Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 22-Απρ-2018 13:43

  Σε καλό δρόμο η οικονομία της Ινδίας για να ξεπεράσει την κινεζική

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σε καλό δρόμο η οικονομία της Ινδίας για να ξεπεράσει την κινεζική

  Του Panos Mourdoukoutas

  Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι μπορεί τελευταία να μην είναι πολύ δημοφιλής στους Ινδούς πολίτες που κάνουν ουρές έξω από τα άδεια ΑΤΜ των τραπεζών, αλλά οι πολιτικές του δείχνουν πως έχουν βοηθήσει την ινδική οικονομία να ανακτήσει τη δυναμική της και να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να νικήσει την κινεζική.

  Έτσι έχουν τα πράγματα σύμφωνα με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

  Η οικονομία της Ινδίας αναμένεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,4% το 2018 και 7,8% το 2019, σύμφωνα με το Economic Outlook του ΔΝΤ. "Μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά με τη συνεχή εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αυξάνουν την παραγωγικότητα και ενθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις", σημειώνεται στην έκθεση του Ταμείου.

  Οι εκτιμώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης της Ινδίας είναι πολύ πιο πάνω από τις αντίστοιχες επιδόσεις της Κίνας, των 6,6% και 6,4% αντίστοιχα για το 2018 και το 2019. Και η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί για την οικονομία της Κίνας μακροπρόθεσμα, εξαιτίας της συνεχόμενης αύξησης του μη χρηματοοικονομικού χρέους, δηλαδή του χρέους της κυβέρνησης, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

  Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης ΑΕΠ της Ινδίας κινήθηκε κατά μέσο όρο στο 6,13% από το 1951 έως το 2017, καταγράφοντας το 2010 το ιστορικά υψηλό 11,40% και το τέταρτο τρίμηνο του 1979 το ιστορικά χαμηλό -5,20%, σύμφωνα με το Tradingeconomics.com.

  Για να είμαστε δίκαιοι, η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας στηρίζεται στη χρήση λίγων πόρων, οπότε είναι πιο εύκολο να αυξήσει το ΑΕΠ της χρησιμοποιώντας τους επιπλέον πόρους με τις υφιστάμενες τεχνολογίες. Αντιθέτως, η Κίνα χρησιμοποιεί περισσότερους πόρους, οπότε δεν μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της στηριζόμενη στις υφιστάμενες τεχνολογίες. Πρέπει να καινοτομήσει, και αυτό δεν είναι εύκολο για το οικονομικό σύστημα της Κίνας, του οποίου οι περισσότεροι τομείς βρίσκονται υπό άμεσο ή έμμεσο κρατικό έλεγχο.

  Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η Ινδία νικά την Κίνα σε έναν άλλο δείκτη: στην ανταγωνιστικότητα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ινδία κέρδισε 20 μονάδες στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας σύμφωνα με το World Economic Forum. Αντιθέτως, η ανταγωνιστικότητα της Κίνας έμεινε στα ίδια επίπεδα.

  Επιπλέον, σημαντική είναι η αποδέσμευση της ινδικής οικονομίας από την κυβέρνηση του Μόντι, σε αντίθεση με την Κίνα. Οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ινδός πρωθυπουργός, όπως η μείωση των ελέγχων στις ξένες επενδύσεις, καθώς και η μείωση των φόρων στις εξαγωγές-εισαγωγές προϊόντων. 

  Ωστόσο, η επιμονή του Μόντι για μεταρρυθμίσεις στην οικονομία είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Η Ινδία έχει υπάρξει ασυνεπής στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, με την κάθε κυβέρνηση να αναιρεί τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης. Επίσης, η Ινδία έχει πολύ δρόμο μπροστά της να προλάβει την Κίνα σε τομείς όπως η ανθρώπινη ανάπτυξη και η καινοτομία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  135,6 δισ. $

  +619,1 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,8 δισ. $

  +77,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,9 δισ. $

  +354,8 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  68,5 δισ. $

  +152,4 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,6 δισ. $

  +123,7 εκ. $