Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Απρ-2018 16:05

  Το πετρέλαιο ενισχύεται... Το ίδιο και οι τιμές της βενζίνης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το πετρέλαιο ενισχύεται... Το ίδιο και οι τιμές της βενζίνης

  Της Ellen R. Wald

  Η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου, τύπου WTI, έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών την Πέμπτη - σχεδόν στα $69 ανά βαρέλι - προτού υποχωρήσει ελαφρώς. Το βρετανικό Brent, ενισχύθηκε πάνω από τα $73 ανά βαρέλι. Αυτές οι υψηλότερες τιμές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ποσότητα πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Για πολλά χρόνια, η αγορά πετρελαίου έχει βιώσει σημαντική υπερπροσφορά πετρελαίου, και αυτό σημάνει μια αλλαγή.

  Τόσο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) όσο και ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) έχουν δηλώσει ότι η περίοδος υπερπροσφοράς έρχεται στο τέλος της. Αυτό σημαίνει μικρότερη προσφορά και επομένως υψηλότερες τιμές. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν επίσης ωθηθεί υψηλότερα από γεωπολιτικούς παράγοντες, όπως οι αυξημένες εντάσεις στη Συρία, η απειλή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και οι αναταραχές στον πετρελαϊκό κλάδο της Βενεζουέλας.

  Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε υψηλότερες τιμές στη βενζίνη αυτό το καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα, πολλοί παρατήρησαν ήδη ότι οι τιμές της βενζίνης σταδιακά ενισχύονται. Οι τιμές της βενζίνης συνήθως ενισχύονται ούτως ή άλλως τέτοια εποχή, διότι τα διυλιστήρια συχνά προχωρούν στην προγραμματισμένη συντήρηση και μετάβαση στην παραγωγή βενζίνης για το καλοκαίρι. Οι τιμές τείνουν να παραμένουν αυξημένες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επειδή το μείγμα καυσίμου βενζινοκίνητων που χρησιμοποιείται το καλοκαίρι είναι πιο ακριβό στην παραγωγή και επειδή η ζήτηση βενζίνης είναι υψηλότερη τους θερμούς μήνες. Η υψηλότερη τιμή του αργού πετρελαίου φέτος σε σύγκριση με τα τρία τελευταία χρόνια σημαίνει ότι οι τιμές της βενζίνης φέτος το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι ακόμα υψηλότερες.

  Υπάρχουν δύο σημαντικές αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τους επόμενους μήνες που πιθανώς θα καθορίσουν το πώς θα κινηθούν οι αγορές πετρελαίου το υπόλοιπο του 2018 και το 2019. Η πρώτη είναι η απόφαση του Προέδρου Τραμπ στις 12 Μαΐου για την επανεξέταση της συμφωνίας πυρηνικής ενέργειας του Ιράν. Ο Πρόεδρος μπορεί, σε αυτό το σημείο, να αποφασίσει να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι είναι πιθανό να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, αν και η απόφαση δεν έχει ληφθεί. Αν το κάνει, οι τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

  Η δεύτερη σημαντική απόφαση θα ληφθεί στις 20 Ιουνίου, όταν ο ΟΠΕΚ θα συνεδριάσει στη Βιέννη. Οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, μαζί με τα μη μέλη, θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τις περικοπές στην παραγωγή έως το 2019 ή θα τερματίσουν τις περικοπές στο τέλος του 2018. Υπάρχουν ενδείξεις ότι, αν και η παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου φαίνεται να μετριάζεται, ο ΟΠΕΚ επιθυμεί να επεκτείνει τη συμφωνία περικοπής της παραγωγής το 2019. Αυτό πιθανόν να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου αυξημένες, τουλάχιστον έως ότου οι παραγωγοί πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού αυξήσουν την παραγωγή. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  139,8 δισ. $

  +744,5 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,8 δισ. $

  +310,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,7 δισ. $

  +472,3 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  65,9 δισ. $

  -628,9 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  63,0 δισ. $

  +304,4 εκ. $