Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 08-Απρ-2018 13:41

  Αφήστε την Ελλάδα να ξαναδημιουργηθεί

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αφήστε την Ελλάδα να ξαναδημιουργηθεί

  Του Panos Mourdoukoutas

  ​Για άλλη μια φορά, αυτό το Σαββατοκύριακο, οι Έλληνες θα γιορτάσουν ενωμένοι την Ανάσταση του Χριστού. Αλλά τι θα γίνει με την ανύψωση της Ελλάδας από τον βάλτο της επτάχρονης ύφεσης; Τι θα χρειαστεί για να γίνει πραγματικότητα αυτή η ανάσταση;

  Θα απαιτήσει σίγουρα την ανατροπή κάποιων παράλογων "σοσιαλιστικών" πολιτικών που εμποδίζουν τους Έλληνες από το να δουλεύουν, να επενδύουν, να καινοτομούν και να ξεχωρίζουν.

  Όπως, για παράδειγμα, οι τρέχουσες πολιτικές που περικόπτουν το 80% των συντάξεων όσων συνταξιούχων τολμούν να πιάσουν δουλειά. Σύμφωνα με τον Απόστολο Πίττα, καθηγητή Οικονομικών στο  Long Island University Post, "η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι πιθανή εάν και εφόσον επιλυθεί το πρόβλημα της απασχόλησης, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ρίζα του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τον σοσιαλισμό. Από τη δεκαετία του 1980, οι σοσιαλιστικές πολιτικές έχουν πλήξει την ελληνική αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας και το ποσοστό ανεργίας να υπερβαίνει το 20%".

  Επίσης, υπάρχουν πολιτικές που εμποδίζουν τους Έλληνες να καινοτομούν και να δραστηριοποιούνται. Όπως, π.χ., η τρέχουσα πολιτική που εμποδίζει τα ελληνικά πανεπιστήμια να εξάγουν τις υπηρεσίες τους σε χώρες όπως η Κίνα, που είναι πρόθυμη να στείλει φοιτητές στην Ελλάδα.

  Σύμφωνα με τον Απόστολο Πίττα: "Η Ελλάδα συχνά αναφέρεται σαν μια μεταβιομηχανική κοινωνία (αφού πολλές βιομηχανίες της έχουν κλείσει), με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να πιστεύουν πως η χώρα δεν έχει κάτι να εξαγάγει. Αυτό όμως είναι λάθος. Πράγματι, η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί πολύ με την αύξηση των εξαγωγών της. Ένα από τα πρώτα μαθήματα που μαθαίνουν οι σπουδαστές οικονομικών είναι ότι ένα έθνος μπορεί να επωφεληθεί από το εμπόριο εξάγοντας το αγαθό ή την υπηρεσία στην οποία έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή. Και η Ελλάδα διακρίνεται στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας, και μπορεί να ωφεληθεί με την εξαγωγή αυτών των υπηρεσιών. Η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο μορφωμένους πληθυσμούς στον κόσμο. Ομοίως, έχει έναν μεγάλο πληθυσμό εκπαιδευμένων ιατρών, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Με τη νομιμοποίηση λοιπόν ιδιωτικών πανεπιστημίων, επιτρέποντας στους ξένους φοιτητές να πληρώνουν δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια και επιτρέποντας την ανάπτυξη ιδιωτικών κλινικών υγείας, η Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές της, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αυξήσει το συνολικό ΑΕΠ της. Τέτοιες πολιτικές θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αναπτυχθεί και να βγει από την κρίση".

  Επιπλέον, υπάρχουν οι δαπανηρές ρυθμίσεις για τις μικρές επιχειρήσεις που τις αναγκάζουν να βάλουν λουκέτο. Όπως η τρέχουσα πολιτική που υποχρεώνει τις μικρές επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν τερματικά POS για πληρωμή με κάρτα, παρόλο που πολλοί από τους πελάτες τους δεν έχουν καν πιστωτικές κάρτες!

  Υπάρχει κάποια ελπίδα; Ναι, υπάρχει η δημοκρατία και το ανθρώπινο κεφάλαιο, τα οποία θα ανοίξουν τον δρόμο για την Ελλάδα να απαλλαγεί από αυτές τις πολιτικές και να ξαναδημιουργηθεί.

  Από την αρχαιότητα, η δημοκρατία έχει τροφοδοτήσει συχνά το χάος στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, αλλά έχει επίσης λειτουργήσει ως μηχανισμός εκτόνωσης στις πολιτικές εντάσεις. Έχει φιλοξενήσει ακόμη την ειρηνική μετάβαση από μια πολιτική ηγεσία σε μια άλλη - μια διαδικασία που επιταχύνεται κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων.

  Η δημοκρατία τελικά θα αλλάξει αυτή την κατάσταση, δίνοντας τα ηνία της χώρας σε έναν ηγέτη ο οποίος θα ασχοληθεί με τη διαφθορά μειώνοντας το μέγεθος του κρατικού τομέα, προετοιμάζοντας το έδαφος για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές, αλλά και αναδιοργανώνοντας το χρέος της.

  Ακόμη, υπάρχει το ανθρώπινο κεφάλαιο, ένας δείκτης χάρη στον οποίο η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των τριάντα κορυφαίων χωρών του κόσμου και έχει συμβάλει στη δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού τόσο δημιουργικού όσο και καινοτόμου ώστε να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια οικονομία.

  Οι δημοκρατικοί θεσμοί και τα υψηλά επίπεδα ανθρώπινου κεφαλαίου θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την άνευ προηγουμένου ύφεση στην οποία έχει πέσει, και να δημιουργηθεί ξανά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να απαλλαγεί από τις παράλογες πολιτικές που στερούν από τους Έλληνες το θεμελιώδες δικαίωμα στην εργασία, την επένδυση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  140,0 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,4 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,2 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,5 δισ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,9 δισ. $

  +0,0 εκ. $