Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Μαρ-2018 01:00

  Γιατί ο ένας χρόνος του Rex Tillerson στην Ουάσινγκτον δεν ήταν σκέτο φιάσκο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γιατί ο ένας χρόνος του Rex Tillerson στην Ουάσινγκτον δεν ήταν σκέτο φιάσκο

  Της Lauren Gensler

  Παρόλο που κάθε άλλο παρά ιδανικό είναι να μαθαίνει κανείς ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σας απέλυσε μέσω Twitter, τουλάχιστον ο αποπεμφθείς υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson κατάφερε να ολοκληρώσει τη χρονιά του στην Ουάσινγκτον σε καλύτερη οικονομική θέση από ό, τι ξεκίνησε.

  Παρά τη σοβαρή μείωση των αποδοχών που υπέστη ο 65χρονος πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil για να αναλάβει καθήκοντα κυβερνητικού αξιωματούχου, ο Tillerson κατάφερε μία σημαντική επιτυχία: Πούλησε τις μετοχές της πρώην εταιρείας του σε μία καλή χρονική στιγμή.

  Στις αρχές του 2017, προκειμένου να αποστασιοποιηθεί από την Exxon και να μειώσει τις ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων πριν από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Trump, ο Tillerson πούλησε το σύνολο των μετοχών του στην Exxon, αξίας 222 εκατ. δολαρίων. Οι μετοχές έκτοτε υποχώρησαν κατά 10%, καθώς υπέστησαν απότομη βουτιά, όταν η εταιρεία έχασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη στα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου.

  Εν τω μεταξύ, τοποθέτησε τα κέρδη που αποκόμισε από την Exxon σε ένα trust που είχε αποκλειστεί από το να επενδύσει στην Exxon. Ενώ είναι ασαφές ακριβώς πώς αποφάσισε να επενδύσει τα χρήματά του, η συσσώρευση σε κεφάλαια που στηρίζονται στη σύνθεση δεικτών (index funds) αποδείχτηκε καλό στοίχημα. Η ευρύτερη αγορά ενισχύθηκε κατά περίπου 21%, από τότε που επιβεβαιώθηκε ότι ο Tillerson θα είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου τον περασμένο Φεβρουάριο.

  Λαμβάνοντας μια θέση στην κυβέρνηση, κατάφερε να "γλιτώσει" από πολλές αδιάθετες μετοχές - οι οποίες ιστορικά δεν έχουν αποδώσει στην αγορά - και να ανακατανείμει τα κέρδη του. Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι μετοχές της Exxon έχουν υποχωρήσει κατά 13% σε αξία, ενώ η αγορά έχει ενισχυθεί κατά 111%.

  Για τα τρία τέταρτα των μετοχών του Tillerson στην Exxon που παρέμεναν αδιάθετες, ο Tillerson κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία για να τις πουλήσει με επιτόκιο αγοράς ως μέρος του πακέτου αποζημίωσης ύψους 180 εκατ. δολ.. Στη συνέχεια μεταβίβασε τα κέρδη σε ένα trust που θα πραγματοποιούσε πληρωμές για περίοδο δέκα ετών, μιμούμενο το χρονοδιάγραμμα διάθεσης των μετοχών του εάν είχε απλώς συνταξιοδοτηθεί από την εταιρεία. Έχει επίσης πωλήσει περίπου 50 εκατ. δολάρια σε μετοχές που του ανήκαν εξ ολοκλήρου.

  Ένα ακόμη bonus: Κατάφερε να αναβάλει ένα μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καθώς πωλούσε τις μετοχές για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις περί σύγκρουσης συμφερόντων.

  Αυτή η καλά τοποθετημένη χρονικά αποεπένδυση αρκεί για να τον "αποζημιώσει" για τα κέρδη που έχασε όταν εγκατέλειψε τον ιδιωτικό τομέα. Ως Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon, είχε απολαβές 4,8 εκατ. δολ. από το μισθό και τα bonus του το 2016, ακόμα και αν τα κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν κατά το ήμισυ. Ο ετήσιος μισθός του ως υπουργός ήταν 207.800 δολ., σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Προσωπικού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

  Ο Tillerson έχασε επίσης 3,9 εκατ. δολάρια από μη καταβληθέντα bonus, που θα είχε λάβει αν δεν είχε αποχωρήσει από την Exxon, σύμφωνα με την εταιρεία. Έχασε περίπου 500.000 δολ. ετήσια οφέλη, συμπεριλαμβανομένων 100.000 δολ. από την ασφάλεια ζωής, 64.000 δολ. από προσωπικά ταξίδια με το ιδιωτικό αεροσκάφος της εταιρείας και 11.000 δολ. από τον οικονομικό σχεδιασμό.

  Στον Tillerson, ο οποίος αποχώρησε από την Exxon στα τέλη του 2016 αφού είχε εργαστεί στην εταιρεία για 41 χρόνια, είχε απαγορευτεί να επιστρέψει στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου για δέκα χρόνια, από τη στιγμή που αποδέχτηκε τη θέση στο υπουργικό συμβούλιο. Εάν παραβιάσει τη συμφωνία, θα χάσει τις προγραμματισμένες πληρωμές του και τα χρήματα αντ’ αυτού θα πάνε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ενάντια στη φτώχεια ή τις ασθένειες στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

  "Τώρα θα επιστρέψω στην ιδιωτική ζωή, ως πολίτης, ως υπερήφανος Αμερικανός, υπερήφανος για την ευκαιρία που είχα να υπηρετήσω τη χώρα μου", δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

  Ο Tillerson υπηρέτησε στην κυβέρνηση του Trump για λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Αντικαθίσταται από τον Mike Pompeo, διευθυντή της CIA.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  131,8 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  94,9 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,7 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  61,4 δισ. $