Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Μαρ-2018 15:05

  Forbes: Ο Τραμπ κλιμακώνει την ρητορική προστατευτισμού, αλλά οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Forbes: Ο Τραμπ κλιμακώνει την ρητορική προστατευτισμού, αλλά οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές

  Του Roger Aitken 

  Κλιμακώνοντας την ρητορική του προστατευτισμού το Σαββατοκύριακο και προειδοποιώντας όλο τον κόσμο μέσω των tweet  του, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις στους εμπορικούς του εταίρους απειλώντας τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες ότι θα επιβάλλει φόρο στις εισαγωγές αυτοκινήτων εάν η ΕΕ απαντήσει με αντίποινα στην πρότασή του για δασμούς στα μέταλλα.

  Ο Καναδάς, ο μεγαλύτερος προμηθευτής προϊόντων αλουμινίου και χάλυβα στις ΗΠΑ., δήλωσε επίσης ότι θα αντεπιτεθεί αν επηρεαστεί από τους δασμούς. Ο Justin Trudeau, ο Καναδός πρωθυπουργός, δήλωσε ότι οι δασμοί δεν έχουν καμία λογική και ως εκ τούτου δεν θα γίνουν αποδεκτοί. Στις φωνές των αντιδράσεων προστέθηκε και αυτή την Κίνας που διεμήνυσε ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

  Οι ΗΠΑ εισάγουν πάνω από 35 εκατομμύρια τόνους χάλυβα, με τον Καναδά να παρέχει περίπου το 16% του συνόλου, τη Βραζιλία το 13% και τη Νότια Κορέα περίπου το 10%.

  Πέραν τούτου, ΕΕ και ΗΠΑ είναι δύο από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, το εμπόριό της αντιστοιχεί στο 14% περίπου του ΑΕΠ της, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για την ΕΕ είναι κοντά στο 17%, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν 9% και 14%, αντίστοιχα, στις συνολικές παγκόσμιες εξαγωγές και εισαγωγές, ενώ οι σχετικές αναλογίες για την ΕΕ είναι 15% και 14% αντίστοιχα.

  Αυτές είναι σκοτεινές μέρες για το διεθνές εμπόριο. Ενώ ο Trump αποκάλυψε ότι θα επιβάλει δασμό 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, δεν είχε ακόμη αποκαλύψει τα πλήρη σχέδια του. Ωστόσο, η πρότασή του αυτή είναι πολύ κοντά στους δασμούς της κυβέρνησης Μπους το 2002.

  Καθώς οι φόβοι για πιθανό εμπορικό πόλεμο ενισχύθηκαν, το αμερικανικό χρηματιστήριο υπέστη απώλειες την Δευτέρα, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να βρίσκεται σε τροχιά για το μακροβιότερο πτωτικό σερί σε διάστημα ενός έτους. Ο Dow Jones έχει πλέον χάσει το 8% περίπου της αξίας του από το ρεκόρ της 26ης Ιανουαρίου.

  Μέσω τιτιβισμάτων του ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωνε: "Είμαστε στην χαμένη πλευρά σχεδόν όλων των εμπορικών συμφωνιών. Οι φίλοι και οι εχθροί μας έχουν επωφεληθεί από τις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια. Οι βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου είναι νεκρές. Λυπούμαστε, ήρθε η ώρα για μια αλλαγή! ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΞΑΝΑ! ".

  Σε άλλο tweet του ο Τραμπ δήλωνε: "Έχουμε μεγάλα εμπορικά ελλείμματα με το Μεξικό και τον Καναδά. Η NAFTA, η οποία βρίσκεται υπό αναδιαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή, ήταν κακή συμφωνία για τις ΗΠΑ. Μεγάλη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας. Οι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο θα αρθούν μόνο αν υπογραφεί μια νέα και πιο δίκαιη συμφωνία NAFTA"

  Με βάση όλα τα παραπάνω αναρωτιέται κανείς αν ο Αμερικανός πρόεδρος καταλαβαίνει πλήρως ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντίκτυπος σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εμπλέκονταν σε έναν εμπορικό πόλεμο.

  Απελευθέρωση του εμπορίου

  Όλα αυτά έρχονται μετά από 60 χρόνια όπου ο κόσμος πραγματοποιεί σημαντικά βήματα προς την απελευθέρωση του εμπορίου, τόσο στα εμπορεύματα όσο και στις υπηρεσίες.

  Με τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT) αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα έθνη δήλωσαν ότι είναι πρόθυμα να συνεργαστούν για την άρση των φραγμών στο εμπόριο και την ενίσχυση της παγκόσμιας αποτελεσματικότητας που θα ωφελήσει όλους.

  Ο Δρ Fragkiskos Filippaios, αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Επιχειρήσεων στο Kent Business School, δήλωσε: "Αυτό ενισχύθηκε περαιτέρω με την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) το 1995, ενός οργανισμού που διευκολύνει περαιτέρω το ελεύθερο εμπόριο, ενώ παράλληλα ενεργεί και ως διαιτητής επίλυσης διαφορών. "

  Ορισμένες συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών έχουν επίσης υπογραφεί κατά την ίδια χρονική περίοδο, με την ΕΕ να δημιουργεί την Ενιαία Αγορά και τον Καναδά, το Μεξικό και τις Η.Π.Α. να υπογράφουν τη NAFTA.

  Κι αν οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές;

  Τα επιχειρήματα υπέρ του ελεύθερου εμπορίου συνοψίζονται πολύ ωραία στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Φυσικά, ωφελημένες θα είναι κατά κύριο λόγο εκείνες οι χώρες όπου υποστηρίζεται η καινοτομία, ο ανταγωνισμός λειτουργεί καλά και ως εκ τούτου οι επιχειρήσεις βρίσκονται υπό πίεση να συνεχίζουν να αποδίδουν καλά.

  "Το ελεύθερο εμπόριο δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να έχουν έλλειψη πόρων ή να κρύβουν ανεπάρκειες και ως εκ τούτου είναι καταρχήν καλό", σημειώνει ο κ. Filippaios. Μια άλλη μελέτη σχετικά με το εμπόριο, τη διαφορά εισοδήματος και τη φτώχεια που δημοσίευσε επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πριν από μερικά χρόνια υποστηρίζει τη θετική επίδραση του ελεύθερου εμπορίου στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

  Εάν ο Trump συνεχίσει με την προστατευτική του γραμμή, πού θα μπορούσαμε να είμαστε σε διάστημα έξι έως δώδεκα μηνών; "Μπορεί να δούμε αυτή η διαμάχη να κλιμακώνεται γρήγορα σε εμπορικό πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε εύκολα να ωθήσει, μια ήδη εύθραυστη, παγκόσμια οικονομία σε ύφεση", σημειώνει η έκθεση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100 κορυφαία μυαλά
  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  150,5 δισ. $

  +693,1 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,6 δισ. $

  -90,4 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,8 δισ. $

  +417,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  71,7 δισ. $

  -24,5 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  63,3 δισ. $

  -706,2 εκ. $