Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Απρ-2018 15:23

  Τέσσερις λόγοι για να αγοράσετε μετοχές της Εθνικής και της Eurobank

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τέσσερις λόγοι για να αγοράσετε μετοχές της Εθνικής και της Eurobank

  Toυ Panos Mourdoukoutas

  Ίσως έφτασε η κατάλληλη στιγμή για ένα "κυνήγι” ευκαιριών στις μετοχές δύο εκ των βασικότερων ελληνικών τραπεζών που διαπραγματεύονται κάτω από το 1 δολ. ανά μετοχή. Ο λόγος για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και τη Eurobank Εργασίας, που προέκυψε από τη συγχώνευση  της Eurobank και της Τράπεζας Εργασίας, στην Ελλάδα.

  Υπήρξαν και καλύτερες και χειρότερες εποχές για αυτές τις δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

  Οι καλύτερες εποχές ήταν πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν οι επενδυτές "κυνηγούσαν” τις μετοχές τους καθώς βρίσκονταν σε νέα υψηλά επίπεδα.

  Οι χειρότερες εποχές ήταν μετά την κρίση του 2010, όταν η παρατεταμένη ύφεση, το κούρεμα χρέους και τα επαναλαμβανόμενα reverse splits των μετοχών οδήγησαν την αγοραία αξία τους κοντά στο μηδέν.

  Αλλά οι κακές εποχές ίσως έφτασαν στο τέλος τους, για τέσσερις λόγους.

  Ένας από αυτούς είναι η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο υποχώρησε κατά 0,42% στο 4,04% την Πέμπτη 19 Απριλίου από 4,46% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Πρόκειται για μία πολύ χαμηλότερη απόδοση από το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών του 48,60% τον Μάρτιο του 2012 και το ρεκόρ χαμηλό του 3,21% τον Ιούνιο του 2005.

  Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων, και η πτώση των αποδόσεων σημαίνει υψηλότερη αποτίμηση αυτού του χαρτοφυλακίου.

  Ένας άλλος λόγος είναι η σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων, ένα άλλο asset που διατηρούν οι ελληνικές τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους. Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών στην Ελλάδα αυξήθηκε στις 59,20 μονάδες στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 από τις 58,90 μονάδες στο τρίτο τρίμηνο του 2017. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο επίπεδο από το υψηλό των 102,20 μονάδων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2008, αλλά πάνω από το ρεκόρ χαμηλό των 58,90 μονάδων στο τρίτο τρίμηνο του 2017.

  Έπειτα, υπάρχει η προοπτική της Ελλάδας να βγει από τα Μνημόνια, γεγονός που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αξιοποιήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, όπως συνέβη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  Και υπάρχει η βελτιωμένη ελληνική οικονομία, που λειτουργεί θετικά για τις ελληνικές τράπεζες. Το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2017, έναντι αύξησης 1,4% το τρίτο τρίμηνο. 

  "Καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται σιγά σιγά τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, οι τραπεζικές επιδόσεις επωφελούνται σημαντικά. Επειδή οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται πολύ πιο κάτω από τις λογιστικές τους αξίες, ίσως έχει έρθει η εποχή που αξίζει να τους ρίξουμε μια ματιά", λέει ο Γιώργος Ανδρεάδης, καθηγητής Οικονομικών στο LIU POSΤ.

  Ο κ. Ανδρεάδης προτιμά την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. "Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος θα αποτελέσει περισσότερο ένα επενδυτικό παιχνίδι στην ίδια την Ελλάδα, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος θα παρέχει, μεταξύ άλλων, οικονομικές στατιστικές στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Ελλάδα αρχίζει να δείχνει κάποια σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, αλλά είναι πάντα δύσκολο να προβλέψουμε μία απότομη διολίσθηση", σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης.

  Επίσης του αρέσει και η Eurobank. "Κατά τη γνώμη μου, μια πιο διαφοροποιημένη επένδυση μπορεί να συμπεριλαμβάνει τη Eurobank Ergasias S.A. στην Ελλάδα, λόγω του ότι έχει λιγότερη έκθεση στην ελληνική οικονομία" σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης. "Μπορεί να αποτελέσει ένα διεθνές κομμάτι του χαρτοφυλακίου κάποιου επενδυτή, καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει".

  Με τις συνήθεις προειδοποιήσεις, βέβαια.

  "Οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν πάντοτε στο μυαλό τους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να διακινδυνεύσουν κεφάλαια που ίσως χάσουν σε τέτοιες επενδύσεις".

  Ο τραπεζικός εμπειρογνώμονας Πάνος Αγγελόπουλος συμφωνεί, υπενθυμίζοντας στους επενδυτές ορισμένα από τα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες. Όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 95,7 δισ. ευρώ.

  Σημείωση: Διατηρώ μετοχές της Εθνικής και της Eurobank.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  134,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,0 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,5 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  66,6 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,6 δισ. $

  +0,0 εκ. $