Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Απρ-2018 08:55

  Προειδοποίηση Lagarde κατά του εμπορικού προστατευτισμού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Προειδοποίηση Lagarde κατά του εμπορικού προστατευτισμού

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:13

  Της Caroline Jones

  ​Η Κριστίν Λαγκάρντ προέτρεψε τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τον προστατευτισμό κάθε είδους καθώς παρέθετε τις προτεραιότητές της για την παγκόσμια οικονομία στη διάρκεια ομιλίας της στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μίλησε λίγο πριν λάβει χώρα η εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, που θα φέρει σε επαφή τους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές κεντρικών τραπεζών για να συζητήσουν τα θέματα που εγείρουν παγκόσμια ανησυχία.

  Η Λαγκάρντ παρουσίασε μια αρκετά αισιόδοξη εικόνα για την παγκόσμια οικονομία συνολικά, ενόψει της ανακοίνωσης των νέων προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη την επόμενη εβδομάδα. Αλλά προειδοποίησε ότι μαζεύονται "γκρίζα σύννεφα" και είναι ώρα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλάβουν δράση, παραφράζοντας ακόμη και ένα απόσπασμα από το Διάγγελμα για την Κατάσταση του Έθνους του JFK το 1962 καθώς είπε "η ώρα να επισκευαστεί η στέγη είναι όταν ακόμη ο ήλιος λάμπει".

  Πολιτικές προστατευτισμού

  Η Λαγκάρντ συνέχισε υπογραμμίζοντας τρεις τομείς όπου πιστεύει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ο πρώτος είναι ο προστατευτισμός. Είπε πως η ιστορία έχει δείξει "ότι οι περιορισμοί στις εισαγωγές πλήττουν τους πάντες, ιδιαίτερα τους φτωχότερους καταναλωτές" και πως το σύστημα του ανοιχτού εμπορίου "κινδυνεύει τώρα να καταρρεύσει". Και πως αυτό αποτελεί "αδικαιολόγητη αποτυχία της συλλογικής πολιτικής".

  Παρότι δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις ΗΠΑ ή την Κίνα, αυτή ήταν αναμφισβήτητα μια έμμεση αναφορά στους πρόσφατους δασμούς επί των εισαγωγών που έχουν επιβάλει εκατέρωθεν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Τον περασμένο μήνα, σε συνέντευξή της στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, η Lagarde είχε δηλώσει πως δεν υπάρχουν νικητές από τον λεγόμενο εμπορικό πόλεμο. Το ίδιο κλίμα επέλεξε να μεταδώσει κι από τη σημερινή της ομιλία. 

  Οι άλλοι δύο τομείς προτεραιότητας που σχολίασε είναι η οικοδόμηση "μαξιλαριών" για την άμυνα απέναντι στο δημοσιονομικό και χρηματοοικονομικό κίνδυνο καθώς και η προαγωγή μιας ισχυρότερης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  126,8 δισ. $

  -4.971,1 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  94,0 δισ. $

  -862,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,5 δισ. $

  -1.010,4 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,2 δισ. $

  -520,2 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  59,4 δισ. $

  -1.983,3 εκ. $