Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Απρ-2018 00:51

  Πού θα πάει η τιμή του Bitcoin; Στα $1.000 ή στα $30.000;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πού θα πάει η τιμή του Bitcoin; Στα $1.000 ή στα $30.000;

  Του Panos Mourdoukoutas

  Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει ακόμα για το Bitcoin. Και ούτε η μεταβλητότητα των τιμών του, η οποία διχάζει τους αναλυτές των κρυπτονομισμάτων σχετικά με το πού κατευθύνεται η τιμή του Bitcoin.

  Από τη μια πλευρά είναι το στρατόπεδο των αισιόδοξων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το Bitcoin βρίσκεται ακόμα σε ανοδική πορεία, στοιχηματίζοντας ότι τελικά θα φτάσει στα $30.000.

  Ο Marshall Taplits, επικεφαλής στρατηγικής για τη NYNJA, είναι ένας από αυτούς. "Η κερδοσκοπία στην τιμή είναι πάντα κάτι που δυσκολεύει τα πράγματα", λέει ο Taplits. "Ωστόσο, η τάση του Bitcoin είναι ξεκάθαρη. Είναι ανοδική, φτάνοντας τα $20.000 περίπου από το μηδέν σε 10 χρόνια. Κάθε φορά που το Bitcoin παρουσιάζει μια διόρθωση, τα ΜΜΕ αντιδρούν υπερβολικά. Ωστόσο, οποιοσδήποτε έχει παρακολουθήσει το κρυπτονόμισμα από την αρχή ξέρει και θα στοιχηματίσει στα $30.000".

  Ο Daniel Worsley, COO της LocalCoinSwap, είναι ένας ακόμη "ταύρος" του Bitcoin. "Δεν υπάρχει κανένα άλλο δίκτυο που έχει δοκιμαστεί τόσο στα δύσκολα όσο το blockchain του Bitcoin", λέει ο Worsley. "Αντιστάθηκε σε σοβαρά εμπόδια και συντονισμένες επιθέσεις που αποσκοπούσαν στη διακοπή της λειτουργίας του. Έχει επιβιώσει από όλες τις επιθέσεις. Δεν θα με εξέπληττε καθόλου να δω την τιμή του να ξεπερνά τα $20.000 φέτος. Ειδικά δεδομένου του όγκου αρνητικής δημοσιότητας που έχει δεχτεί και της προσδοκίας των επενδυτών για ένα ακόμη ανοδικό άλμα, θα χρειαστούν μόνο μερικές θετικές εξελίξεις για να ξεκινήσει η ανοδική πορεία".

  Από την άλλη πλευρά είναι οι απαισιόδοξοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το Bitcoin είναι μια μανία που αργά ή γρήγορα θα τελειώσει, με τον ίδιο τρόπο που τελειώνει κάθε μανία: με τη μειωμένη ζήτηση ενόψει της αυξανόμενης προσφοράς (σε αυτή την περίπτωση από τα ανταγωνιστικά νομίσματα). Και όταν αυτό συμβεί, οι τιμές του Bitcoin θα μπορούσαν να οδηγηθούν πίσω στα $1.000.

  Αυτό ισχύει σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις που έθεσαν τη θεμελιώδη αξία του Bitcoin στα $1.142.

  Βέβαια, μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φτάσει η τιμή του Bitcoin στη θεμελιώδη αξία του, ακόμη και σε έναν κόσμο που βαδίζει σύμφωνα με τη λογική. "Η λογική και οι προσδοκίες δεν αρκούν για να αποφευχθούν οι φούσκες, καθώς δεν αρκούν για να εξασφαλιστεί ότι η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου είναι ίση με τη θεμελιώδη αξία του", εξηγεί ο Χρήστος Γιαννίκος, καθηγητής Οικονομικών στο Baruch College.

  Ποιος θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης που τελικά θα ωθήσει το Bitcoin στη θεμελιώδη αξία του;

  Υπάρχουν μερικά πράγματα που θα μπορούσαν να σκοτώσουν τον ενθουσιασμό για το ψηφιακό νόμισμα και να βοηθήσουν να ωθηθεί η ζήτηση προς την αντίθετη κατεύθυνση.

  Ένα από αυτά είναι μια απάτη τύπου Lehman ή Enron, όχι απαραίτητα στην αγορά του Bitcoin, αλλά σε κάποια άλλη αγορά κρυπτονομισμάτων.

  Ένα άλλο θα ήταν το τέλος του εύκολου χρήματος. Αυτό θα ωθούσε τα επιτόκια υψηλότερα και θα εξάλειπτε τον "αέρα" από τη φούσκα της μανίας του Bitcoin.

  Εν τω μεταξύ, η αστάθεια στην αγορά του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων θα συνεχιστεί. "Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς θα καταλήξει το νόμισμα. Το Βitcoin αναμένεται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη μάχη από όλες", λέει ο Δημήτρης Ιωαννίδης, υπεύθυνος τμήματος ψηφιακών συνεργασιών και προϊόντων της Cosmote. "Οι ρυθμιστικές αρχές, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες είναι εδώ για να εισαγάγουν νέους κανόνες και να θέσουν όρια. Ένα είναι σίγουρο: ότι η αστάθεια του Bitcoin θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  135,8 δισ. $

  +174,3 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,1 δισ. $

  +17,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,3 δισ. $

  -377,2 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,4 δισ. $

  +1.610,6 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  65,6 δισ. $

  -588,7 εκ. $