Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Απρ-2018 10:58

  Γιατί Google, IBM και Microsoft επεκτείνονται στην Ταϊβάν φέτος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γιατί Google, IBM και Microsoft επεκτείνονται στην Ταϊβάν φέτος

  Του Ralph Jennings

  Η Google ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 300 άτομα στην Ταϊβάν φέτος και ότι θα εκπαιδεύσει 5.000 φοιτητές στην τεχνητή νοημοσύνη για μηχανήματα. Αυτά τα νέα, όπως παρουσιάστηκαν στο blog της Google τον περασμένο μήνα, έρχονται μετά την πρόσληψη 2.000 πρώην εργαζόμενων της ταϊβανικής HTC τον Ιανουάριο από τον γίγαντα του λογισμικού της Silicon Valley.

  Από την πλευρά της η Microsoft ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι είχε επιλέξει την Ταϊβάν για να αναπτύξει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία λογισμικού που είναι γνωστή κυρίως για τα λειτουργικά συστήματα των Windows, πρόσθεσε τον περασμένο μήνα ότι θα προσλάβει 100 άτομα τα επόμενα δύο χρόνια και 200 ​​μέσα σε πέντε χρόνια για ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης αξίας 34 εκατ. δολ. που βρίσκεται υπό κατασκευή στην Ταϊβάν.

  Και η τύχη της Ταϊβάν δεν σταματά εκεί. Τον περασμένο μήνα, η γενική διευθύντρια της IBM στην Ταϊβάν δήλωσε ότι η εταιρεία της θα επεκτείνει το κέντρο έρευνας κι ανάπτυξης στην Ταϊβάν με στόχο να επικεντρωθεί στην τεχνητή νοημοσύνη, την τεχνολογία blockchain και το cloud computing. Η ίδια προέβλεψε 100 νέες προσλήψεις το 2018. Επίσης, αναπτύσσει ένα εργαστήριο cloud στην Ταϊβάν.

  Το αμερικανικό χρήμα συναντά το ταλέντο της Ταϊβάν

  Και οι τρεις επενδυτικές περιπτώσεις προέρχονταν από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ταϊβάν ξαφνικά έχει αυτό που θέλουν: ταλέντα που να εκπαιδεύονται εύκολα. Το ταϊβανέζικο ταλέντο στη μηχανική είναι εύκολο να εκπαιδευτεί στη νεότερη τεχνολογία όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), λέει ο Kuo-yuan Liang, πρόεδρος του think tank Yuanta-Polaris Research Institute στην Ταϊβάν. Επίσης, το εργατικό δυναμικό δεν κοστίζει πολύ, σύμφωνα με τον Liang. Μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού προέρχεται από πανεπιστήμια που εκπαιδεύονται στη βασική μηχανική, γεγονός που καθιστά οποιαδήποτε περαιτέρω κατάρτιση σχετικά εύκολη.

  Η πανεπιστημιακή κατάρτιση έκανε τη διαφορά για τη Microsoft. Η εταιρεία επέλεξε την Ταϊβάν έναντι άλλων χωρών της Ασίας επειδή από τα πανεπιστήμια της χώρας αποφοιτούν ταλέντα.

  "Δεν υπάρχει έλλειψη hardware, όσο ταλέντου που μπορεί να αξιοποιηθεί", λέει ο Tony Phoo, οικονομολόγος της Standard Chartered bank στην Ταϊπέι. "Η Ταϊβάν έχει μερικά από τα καλύτερα ταλέντα στην περιοχή κι επίσης έχει φτηνό εργατικό δυναμικό. Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα κέντρο δεδομένων που θα βρίσκεται στη βορειοανατολική Ασία, η Ταϊβάν μοιάζει ελκυστική επιλογή”.

  Κρατική εκστρατεία για την αναδιοργάνωση της τεχνολογίας της Ταϊβάν

  Οι επενδύσεις από αυτές τις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν επίσης να είναι αποτέλεσμα μιας ευνοϊκής κυβερνητικής πολιτικής υπό τον Πρόεδρο Tsai Ing-wen. Οι επενδυτές θέλουν την κρατική στήριξη οπουδήποτε κι αν πάνε.

  Ο Tsai, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το Μάιο του 2016, προωθεί σχέδια για την ανάπτυξη τομέων όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (internet of things -IoT)) και τα "έξυπνα μηχανήματα". Η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει μια ασιατική επιχειρηματική ζώνη μέχρι το 2023 για την ανάπτυξη τεχνολογίας IoT, για παράδειγμα.

  Η προώθηση συγκεκριμένων βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων μηχανημάτων και του IoT, θα ενθαρρύνει τις ξένες εταιρείες τεχνολογίας και τους εργαζόμενούς τους να εγκατασταθούν στην Ταϊβάν, λέει ο Stephen Su, γενικός διευθυντής του Industrial Economics & Knowledge Center της Ταϊβάν.

  Η Ταϊβάν αναζητά νέα πεδία υψηλής τεχνολογίας για να αυξήσει το ΑΕΠ της στον στόχο των 613 δισ. δολ. φέτος. 

  Τι γίνεται με την Κίνα;

  Στην κοντινή Κίνα, που αποτελεί μια αναπτυσσόμενη τεχνολογική δύναμη με ακόμη πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, οι αμερικανικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου εμπορικού πολέμου, καθώς και για πιθανές παραβιάσεις ασφάλειας της πνευματικής ιδιοκτησίας και των κέντρων δεδομένων τους, λέει ο Liang. Η Ταϊβάν αποτελεί μία καλύτερη επιλογή εάν ληφθούν υπόψιν αυτές τις ανησυχίες.

  Η Ταϊβάν προσφέρει συνήθως στις τεχνολογικές εταιρείες πιο σταθερή ηλεκτρική ενέργεια και άλλες υποδομές σε σύγκριση με άλλα μέρη της Ασίας.

  Οι συνθήκες της Ταϊβάν που κινητοποίησαν τις επενδύσεις της Google, της IBM και της Microsoft ενδέχεται να προσελκύσουν κι άλλες εταιρείες με την πάροδο του χρόνου, λένε οι αναλυτές. Η Ταϊβάν εξακολουθεί να μπερδεύει μερικούς επενδυτές λόγω κάποιων πολύπλοκων κανόνων που τη διέπουν, λέει ο Liang, αλλά περισσότεροι επενδυτές πιθανώς θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης στην Ταϊβάν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  140,0 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,4 δισ. $

  +8,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,2 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  68,5 δισ. $

  +994,3 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,6 δισ. $

  -327,4 εκ. $