Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 05-Μαϊ-2018 17:11

  Η αντιπροσωπεία του Τραμπ δείχνει πώς να μη διαπραγματεύεσαι με την Κίνα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η αντιπροσωπεία του Τραμπ δείχνει πώς να μη διαπραγματεύεσαι με την Κίνα

  Του Phil Levy

  Η λίστα των αιτημάτων που παρέδωσε η αμερικανική αντιπροσωπεία του Ντόναλντ Τραμπ στην κινεζική κυβέρνηση δεν είχε ένα ξεκάθαρο πλάνο.

  Για να είμαστε ξεκάθαροι, υπάρχουν αρκετοί λόγοι ανησυχίας για την εμπορική πολιτική της Κίνας. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου πως η Κίνα είναι ένα μεγάλο και ανεξάρτητο έθνος με δικές του οικονομικές και πολιτικές ανησυχίες.

  Επιπλέον, η Κίνα εισήλθε στις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος. Ο ηγέτης της, ο Σι Τζινπίνγκ, έχει επιτύχει να αποκτήσει τον πολιτικό έλεγχο της χώρας του. Η Κίνα έχει ήδη δει τη Δύση να αποδυναμώνεται εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η αποχώρηση του Τραμπ από την εμπορική συμφωνία TPP έγειρε την πλάστιγγα των τοπικών ζητημάτων προς την κατεύθυνση της Κίνας. Οι δε πρόσφατες εμπορικές διαφωνίες αναφορικά με τη NAFTA και τους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα διέρρηξαν τον συνασπισμό δυνάμεων που θα χρησίμευε για να πιέσει τους Κινέζους.

  Την εβδομάδα που πέρασε στις συζητήσεις στο Πεκίνο, η Κίνα έκανε ξεκάθαρο πως θα ανταπαντούσε στις απειλές των ΗΠΑ. Εάν η κυβέρνηση του Τραμπ επιβάλει δασμούς 50 δισ. δολ. σε κινεζικά προϊόντα, τότε το Πεκίνο θα επιβάλει δασμούς 50 δισ. δολ. σε αμερικανικά προϊόντα.

  Μια λογική στρατηγική των ΗΠΑ θα είχε εντοπίσει τα κοινά ενδιαφέροντα και θα ασκούσε πίεση σε τομείς με μέγιστο όφελος για τα αμερικανικά συμφέροντα. Θα είχε επίσης αξιοποιήσει τις κοινές ανησυχίες των συμμάχων, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία, για να αυξήσουν την πίεση από την πλευρά τους στην Κίνα με σκοπό να προσαρμοστεί στα δυτικά εμπορικά πρότυπα.

  Αντιθέτως, από θέση μειονεξίας και αδυναμίας, η αντιπροσωπεία του Τραμπ ζήτησε τα πάντα. Η πολυπληθής αντιπροσωπεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρουσίασε μια λίστα με οκτώ σημεία. Περιλάμβανε ορισμένα ζητήματα που θα ήταν λογικά στην έναρξη συζητήσεων για μια νέα εμπορική συμφωνία, όπως αιτήματα για μείωση δασμών. Τα αιτήματα των ΗΠΑ όμως περιείχαν επίσης μια σειρά από ιδιαιτερότητες, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να μην  αντιδράσει η Κίνα εναντίον κινήσεων των ΗΠΑ - το εμπορικό ισοδύναμο τού "μείνε ακίνητος ενώ εγώ σε χτυπώ". Και, φυσικά, το υποχρεωτικό αίτημα να μειώσει η Κίνα το διμερές εμπορικό έλλειμμα κατά τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020.

  Έτσι, προκύπτουν μεγάλα προβλήματα με μια τέτοια λίστα. Το κυριότερο από αυτά είναι πως η συμπερίληψη οικονομικά ανόητων απαιτήσεων - όπως η μείωση του εμπορικού ελλείμματος - καθιστά δύσκολο να ληφθεί σοβαρά υπόψη ολόκληρη η δέσμη μέτρων.

  Γιατί, λοιπόν, η αντιπροσωπεία του Τραμπ ακολούθησε μια τόσο αδέξια προσέγγιση; Ορίστε τρεις πιθανές εξηγήσεις, καμία κολακευτική: Πρώτον, η λίστα μπορεί να μην είχε ως στόχο τους Κινέζους αλλά, αντιθέτως, να μετριάσει τον θυμό του Αμερικανού πρόεδρου. Δεύτερον, αντί να επιλύσουν τις διαφορές τους, όλοι στην ιδεολογικά διαφορετική αντιπροσωπεία έθεσαν τα αγαπημένα τους αιτήματα και κανείς δεν είχε τη δυνατότητα να δώσει προτεραιότητα σε αυτά. Τρίτον, αυτή η τακτική αντιπροσωπεύει την τυποποιημένη προσέγγιση διαπραγμάτευσης του Τραμπ, ο οποίος κάνει εξωφρενικές απαιτήσεις και περιμένει την άλλη πλευρά να παραδώσει ένα κλάσμα από αυτό που ζητήθηκε.

  Επιστρέφοντας στις συζητήσεις αυτής της εβδομάδας στην Κίνα, τα οκτώ αιτήματα των ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν με οκτώ κινεζικά αιτήματα. Η Κίνα φαινόταν να κρίνει τις απαιτήσεις των ΗΠΑ ως μη ρεαλιστικές και ανεφάρμοστες. Οι δύο πλευρές υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Επειδή κοιτά στο μέλλον και επειδή είναι πρόθυμη να αποφύγει έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο, η Κίνα πιθανότατα θα συνεχίσει να κάνει μετριοπαθείς προτάσεις. Αυτά όμως δεν πρόκειται να πλησιάσουν τις εξωφρενικές απαιτήσεις του Τραμπ.

  Αυτό θα αφήσει στην ομάδα των ΗΠΑ τρεις επιλογές: είτε να δεχθεί μια μέτρια κινεζική προσφορά, είτε να συμμετάσχει σε παρατεταμένες και πιθανώς άκαρπες διαπραγματεύσεις, ή να ακολουθήσει τις απειλές των δασμών και να ξεκινήσει έναν καταστρεπτικό εμπορικό πόλεμο.

  Ο πρόεδρος Τραμπ μέχρι στιγμής έχει πάρει δύο ρίσκα αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ-Κίνας. Πρώτον, ότι μια διμερής, συγκρουσιακή προσέγγιση θα επιτύχει. Δεύτερον, ότι μια ανισόρροπη και εύθραυστη ομάδα συμβούλων θα μπορέσει να προσφέρει αυτά τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν λίγα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα ρίσκα που έλαβε έχουν αποτέλεσμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  137,4 δισ. $

  +1.787,1 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,7 δισ. $

  +654,3 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,7 δισ. $

  +1.057,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,2 δισ. $

  +2.390,7 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  66,0 δισ. $

  -147,2 εκ. $