Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Απρ-2018 08:30

  Στη "φτηνή" τεχνολογία επένδυσε η Silicon Valley

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στη "φτηνή" τεχνολογία επένδυσε η Silicon Valley

  Του Oliver Smith

  Πέρυσι, οι επενδυτές των ΗΠΑ στη Δυτική Ακτή εκμεταλλεύτηκαν τη διολίσθηση της βρετανικής στερλίνας, προχωρώντας σε ρεκόρ επενδύσεων σε εταιρείες τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

  Έκλεισαν περίπου 74 συμφωνίες, αξίας 1,08 δισ. στερλινών (1,54 δισ. δολ.), αλλά λόγω της ιστορικά χαμηλής αξίας της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα του Brexit, πολλές από αυτές τις συμφωνίες ολοκληρώθηκαν με έκπτωση σχεδόν 20% για τους Αμερικανούς επενδυτές.

  Αυτά τα στοιχεία για τη χρηματοδότηση αποκαλύφθηκαν σε έκθεση της νομικής εταιρείας Pennington Manches του Ηνωμένου Βασιλείου, βάσει στοιχείων που συγκέντρωσε η Beauhurst.

  Η Pennington διαπίστωσε ότι οι επενδυτές των ΗΠΑ ανέφεραν την αναζήτηση ταλέντου ως τον βασικό λόγο για επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η χαμηλότερη αποτίμηση των βρετανικών νεοσύστατων επιχειρήσεων σε σύγκριση με της Silicon Valley και οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών αποτέλεσαν επίσης σημαντικούς παράγοντες.

  Οι "εκπτώσεις" του Brexit

  Ενώ η βιομηχανία τεχνολογίας της Βρετανίας είχε εκφράσει ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει το Brexit, τα τελευταία στοιχεία από το 2017 δείχνουν μια πιο θετική εικόνα.

  "Το Brexit δεν είχε τεράστιο αντίκτυπο", δήλωσε ο Suranga Chandratillake, partner της Balderton Capital με έδρα το Λονδίνο.

  "Η δυνατότητα πρόσληψης ανθρώπων είναι μια ανησυχία, διότι σε αυτές τις επιχειρήσεις το πιο σημαντικό είναι το ανθρώπινο στοιχείο, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν αυτό το κομμάτι θα επηρεαστεί".

  Συμπεριλαμβανομένων των υπόλοιπων ΗΠΑ, όχι μόνο της Silicon Valley, οι επενδυτές venture capital της Βόρειας Αμερικής επένδυσαν συνολικά 2,83 δισ. στερλίνες (4,05 δισ. δολάρια) στις νεοσύστατες επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ποσό αυξημένο κατά 62% από έτος σε έτος.

  Ορισμένες από τις μεγαλύτερες συμφωνίες περιλαμβάνουν αυτή της εταιρείας κατασκευής virtual κόσμων Improbable, η οποία άντλησε 391 εκατ. στερλίνες (561 εκατ. δολάρια) και η Deliveroo που δραστηριοποιείται στο delivery φαγητού, η οποία συγκέντρωσε 370 εκατ. στερλίνες (530 εκατ. δολάρια).

  Αλλά με τη στερλίνα να παρουσιάζει εντυπωσιακές επιδόσεις τους πρώτους μήνες του 2018 και να βρίσκεται τώρα κοντά στα προ-2017 υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου, οι "εκπτώσεις" που πρόσφερε το βρετανικό Brexit εξαφανίζονται.

  Η ανησυχία των ιδρυτών startups και των επενδυτών που διανύουν το 2018 είναι η εξής: οι βρετανικές startups διατηρούν τη γοητεία τους τώρα που δεν είναι και τόσο φθηνές;

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  140,0 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,4 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,2 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,5 δισ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,9 δισ. $

  +0,0 εκ. $