Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Απρ-2018 08:04

  Αν ένας αλγόριθμος λάμβανε αποφάσεις για εσάς, θα θέλατε να το ξέρετε;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αν ένας αλγόριθμος λάμβανε αποφάσεις για εσάς, θα θέλατε να το ξέρετε;

  Του Oliver Smith 

  Εάν ένας αλγόριθμος λάβει μια σημαντική ή ευαίσθητη απόφαση που θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζωή σας, δεν θα θέλατε να το μάθετε;

  Δεν είναι ένα υποθετικό σενάριο, στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται ήδη για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το εάν οι ύποπτοι θα πρέπει να τεθούν υπό κράτηση ή με το πόση υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει να λάβει κάποιος.

  Το πρωί της Δευτέρας, η βρετανική Βουλή των Λόρδων ζήτησε τη δημιουργία ενός συμβουλίου για ζητήματα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), το οποίο θα δημιουργούσε έναν μηχανισμό για την ενημέρωση των ανθρώπων για το πότε τέτοιες κρίσιμες αποφάσεις δεν λαμβάνονται από άνθρωπο.

  "Μια ηθική προσέγγιση διασφαλίζει ότι το κοινό εμπιστεύεται αυτή την τεχνολογία και βλέπει τα οφέλη από τη χρήση AI. Θα τους επιτρέψει επίσης να αποφύγουν την κακή χρήση της", δήλωσε ο Λόρδος Clement-Jones, πρόεδρος της Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη της Βουλής των Λόρδων, η οποία δημοσίευσε τα ευρήματά της το πρωί της Δευτέρας.

  Διαφανής AI

  Οι περισσότερες από τις συστάσεις της έκθεσης των Λόρδων, με τίτλο "AI στο Ηνωμένο Βασίλειο: Είμαστε έτοιμοι, πρόθυμοι και ικανοί;" είναι εν πολλοίς προβλέψιμες.

  Η έκθεση ζητά την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης με στόχο το καλό της ανθρωπότητας, το να είμαστε πάντα δίκαιοι και να μην κάνουμε κακό.

  Αλλά η πρόταση σύστασης ενός Συμβούλιου AI είναι το πρώτο βήμα προς τη ρύθμιση του πεδίου της τεχνητής νοημοσύνης και σίγουρα θα λάβει μεγάλη προσοχή.

  Αν δημιουργηθεί, οι Λόρδοι συνέστησαν το Συμβούλιο AI να γίνει ο "βιομηχανικός φορέας για την AI" και να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, συμβάλλοντας στον συντονισμό της ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας.

  Θα διαδραματίσει επίσης ρόλο στην εκπαίδευση και στα μεταπτυχιακά προγράμματα που βοηθούν τους ανθρώπους να αναβαθμιστούν, προκειμένου να εργαστούν στον τομέα της AI αργότερα στη ζωή τους.

  "Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσει την AI θετικά για το καλό των πολιτών και να οδηγήσει τη διεθνή κοινότητα στην ηθική ανάπτυξη της AI, αντί να δέχεται παθητικά τις συνέπειές της", δήλωσε ο Clement-Jones.

  Ρυθμίζοντας τις μηχανές 

  Ενώ επιχειρηματίες όπως ο Elon Musk έχουν απευθύνει κάλεσμα για προληπτική ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, η έκθεση των Λόρδων συνιστά μια πιο αντιδραστική προσέγγιση.

  "Μία συνολική ρύθμιση για την AI, σε αυτό το στάδιο, θα ήταν ακατάλληλη", γράφουν. 

  Το πρόβλημα με μία συνολική ρύθμιση της AI είναι, όπως πρόσφατα είδαμε με τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα, ότι ακόμη και οι απόψεις περί ηθικής γύρω από τις αποφάσεις που σύντομα θα λαμβάνουν οι μηχανές είναι διχασμένες, κάτι που καθιστά τους πιο αυστηρούς κανόνες αδύνατο να υιοθετηθούν.

  Η Βρετανία δεν είναι ακόμα έτοιμη να ρυθμίσει τα ρομπότ, αλλά η χτεσινή έκθεση και οι συστάσεις περί διαφάνειας πηγαίνουν τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στο να το κάνει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  128,6 δισ. $

  +2.411,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  94,1 δισ. $

  +191,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  80,9 δισ. $

  -679,8 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,0 δισ. $

  +546,4 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  60,3 δισ. $

  +733,3 εκ. $