Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 17-Μαρ-2018 16:03

  Οι πιο ευυπόληπτες επιχειρήσεις παγκοσμίως για το 2018

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι πιο ευυπόληπτες επιχειρήσεις παγκοσμίως για το 2018

  Της Vicky Valet

  ​Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν τουλάχιστον ταραχώδη, και εάν οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν μάθει κάτι, αυτό είναι πως η υπόληψη είναι εύθραυστη. Γεγονότα που κυμαίνονται από τα διχαστικά αποτελέσματα του Brexit και τις αμερικανικές εκλογές έως την ανάδυση των ψευδών ειδήσεων έχουν σφυρηλατήσει τόσο πολύ τις μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν πάρει ένα σημαντικό μάθημα.

  "Η φούσκα της υπόληψης έχει σκάσει", υποστηρίζει ο Stephen Hahn-Griffiths, επικεφαλής του Reputation Institute, μιας εταιρείας καταγραφής και ανάλυσης της φήμης των εταιρειών. Από το 2006, το Ινστιτούτο εκδίδει την ετήσια λίστα των 100 πιο ευυπόληπτων επιχειρήσεων διεθνώς, το Global RepTrack 100. Η φετινή βαθμολόγηση αποκάλυψε μια πτώση 1,4 βαθμών κατά μέσο όρο στη φήμη των 100 εταιρειών της λίστας, την πρώτη σημαντική πτώση από την εποχή του Μεγάλου Κραχ.

  "Αντιμετωπίζουμε την κρίση της εμπιστοσύνης", λέει ο Hahn-Griffiths. "Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο φτάσαμε σε ένα στρατηγικό σημείο... Οι άνθρωποι αμφισβητούν. 'Μπορώ να εμπιστευτώ πραγματικά τις επιχειρήσεις;" Και τα δύο τρίτα αυτών απαντούν αρνητικά".

  Για να καθορίσει τη λίστα RT100, το Ινστιτούτο διενήργησε έρευνα με πάνω από 230.000 άτομα σε 15 χώρες από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο του 2018. Σε αυτήν περιλαμβάνονται εταιρείες με κέρδη άνω των 50 δισ. δολ., παρουσία σε όλες τις υπό εξέταση χώρες, και το brand τους να είναι οικείο στο 40% τουλάχιστον του γενικού πληθυσμού.

  Η μειούμενη τάση στη φήμη των επιχειρήσεων προκαλεί ανησυχία, αλλά αυτή η εικόνα είναι μόνο η αρχή. "Η πραγματική και ουσιαστική επίπτωση είναι πως οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των μετόχων και των επενδυτών", τονίζει ο Hahn-Griffiths. Μόνο το 38,5% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται τις εταιρείες πως κάνουν τις σωστές κινήσεις, ένα σημαντικό στοιχείο στη συμπεριφορά τους. Μεταξύ των συμπερασμάτων της έρευνας του Ινστιτούτου περιλαμβάνεται η πτώση της τάξης των 8,1 βαθμών ως προς την προθυμία για επενδύσεις -ένα σημάδι που ίσως δείχνει την επερχόμενη μεταβλητότητα στις αγορές-, καθώς επίσης στην πρόθεση για κατανάλωση και στο ενδιαφέρον για απασχόληση.

  Ωστόσο, το Ινστιτούτο αποκάλυψε ένα σημαντικό εύρημα: το 51% των συμμετεχόντων κρατά έναν ανοιχτό τρόπο σκέψης. "Ο κόσμος ζητά να τον πείσουμε", σημειώνει ο Hahn-Griffiths. "Οι επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν καλύτερα τη ρητορική του οργανισμού να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, είναι εκείνες που κατακτούν την κορυφή της λίστας".

  Μια τέτοια εταιρεία είναι η Samsung, η οποία κατάφερε να ανεβεί 44 θέσεις και να καταλάβει την 26η, συγκεντρώνοντας 73,3 βαθμούς. Μετά από μια σειρά περιστατικών, όπως το Galaxy Note 7  με την προβληματική μπαταρία που έπιανε φωτιά ή τις διώξεις εναντίον του προέδρου της εταιρείας για διαφθορά, ο νοτιοκορεατικός τεχνολογικός κολοσσός κατάφερε να αλλάξει το αφήγημά του. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που έγιναν στην Πιονγκγιάνγκ, διέδωσε το σύνθημα "Κάνε το ακατόρθωτο". Με μια συγκινητική διαφήμιση στην οποία μια γυναίκα με προσθετικό πόδι κατάφερνε (με τη βοήθεια του Samsung VR) να περπατήσει, η εταιρεία πέτυχε να κερδίσει την εμπιστοσύνη που είχε χάσει. "Η Samsung είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από όσες μελετήσαμε", σχολιάζει ο  Hahn-Griffiths.

  Η ηθική συμπεριφορά, η δικαιοσύνη, η αξία των προϊόντων και η διαφάνεια είναι μεταξύ των κριτηρίων που έλαβε υπόψη του το Ινστιτούτο. Έτσι, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η Apple έπεσε 38 θέσεις, στην 58η, για το 2018, εξαιτίας των χαμηλών πωλήσεων του iPhone X, της φοροδιαφυγής και της σύγκρουσης με το FBI για την κρυπτογράφηση των iPhone. Η Apple κατάφερε, ωστόσο, να τα πάει πολύ καλά στον τομέα των οικονομικών επιδόσεων, χαρακτηριστικό που δεν πρόκειται να βοηθήσει τόσο τη φήμη της. "Το να θεωρούν ως πολύ κερδοφόρα μια επιχείρηση έχει έναν αρνητικό αντίκτυπο στην εταιρική κοινωνική ευθύνη της", σημειώνει ο  Hahn-Griffiths. "Η Apple έχει τιμωρηθεί στο δικαστήριο της κοινής γνώμης".

  Η πρόκληση για εταιρείες πως η Apple είναι να δείξουν στον κόσμο πως έχουν έναν σκοπό, όπως η Samsng που ξεκάθαρα έδειξε τη σύνδεση των προϊόντων με την ανθρώπινη εμπειρία. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος δρόμος. Για κάποιες επιχειρήσεις είναι η θέληση που δείχνει ο ηγέτης της και κάνει τη διαφορά. "Η φωνή του επικεφαλής πρέπει να ακούγεται", υπογραμμίζει ο Hahn-Griffiths. "Αν είσαι πρόθυμος να υποστηρίξεις μια θέση, μπορείς να αυξήσεις τη φήμη της εταιρείας σου".

  Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ηγεσία του Satya Nadella, του οποίου οι θέσεις σε κοινωνικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό, έφεραν τη Microsoft στο τοπ 10 των εταιρειών της λίστας. Ο γεννημένος στην Ινδία διευθύνων σύμβουλος της Microsoft είναι θερμός υποστηρικτής του προγράμματος υποδοχής ανηλίκων στις ΗΠΑ, του Deferred Action for Childhood Arrivals που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Obama και τώρα βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης Trump. "Από τη θέση του CEO βλέπω κάθε ημέρα τις διαφορετικές παραμέτρους που οδήγησαν τόσους ταλαντούχους νέους ανθρώπους από όλο τον κόσμο στην εταιρεία μας", είχε γράψει τον περασμένο Αύγουστο στο LinkedIn. "Νοιαζόμαστε πολύ για τους DREAMers (σ.σ.: ονομασία όσων προέρχονται από το εν λόγω πρόγραμμα μετανάστευσης) που εργάζονται στη Microsoft και τους στηρίζουμε".

  Ναι, η φούσκα της φήμης έχει σπάσει. Αλλά ο Hahn-Griffiths επιμένει πως πρέπει να δούμε αυτή την κατάσταση ως ευκαιρία, ειδικά για τις εταιρείες στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, στις μεταφορές και σε άλλους τομείς που δεν είναι γνωστοί για την εταιρική κοινωνική ευθύνη. "Οι εταιρείες που μπορούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό και να διαχειριστούν τη φήμη τους είναι αυτές που θα περάσουν τα ταραχώδη νερά. Δεν είναι το τέλος του παιχνιδιού της υπόληψης, αλλά η αρχή του".

  Οι 100  πιο φημισμένες εταιρείες 

  1. Rolex

  2. LEGO

  3 .Google

  4. Canon

  5. The Walt Disney Company

  6. Sony

  7. Adidas

  8. Bosch7

  9. BMW Group

  10. Microsoft

  11. Michelin

  12. Nike

  13. Nintendo

  14. Levi Strauss & Co.

  15. Intel

  16. Goodyear

  17. Rolls-Royce

  18. Ferrero

  19. Philips

  20. Bridgestone

  21. Visa

  22. Giorgio Armani

  23. Amazon

  24. Netflix

  25. 3M

  26. Samsung

  27. Toyota

  28. HP

  29. Panasonic

  30. Pirelli

  31. IBM

  32. Marriott International

  33. Nestle

  34. Danone

  35. Hugo Boss

  36. Barilla

  37. Mastercard

  38. Lufthansa Group

  39. Colgate-Palmolive

  40. Dell

  41. LG

  42. Kellogg's

  43. KraftHeinz

  44. L'Oréal

  45. Cisco

  46. IKEA

  47. Caterpillar

  48. LVMH

  49. Lavazza

  50. Ralph Lauren

  51. Siemens

  52. Honda

  53. Whirlpool

  54. IHG

  55. Boeing

  56. FedEx

  57. Fujifilm

  58. Apple

  59. Daimler

  60. Emirates

  61. Airbus

  62. Heineken

  63. Estée Lauder

  64. Nokia

  65. Oracle

  66. Hilton

  67. Hershey's

  68. Electrolux

  69. British Airways

  70. Natura

  71. Ford

  72. Johnson & Johnson

  73. Xerox

  74. Campbell's

  75. P&G

  76. DHL

  77. Novo Nordisk

  78. Havaianas

  79. Embraer

  80. SAP

  81. Toshiba

  82. Air France KLM

  83. Kimberly-Clark

  84. Mars

  85. General Electric

  86. Bayer

  87. Unilever

  88. Honeywell

  89. Bacardi Limited

  90. Nissan

  91. Roche

  92. eBay

  93. Carlsberg

  94. Hitachi

  95. UPS

  96. Fujitsu

  97. The Coca-Cola Company

  98. Sanofi

  99. AB InBev

  100. Lilly

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  131,8 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  94,9 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,7 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  61,4 δισ. $