρχών όσον αφορά στις επενδύσεις και της κοινής λογικής που έχουν κάνει τους Buffett και Munger να επιτύχουν. Όπως είπε ο Munger: "Μέρος του μυστικού της Berkshire είναι ότι σε ζητήματα που δεν μπορεί να κάνει κανείς τίποτα, ο Warren είναι πολύ καλός στο να μην κάνει τίποτα." Ή η ανάλυση του Buffett για το τι πήγε στραβά με τη Wells Fargo: "Η Wells Fargo είναι μια εταιρεία που απέδειξε την αποτελεσματικότητα των κινήτρων, απλά είχαν τα λανθασμένα κίνητρα".

  Αυτά μπορούν να ξεχαστούν κατά τη διάρκεια των κινήσεων της αγοράς σε ένα έτος. Ίσως να υπάρχει κάτι ιδιαίτερο και στην ημέρα του Σαββάτου. Ο Buffett είπε ότι του αρέσει να ανακοινώνει τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έτσι ώστε οι επενδυτές να μπορούν να αφομοιώσουν τις πληροφορίες, αντί να αντιδράσουν σε μια πληθώρα τίτλων στα ΜΜΕ. Τα λειτουργικά κέρδη της Berkshire αυξήθηκαν κατά 32% το πρώτο τρίμηνο στα $5,3 δισ., έχοντας βρει στήριξη στα νέα φορολογικά δεδομένα. Ωστόσο, ο όμιλος ανακοίνωσε καθαρές ζημιές, καθώς αναγκάστηκε να λογοδοτήσει για την φθίνουσα αγοραία αξία των μετοχών του.

  Αλλά ήταν η ιστορία του Buffett σχετικά με τη χρονική αξία του χρήματος που βρέθηκε στο επίκεντρο.

  Σχετικά με την τοποθέτηση των $114 ή $10.000 στη χρηματιστηριακή αγορά το 1942, ο Buffett δήλωσε: "Στην ουσία χρειαζόταν να πάρετε μόλις μια επενδυτική απόφαση στη ζωή σας". 

  Ο Buffett και ο Munger θεωρούν τους εαυτούς τους "δασκάλους”. Χρόνο με το χρόνο, δίνουν τις ίδιες βασικές συμβουλές. Ίσως τώρα να είναι καλύτερη στιγμή από ποτέ να δώσουμε προσοχή.

  Υπάρχει ανησυχία για την αγορά, η οποία βρίσκεται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Είμαστε σχεδόν μια δεκαετία στην ανάκαμψη, η ανεργία είναι κάτω από 4% και η Fed αυξάνει τα επιτόκια για να ισορροπήσει τα πράγματα. Πρόκειται για ένα περιβάλλον που έχει ανάγκη από φωνές που συνιστούν να προλάβουμε μια διόρθωση. Επιπλέον, παρά τις αδιάσειστες αποδείξεις του Buffett σχετικά με τις μετοχές μακροπρόθεσμα, οι νέοι επενδυτές προσελκύονται από νέες ιδέες, όπως τα κρυπτονομίσματα. Τόσο πολύ, που τέθηκε ερώτηση σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και στη συνάντηση της Berkshire.

  Είναι μια καλή επένδυση; Αυτή ήταν η απάντηση του Buffett και του Munger: "Είναι μη παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία, ουσιαστικά δεν προσφέρουν τίποτα άλλο πέρα από την υποτιθέμενη σπανιότητα... Τα κρυπτονομίσματα θα έχουν άσχημη κατάληξη".

  Στον εορτασμό της 100ης επετείου του Forbes τον Οκτώβριο, ο Buffett προχώρησε σε μια θαρραλέα μαντεψιά για τα επόμενα εκατό χρόνια. Ο Dow θα ξεπεράσει το $1 εκατ.. Είναι ένας εντυπωσιακός τίτλος, αλλά βασισμένος σε συντηρητικές υποθέσεις. Ο Dow θα χρειαστεί να κερδίζει περίπου 4% ετησίως για να φτάσει το $1 εκατ., λιγότερο από το ήμισυ του ποσοστού απόδοσής του κατά τα προηγούμενα εκατό χρόνια. Οι μέτοχοι της Berkshire σίγουρα το γνωρίζουν αυτό. Εάν οι μετοχές κλάσης Α της Berkshire κερδίζουν 10% ετησίως θα αξίζουν $4 δισ. η καθεμία το 2218.

  Φέτος, η εισήγηση του Buffett για τη δύναμη της χρονικής αξίας μακροπρόθεσμα φαίνεται ότι αποτελεί προτεραιότητα στην ετήσια συνάντηση των μετόχων της Berkshire.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  135,8 δισ. $

  +174,3 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,1 δισ. $

  +17,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,3 δισ. $

  -377,2 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,4 δισ. $

  +1.610,6 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  65,6 δισ. $

  -588,7 εκ. $