Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 05-Μαϊ-2018 15:04

  Η Apple θα γίνει το νέο "χρυσωρυχείο" για την Berkshire Hathaway του Μπάφετ;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Apple θα γίνει το νέο "χρυσωρυχείο" για την Berkshire Hathaway του Μπάφετ;

  Του Panos Mourdoukoutas

  Για χρόνια, η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ κυνηγούσε εταιρείες με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, επιχειρήσεις δηλαδή που έχτιζαν τείχη που κρατούσαν τον ανταγωνισμό μακριά από τις επικερδείς επενδύσεις τους.

  Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία του Μπάφετ φαίνεται να έχει επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της περιλαμβάνοντας εταιρείες που μετεξελίσσονται σε... ATM τραπεζών, ή "cash cows" (μηχανές παραγωγής ρευστότητας), αποδίδοντας δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους υπό τη μορφή μερισμάτων.

  Η IBM ήταν μια τέτοια εταιρεία. Το 2011, η Berkshire Hathaway επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια στη θρυλική επιχείρηση, η οποία φημιζόταν για τις φιλικές προς τους επενδυτές της πολιτικές.

  Το πρόβλημα όμως ήταν πως αυτές οι πολιτικές δεν ήταν αρκετές για να αποδώσουν περισσότερα στους μετόχους, για έναν απλό λόγο: η εταιρεία δεν μπορούσε να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα και να επιστρέψει σε υψηλά επίπεδα πωλήσεων και κερδών.

  Γι' αυτό και η IBM έχασε το ράλι των τεχνολογικών εταιρειών τα τελευταία πέντε χρόνια.

  Προφανώς, το να επενδύσει στην IBM δεν ήταν μια εξαιρετικά καλή ιδέα για τον Μπάφετ. Και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο η Berkshire Hathaway εγκατέλειψε την IBM για ένα άλλο "χρυσωρυχείο", την Apple.

  Σε αντίθεση με την IBM, οι πολιτικές της Apple προς τους μετόχους έχουν προσδώσει καλύτερα αποτελέσματα, καθώς η εταιρεία εξακολουθεί να απολαμβάνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, χάρη στο οποίο πετυχαίνει υψηλά κέρδη και ισχυρή ανάπτυξη.

  Το πρόβλημα όμως σε αυτή την περίπτωση είναι πως δεν υπάρχει εταιρεία του τεχνολογικού τομέα που να μπορεί να αποφύγει τρεις μεγάλες απειλές: τον ανταγωνισμό από παρόμοια προϊόντα, τον κορεσμό της αγοράς, αλλά και τον ανταγωνισμό από εναλλακτικά προϊόντα.

  Το παράδειγμα της Hewlett Packard δείχνει πώς μπορούν αυτές οι τρεις απειλές να υπονομεύσουν την πορεία μιας κερδοφόρας εταιρείας. Για χρόνια οι υπολογιστές και οι εκτυπωτές της HP έφερναν ζεστό χρήμα στα ταμεία, αλλά οι τρεις παράγοντες γρήγορα ανέκοψαν τη ροή των εσόδων.

  Η Qualcomm είναι άλλο ένα καλό παράδειγμα. Για πολύ καιρό, ήταν μια εταιρεία είσπραξης χρεών. Αλλά ο ανταγωνισμός έφτασε και την επηρέασε. Και η Κίνα άλλαξε τους κανόνες για την Qualcomm στη μεγαλύτερη αγορά της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  134,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,0 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,5 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  66,6 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,6 δισ. $

  +0,0 εκ. $