Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Απρ-2018 14:40

  Revolut: Πώς ο CEO "εκτίναξε" την αξία της εταιρείας από $350 εκατ. σε $1,7 δισ. μέσα σε 6 μήνες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Revolut: Πώς ο CEO "εκτίναξε" την αξία της εταιρείας από $350 εκατ. σε $1,7 δισ. μέσα σε 6 μήνες

  Του Oliver Smith

  Η Revolut έχει δικαίως τη φήμη του ταχύτερα αναπτυσσόμενου "μονόκερου" στην Ευρώπη.

  Τον Οκτώβριο του 2017, ο CEO της Revolut, Νικολάι Στορόνσκι (Nikolay Storonsky) άντλησε κεφάλαια ύψους 71 εκατ. δολ., με την αξία της εταιρείας να αποτιμάται σε 350 εκατ. δολ. τότε. Σήμερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τετραπλασίασε την αξία της στα 1,7 δισ. δολ., μετά από έναν γύρο χρηματοδότησης που απέφερε το ποσό - ρεκόρ των 250 εκατ. δολ. και του οποίου ηγήθηκε η DST Global.

  Πλέον, η Revolut έχει μεγαλύτερη αξία από τις TransferWise και Monzo, μαζί, και συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους fintech "μονόκερους" στην Ευρώπη (σ.σ. startups κυρίως από τον τεχνολογικό κλάδο με αξία άνω του 1 δισ. δολ.).

  Ο Στορόνσκι, μιλώντας στο Forbes, σημείωσε ότι το μερίδιό του στην Revolut διαμορφώθηκε στο 30%, ποσοστό που θα του απέδιδε περιουσία αξίας 510 εκατ. δολ.. 

  Αλλά πώς κατάφερε τόσο πολλά μέσα σε τόσο λίγο χρόνο;

  "Απλά, δουλεύοντας εξαιρετικά σκληρά", είπε στο Forbes. "Η όλη κουλτούρα που έχουμε οικοδομήσει, η ομάδα, το πώς προσεγγίζουμε τα πράγματα, το πώς λειτουργούμε, τα κάνουμε σωστά".

  Η Revolut

  Το βασικό προϊόν της Revolut είναι μια κάρτα πληρωμών που έχει το πλεονέκτημα πολύ χαμηλών χρεώσεων για αγορές στο εξωτερικό. Πέραν αυτού, όμως, η εταιρεία εντάσσει σταδιακά στην γκάμα της ολοένα και περισσότερες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες - από ασφάλεια υγείας μέχρι trading κρυπτονομισμάτων και τη δυνατότητα ανοίγματος τρεχούμενου λογαριασμού. 

  Η Revolut, ποικιλοτρόπως, μετατρέπεται σε τράπεζα, από την "πίσω πόρτα". Και είναι μια στρατηγική που αποδίδει. 

  Από τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, πριν από μόλις έξι μήνες, η Revolut έχει σχεδόν διπλασιάσει τη βάση χρηστών της, με τους κατόχους καρτών να αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια στην Ευρώπη.

  Όσο για τους ανταγωνιστές της Revolut, όπως είναι η N26 και η Monzo, ο συνιδρυτής της εταιρείας είναι απόλυτος: "Ήδη αναπτυσσόμαστε τέσσερις ή πέντε φορές πιο γρήγορα από αυτούς, είμαστε μια παγκόσμια τραπεζική εναλλακτική, την ώρα που αυτοί δραστηριοποιούνται τοπικά", σημείωσε.

  Σκληρό εργασιακό περιβάλλον

  Πάντως, η ταχεία ανάπτυξη της Revolut και οι μεγάλες φιλοδοξίες του Στορόνσκι ενέχουν και κόστος. 

  Απέχοντας πολύ από τη "χίπικη" νοοτροπία που υιοθετούν πολλές startups της Σίλικον Βάλεϊ και του Σόρντιτς, ο Στορόνσκι έχει μία μάλλον ωφελιμιστική οπτική. 

  Μιλώντας, τον Φεβρουάριο, στην Financial Times, εξήγησε: "Δεν μπορώ να δω πώς η ισορροπία μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής ζωής θα σε βοηθήσουν να οικοδομήσεις μία startup". 

  Γύρω από το σκληρό εργασιακό περιβάλλον της Revolut καλλιεργείται κακή φήμη στον τεχνολογικό κλάδο του Λονδίνου, κάτι που αντικατοπτρίζεται στις αξιολογήσεις στο Glassdoor πρώην εργαζομένων στην εταιρεία. 

  Αν και συνολικά η Revolut βαθμολογείται με 4,3 στα 5, πολλοί πρώην εργαζόμενοι ασκούν κριτική στην εταιρεία για το συγκεκριμένο θέμα. "Αν υπολογίζεις την υγεία σου, δεν είναι για σένα", γράφει κάποιος. 

  Τα σχέδια

  Ανακοινώνοντας τη νέα χρηματοδότηση, ο Στορόνσκι δεν δίστασε να αναφερθεί και στα σχέδια για τα επόμενα έτη, τα οποία περιλαμβάνουν τον στόχο 100 εκατομμυρίων πελατών μέχρι το 2023 και την έλευση νέων χαρακτηριστικών. "Θέλουμε να έχουμε παρουσία σε όσες περισσότερες χώρες γίνεται (...)". 

  Για να το επιτύχει αυτό, θέλει να διπλασιάσει το μέγεθος της εταιρείας των 350 ατόμων, θέτοντας ως στόχο το προσωπικό να έχει φτάσει τα 800 άτομα, μέχρι το τέλος του έτους.

  Το ερώτημα είναι εάν η φήμη της εταιρείας θα προσελκύσει ή θα απομακρύνει το είδος των ταλέντων που χρειάζεται.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  139,4 δισ. $

  +1.060,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,4 δισ. $

  +1,1 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,9 δισ. $

  +886,8 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,8 δισ. $

  -489,9 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  62,6 δισ. $

  +409,9 εκ. $