Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 15-Απρ-2018 12:27

  Η Κίνα δεν θα λύσει τα αυξανόμενα προβλήματα διαφθοράς των Φιλιππίνων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Κίνα δεν θα λύσει τα αυξανόμενα προβλήματα διαφθοράς των Φιλιππίνων

  Του Panos Mourdoukoutas

  Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, συνεργάζεται με τη λάθος χώρα για να επιλύσει τα αυξανόμενα προβλήματα διαφθοράς που αντιμετωπίζει - την Κίνα, που έχει ήδη μεγάλη διαφθορά.

  Η καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν κεντρικό αφήγημα της προεκλογικής εκστρατείας του Ντουτέρτε.

  Το θέμα είναι πως η διαφθορά επί κυβέρνησης Ντουτέρτε δεν βελτιώνεται. Αντιθέτως, επιδεινώνεται, όπως αποδεικνύεται από την κατάταξη των Φιλιππίνων στη λίστα διαφθοράς της Transparency International για το 2017. Ως εκ τούτου, η χώρα του Ντουτέρτε πλησιάζει τις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ασίας, όπως το Πακιστάν, αλλά και απομακρύνεται από τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες όπως η Σιγκαπούρη και η Νέα Ζηλανδία.

  Προφανώς, ο πρόεδρος Ντουτέρτε δεν έχει εφαρμόσει τις σωστές πολιτικές για να πολεμήσει το "σύστημα", τους θεσμούς που γαλούχησαν επί δεκαετίες τη διαφθορά στις Φιλιππίνες, εμποδίζοντας τη χώρα να κάνει το μεγάλο άλμα και να γίνει μια αναπτυγμένη οικονομία.

  Τώρα, λοιπόν, ψάχνει συμμάχους έξω από τις Φιλιππίνες για να λύσει το πρόβλημα διαφθοράς των Φιλιππίνων, όπως διαφάνηκε από την πρόσφατη ομιλία του σε φόρουμ που έγινε στην Ασία, όπου κάλεσε την Κίνα να συστρατευθεί μαζί του στον πόλεμο κατά της διαφθοράς.

  Αλλά η Κίνα δεν είναι ο σωστός συνεργάτης στον πόλεμο κατά της διαφθοράς. Και αυτό για έναν απλό λόγο: η διαφθορά δεν μπορεί να καταπολεμηθεί από τη διαφθορά, αλλά από τη διαφάνεια. Και η Κίνα έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμη για να λύσει τη διαφθορά της και μετά να διδάξει άλλες χώρες. 

  Η αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι ένα κρίσιμο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η χώρα των Φιλιππίνων, αλλά και για τους επενδυτές που αγοράζουν μετοχές φιλιππινέζικων εταιρειών. Γιατί; Επειδή το επίπεδο διαφθοράς θα καθορίσει αν οι Φιλιππίνες μπορούν να προοδεύσουν και να γίνουν αναπτυγμένη οικονομία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  135,6 δισ. $

  +938,5 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,1 δισ. $

  +99,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,6 δισ. $

  -836,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,2 δισ. $

  +666,1 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  66,5 δισ. $

  -105,3 εκ. $