Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Μαϊ-2018 15:21

  Η Κίνα ανοίγει τις πόρτες της στους Φιλιππινέζους εργαζόμενους, αλλά θα πάνε;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Κίνα ανοίγει τις πόρτες της στους Φιλιππινέζους εργαζόμενους, αλλά θα πάνε;

  Του Ralph Jennings

  Η Κίνα έχει προσφέρει επενδυτική βοήθεια δισεκατομμυρίων στον αναπτυσσόμενο γείτονά της, τις Φιλιππίνες, τους τελευταίους 18 μήνες. Πληρώνει, μεταξύ άλλων, για σιδηροδρόμους και για όπλα αντίστασης κατά των επαναστατών. Οι δύο πλευρές μιλούν επίσης για  κοινή υποθαλάσσια εξερεύνηση πετρελαίου.

  Αλλά είναι το τελευταίο στοίχημα στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες έχουν ανθίσει υπό τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte παρά τη διαρκή διαμάχη περί θαλάσσιας κυριαρχίας, που θα μπορούσε πραγματικά να ενισχύσει τις σχέσεις των δύο ασιατικών κρατών.

  Οι Φιλιππίνες και η Κίνα υπέγραψαν μια συμφωνία στα τέλη Απριλίου που θα επιτρέψει σε 300.000 Φιλιππινέζους να ταξιδέψουν στην Κίνα για εργασία. Η μεγάλη αυτή ομάδα θα περιλαμβάνει 100.000 δασκάλους της αγγλικής γλώσσας, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

  Υπόσχεση για μία νέα αγορά εργασίας

  Οι Φιλιππινέζοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις υπεράκτιες εργασίες, όπως οι θέσεις εργασίας μηχανικών στη Σαουδική Αραβία και οι θέσεις των υπηρεσιών τροφίμων στον Καναδά, για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από ό, τι οι εργοδότες μπορούν να προσφέρουν στις Φιλιππίνες.

  Περίπου 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι στο εξωτερικό, που συχνά ονομάζονται OFWs χάριν συντομίας (Overseas Filipino Workers), βρίσκονταν πέρυσι εκτός χώρας. Συνεισέφεραν 2,74 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία των Φιλιππίνων, ποσό αυξημένο κατά 7,1% από το 2016.

  Οι ασιατικές αγορές, όπως το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα, προσελκύουν πολλούς OFWs επειδή βρίσκονται κοντά στο σπίτι τους στην Ανατολική Ασία. Η εργασία στην Κίνα θα ήταν για το ίδιο λόγο ελκυστική για αυτούς τους εργαζόμενους. Η πρόσβαση στην Κίνα είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει τους Φιλιππινέζους να βρουν δουλειά, λέει ο Jonathan Ravelas, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Banco de Oro UniBank in Metro στη Μανίλα. Τα εμβάσματα τους, προσθέτει, συμβάλλουν στην οικονομία των Φιλιππίνων.

  Η διδασκαλία είναι μια πιο ελκυστική επιλογή καριέρας απ 'ό, τι οι σκληρές εργοστασιακές δουλειές που κάνουν συχνά οι Φιλιππινέζοι στην Ταϊβάν, για παράδειγμα, ή τις θέσεις εργασίας στις υπηρεσίες τροφίμων που καταλαμβάνουν στον Καναδά. Αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα για τα μέλη της οικογένειας πίσω στο σπίτι.

  Η Κίνα θα μπορούσε δυνητικά να πληρώνει τους δασκάλους $ 500 έως $ 1.000 το μήνα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα OFWGuide, αν και δεν διευκρινίζεται ότι οι εργαζόμενοι που επιτρέπεται να μεταβούν τώρα εκεί θα κερδίζουν ένα προκαθορισμένο ποσό. Οι καθηγητές μπορεί να κερδίζουν 1.200 δολάρια το μήνα, αναφέρει δημοσίευμα του CNN Philippines, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο των Φιλιππίνων. Η Κίνα χρειάζεται επίσης μουσικούς και οικιακούς βοηθούς, λέει.

  "Νομίζω ότι η προσφορά μισθών είναι αρκετά καλή, πιθανώς υψηλότερη από ό, τι θα πρόσφεραν άλλες χώρες", λέει ο Eduardo Araral, αναπληρωτής καθηγητής στη σχολή δημόσιας πολιτικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

  Η ζήτηση είναι μεγάλη. Τα παιδιά σε σχολική ηλικία στην Κίνα συχνά διαβάζουν αγγλικά εκτός των κανονικών ωρών διδασκαλίας, ενώ οι ενήλικες μερικές φορές κάνουν νυχτερινά ή βραδινά μαθήματα για να προωθήσουν την καριέρα τους. Οι Φιλιππινέζοι, αν και αισθάνονται πιο άνετα με τα Tagalog ή με μια τοπική διάλεκτο όπως τα Cebuano, μεγαλώνουν με την αγγλική ως επίσημη γλώσσα που χρησιμοποιείται ευρέως από τα ΜΜΕ και διδάσκεται στα σχολεία.

  Γλωσσικά και πολιτιστικά εμπόδια

  Οι νεότεροι Φιλιππινέζοι που επιθυμούν να μάθουν κινέζικα ή όσοι έχουν μάθει Καντονέζικα από την εργασία τους στο Χονγκ Κονγκ θα μπορούσαν να σχηματίσουν ένα πρώτο κύμα OFWs προς την Κίνα. Τα καντονέζικα είναι χρήσιμα στα νότια τμήματα της ηπειρωτικής Κίνας, αν και τα Μανταρίνικα είναι πιο διαδεδομένα σε όλη την υπόλοιπη χώρα. "Επειδή υπάρχουν πολλοί Φιλιππινέζοι εκπαιδευτικοί που δουλεύουν ως οικιακοί βοηθοί στο Χονγκ Κονγκ, ίσως ήδη γνωρίζουν τη γλώσσα εκεί", λέει ο Araral.

  Εκείνοι που δεν έχουν τις δεξιότητες της Μανδαρινικής γλώσσας και μια πείρα της κινεζικής κουλτούρας μπορεί να βρουν δυσκολότερα δουλειά. Στην Ταϊβάν, η οποία είναι εθνικά κινεζική, οι γλωσσικοί φραγμοί και οι διαφορές στον τρόπο ζωής εμποδίζουν πολλούς Φιλιππινέζους να αναμειγνύονται με τους Ταϊβανούς.

  Ωστόσο, οι εργαζόμενοι είναι πιθανό να ξεπεράσουν τα γλωσσικά και πολιτιστικά εμπόδια καθώς η αγορά εργασίας παραμένει σκληρή στη χώρα τους. Η ανεργία ήταν 5,7% πέρυσι, εξωθώντας τους ανθρώπους στην ανοικτή θάλασσα για εργασία.

  Από την πλευρά τους, οι Φιλιππίνες θα μπορούσαν επίσης να υποδεχτούν 3,9 εκατομμύρια Κινέζους ή άλλους αλλοδαπούς εργαζόμενους για εγχώρια έργα κατασκευής υποδομών. Τα έργα γίνονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ύψους 169 δισ. δολαρίων του Duterte για έργα επέκτασης των υποδομών. Δεν είναι σαφές εάν η Κίνα θέλει αυτούς τους ανθρώπους να προσληφθούν ως αντάλλαγμα για το άνοιγμα των συνόρων τους στους Φιλιππινέζους εργαζόμενους, αλλά μια εισροή ξένων εργατικών χεριών θα έκλεβε πολυπόθητες τοπικές θέσεις εργασίας από τους Φιλιππινέζους, εκτιμά η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο των Φιλιππίνων Diliman, Maria Ela Atienza.

  "Δεν θα είναι ιδιαίτερα αποδεκτή η κινητικότητα, επειδή έχουμε πολύ υψηλή ανεργία και υποαπασχόληση στις Φιλιππίνες", λέει. Για αυτό ο κόσμος ρισκάρει να δουλέψει στο εξωτερικά ακόμη και αν υπάρχει και εκεί ρίσκο".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  139,0 δισ. $

  +727,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,5 δισ. $

  +74,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,3 δισ. $

  +225,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,8 δισ. $

  -489,9 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  62,7 δισ. $

  +476,2 εκ. $