Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Μαρ-2018 08:43

  Κίνα και Βιετνάμ θέλουν ξένες επενδύσεις -υπάρχουν αρκετά κεφάλαια και για τις δύο;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κίνα και Βιετνάμ θέλουν ξένες επενδύσεις -υπάρχουν αρκετά κεφάλαια και για τις δύο;

  Του Ralph Jennings 

  Το Βιετνάμ έχει αρκετά μοναδικά προνόμια για να συνεχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις, καθώς η Κίνα προσπαθεί και η ίδια να προσελκύσει περισσότερες.

  Η Κίνα μπορεί να μην είναι πια το "εργοστάσιο" του κόσμου όπως ήταν κάποτε, πριν από το 2012, όταν η κυβέρνηση άρχισε να ωθεί τους επενδυτές στους τομείς υπηρεσιών. Αλλά εξακολουθεί να κατασκευάζει αγαθά αξίας περισσότερο από 2 τρισ. δολ. ετησίως και τη Δευτέρα ο κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang δήλωσε ότι τα εργοστάσια θα είναι πλήρως ανοιχτά σε ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Xinhua.

  Το Βιετνάμ προσπαθεί κι εκείνο να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στα εργοστάσιά του. Από τη δεκαετία του 1980, μετά τον πόλεμο, η κομμουνιστική χώρα έχει αναζητήσει ξένες επενδύσεις ως μέσο για την ανάπτυξη της οικονομίας της. Τα ενισχυμένα με ξένες επενδύσεις εργοστάσια συνεισέφεραν στην οικονομία με εξαγωγές αξίας 155,24 δισ. δολ. το 2017, ποσό που αποτελεί ένα τεράστιο μέρος του ΑΕΠ του Βιετνάμ ύψους 202 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία της SSI Research στο Ανόι. Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 15,2% σε ετήσια βάση τους δύο πρώτους μήνες του 2018 σε σύγκριση με το 2017, προσθέτει η SSI Research.

  Οι ξένοι επενδυτές στην Κίνα θα αποκτήσουν "ευρύτερη πρόσβαση" στις τηλεπικοινωνίες και τα νέα ενεργειακά οχήματα, δήλωσε ο Li στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο στο Πεκίνο, σύμφωνα με το Xinhua. Η κυβέρνησή του θα "επεκτείνει τη χρήση των πρακτικών που αναπτύσσονται στις υπάρχουσες ζώνες ελεύθερου εμπορίου σε ολόκληρη τη χώρα", δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπονοώντας λιγότερους φόρους ή άλλους κανονισμούς για τη βιομηχανία.

  Ωστόσο, το Βιετνάμ μπορεί να πετύχει τους στόχους του, ακόμα και αν η Κίνα αναζητήσει για ξένα κεφάλαια στη μεταποίηση, επειδή οι δύο χώρες διαφέρουν αρκετά ώστε να αποφύγουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό για πολλούς επενδυτές. Ιδού πώς:

  1. Διαφορετικά είδη εργοστασίων

  Τα εργοστάσια του Βιετνάμ ειδικεύονται σε αγαθά χαμηλής προστιθέμενης αξίας όπως αυτοκίνητα, έπιπλα και ρούχα. Οι εξαγωγές είναι "σε μεγάλο βαθμό πιο συγκεντρωμένες σε προϊόντα χαμηλής προστιθέμενης αξίας, συγκριτικά με την Κίνα", λέει η εταιρεία οικονομικών προβλέψεων FocusEconomics. Η Κίνα επικεντρώνεται σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως υπολογιστές και smartphones. Επίσης προσελκύει επενδύσεις σε μεγάλο βαθμό από τις δικές της επιχειρήσεις, όπως οι γίγαντες ηλεκτρονικών ειδών Huawei και Oppo.

  Το Βιετνάμ απέσπασε επενδύσεις ύψους 6,5 δισ. δολ. από τη Samsung Electronics και 1 δισ. δολ. από την Intel. Αλλά συνήθως αντλεί επενδύσεις από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές όπως η Ford Motors και η Formosa Steel.

  2. Το Βιετνάμ κοστίζει λιγότερο

  Τα κόστη αυξάνονται στην Κίνα, οπότε οι επενδυτές που αναζητούν τοποθεσίες με κύριο γνώμονα να εξοικονομήσουν χρήματα θα καταλήξουν στο Βιετνάμ. Ο κατώτατος μισθός του Βιετνάμ ανέρχεται περίπου στα 175 δολ. το μήνα σε σύγκριση με τα 325 δολ. στην Κίνα, λέει ο Dustin Daugherty, ανώτερος συνεργάτης της Business Consultant Dezan Shira & Associates στην Ho Chi Minh City. Η Κίνα επιβάλει επίσης υψηλότερους φόρους στα έσοδα των επιχειρήσεων.

  "Πριν από είκοσι χρόνια, οι επιχειρήσεις επένδυαν στην Κίνα ως μέρος μιας στρατηγικής που ελαχιστοποιεί το κόστος για τις παγκόσμιες αγορές", λέει ο Adam McCarty, επικεφαλής οικονομολόγος της Mekong Economics στο Ανόι. "Τώρα το Βιετνάμ και άλλοι αντικαθιστούν την Κίνα, για αυτόν τον τύπο άμεσων ξένων επενδύσεων".

  3. Το Βιετνάμ διευκολύνει την επιχειρηματικότητα 

  Ορισμένοι ξένοι κατασκευαστές θέλουν να διαφοροποιηθούν από την Κίνα και να μεταβούν στο Βιετνάμ, λέει η Deborah Elms, εκτελεστική διευθυντής του Ασιατικού Εμπορικού Κέντρου στη Σιγκαπούρη. Και οι δύο χώρες αναπτύσσονται γρήγορα, αλλά το Βιετνάμ έχει τη φήμη ότι διευκολύνει τις επιχειρήσεις. Στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δείχνουν ότι οι ρυθμίσεις της Κίνας για τις επενδύσεις είναι τρεις φορές πιο αυστηρές από αυτές του Βιετνάμ σε εννέα κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της μεταποίησης. Το Βιετνάμ κατατάσσεται στην 68η θέση και η Κίνα στην 78η στην κλίμακα της Παγκόσμιας Τράπεζας για το πόσο εύκολη είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα.

  4. Η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά

  Οι επενδυτές βλέπουν την Κίνα ως τόπο πώλησης καθώς και κατασκευής, σημειώνει ο Elms. Περίπου το ένα τρίτο από τα 92 εκατ. πολίτες του Βιετνάμ θα συγκαταλέγονται στη μεσαία τάξη ή υψηλότερα μέχρι το 2020, σύμφωνα με το Boston Consulting Group. Αλλά ο αριθμός αυτός δύσκολα συγκρίνεται με τα τουλάχιστον 420 εκατ. Κινέζων της μεσαίας τάξης. "Αν η Κίνα καταστήσει πιο ελκυστική την παραμονή των επενδύσεων στην Κίνα, θα υπάρξουν εταιρείες που θα αναζητούν πάντα την Κίνα", λέει ο Elms. "Είναι μια τεράστια εγχώρια αγορά, ελκυστική για τους επενδυτές, με τον δικό της τρόπο".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  137,0 δισ. $

  -407,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,4 δισ. $

  +200,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,4 δισ. $

  +38,3 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,0 δισ. $

  -727,9 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  62,2 δισ. $

  -609,1 εκ. $